witam,mam pytanie obecnie trwa u mnie fermentacja burzliwa i jutro najprawdopodobniej zleje wszystko na fermentacje cicha,chodzi mi o to czy moge w jakimkolwiek czasie tego procesu dodac wody aby nieco rozwodnic to piwko,bo wiem ze jest za mocne.prosze o pomoc,czy dodac wody po zakonczeniufermentacji burzliwej czy cichej albo zostawic tak jak jest.dzieki za pomoc
pytanie o rozcienczanie brzeczki
Collapse
X
-
W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dolać do cichej (lub przed butelkowaniem) kilka litrów przegotowanej, schłodzonej wody. Jednak jak zapewne wiesz, każde dodatkowe kombinowanie to możliwość zainfekowania i stracenia warki. Ale jeżeli bedziesz ostrożny to nie powinno być problemu.
Moja osobista rada - zostawić to piwo takim jakim jest, porządnie wyleżakować kilka długich miesięcy w chłodnej piwniczce.
Na wakacyjne ogniska będzie jak znalazłPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
-
-
nie mierzylem alkometrem lecz moimi kubkami smakowymi na ktorych bardziej polegam i wydalo mi sie bardzo esencjonalne(wiem oczywiscie ze smak sie zmieni po fermentacji cichej ale pomimo tego wydalo mi sie mocarne)no nic zobaczymy czego nawarzulem
Comment
-
Comment