Moj problem polega na tym ze nie mam piwnicy i osigniecie temperatur 10-15 stopni w mieskzaniu nie za bardzo odpowiada domownikom. Czy lezakowanie piwa w temp. pokojowej po rozlaniu nic mu nie zaszkodzi? Ew. jak wplywa to na walory smakowe?
Temperatura przechowywania butelkowanego piwa?
Collapse
X
-
Odp: Temperatura przechowywania butelkowanego piwa?
spider74 napisał(a)
Moj problem polega na tym ze nie mam piwnicy i osigniecie temperatur 10-15 stopni w mieskzaniu nie za bardzo odpowiada domownikom. Czy lezakowanie piwa w temp. pokojowej po rozlaniu nic mu nie zaszkodzi? Ew. jak wplywa to na walory smakowe? -
Im niższa temperatura tym lepiej. Skoro jednak nie masz niczego innego to trzymaj w pokojowej. Pamiętaj jednak o tym co pisał May: w zaciemnionym miejscu.Comment
-
spider74 napisał(a)
Zacienione jest, ciemne tez moze byc. To nie problem. Pytanei cyz temp. pokojowa jest ok.Comment
-
spider74 napisał(a)
W tejc chwili butelki w kupie sztuk ok. 60 stoja na anjnizszej pulce na poziomie podlogi. Sprubuje je moze jeszcze zamknac w szafie.FCJP
Ale pamietaj ,że zapasy w miare warzenia rosną i bedziesz musiał wybrać albo warzyć dalej i robić pułki,albo wypijać w miare szybko zapasychickkiller :)Comment
-
Chris_1987 napisał(a)
Próbuj próbujFCJP
Ale pamietaj ,że zapasy w miare warzenia rosną i bedziesz musiał wybrać albo warzyć dalej i robić pułki,albo wypijać w miare szybko zapasy
Ej panowie, panowie. Się dobraliścieortograficznie.
A pułk to sobie nie tylko z 60 butelkami poradzi ale i 600 wypije.Comment
-
Chris_1987 napisał(a)
Jaki wstyd....Gdzie dwóch sie bije tam korzysta denstysta
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Odp: Temperatura przechowywania butelkowanego piwa?
spider74 napisał(a)
Moj problem polega na tym ze nie mam piwnicy i osigniecie temperatur 10-15 stopni w mieskzaniu nie za bardzo odpowiada domownikom. Czy lezakowanie piwa w temp. pokojowej po rozlaniu nic mu nie zaszkodzi? Ew. jak wplywa to na walory smakowe?
Jak wiem to odpowiednia temperatura dla piw jasnych do spożycia ( i przechowywanie ) waha się w granicach 8 - 12C, zaś dla piw ciemnych 12 - 15C...
Temperatura pokojowa ( 18 - 22C ) ekspertom może zaszkodzić, ale proponuję nie bawić się w szczegóły " piwnej masówki "...
Pij jak Tobie gardło pozwala.
Smacznego !Comment
-
tyle że chodzi tu o temp. przechowywania a nie spożycia.
na balkon bym nie wystawiał ze względu na zyt wysokie wahanie temperatur (i do tego też światło). Sugerowałbym postawić butelki przy ścianie na podłodze - tam masz szanse na najniższą stałą temperaturę. Jednak trzeba zadbać o zaciemnienie.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
c.d. ART
Uważam, że transport piwa, przechowywanie oraz spożycie w odpowiedniej temp. to czynniki powiązane ze sobą.
Chodzi oto aby piwa nie szokować temperaturą ( zimno - ciepło, ciepło - zimno... ) i tak na półce w sklepie bardzo się męczy ( podobnie jak musztarda i majonez ).
Częste zmiany temp. ( pseudopasteryzacja ) obniżają wartość piwa jak i zmienia się jego smak ( skład ). Piwo zimne ( poniżej 7 C ) zaczyna mętnieć, trudno powstaje piana, cukry się ścinają i t. d. Piwo ciepłe też zmienia swe wartości smakowe n.p. za duża piana, cierpkość i zgaga piecze...ale to już wyższa filozofia.
Przed słońcem chroni piwo butelka ( kolor zielony i brązowy ).Oczywiście nikt trzeżwy nie wystawia piwa na słońce...
Z piwnicą nie przesadzajmy, ja przechowuję piwo w lodówce ( dolna część ) tam można wyregulować temp. na około + 10 C ( to temp. piwnicy i mojej też ! ) i jest zaciemnienie - wyjmujesz, otwierasz i pijesz ( oczywiście jasne pełne z pianą na dwa palce lub na koronę ) - smakuje !
Może ktoś z browaru wypowie się naukowo ?Comment
-
tak Ziomku, 60 butelek sobie kolega do lodówki wsadzi.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment