Temperatura przechowywania butelkowanego piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #1

    Temperatura przechowywania butelkowanego piwa?

    Moj problem polega na tym ze nie mam piwnicy i osigniecie temperatur 10-15 stopni w mieskzaniu nie za bardzo odpowiada domownikom. Czy lezakowanie piwa w temp. pokojowej po rozlaniu nic mu nie zaszkodzi? Ew. jak wplywa to na walory smakowe?
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1509

    #2
    Odp: Temperatura przechowywania butelkowanego piwa?

    spider74 napisał(a)
    Moj problem polega na tym ze nie mam piwnicy i osigniecie temperatur 10-15 stopni w mieskzaniu nie za bardzo odpowiada domownikom. Czy lezakowanie piwa w temp. pokojowej po rozlaniu nic mu nie zaszkodzi? Ew. jak wplywa to na walory smakowe?
    Może jakieś zacienione miejsce w mieszkaniu, a najlepiej w szafie.

    Comment

    • spider74
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.12
      • 77

      #3
      Zacienione jest, ciemne tez moze byc. To nie problem. Pytanei cyz temp. pokojowa jest ok.

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #4
        Im niższa temperatura tym lepiej. Skoro jednak nie masz niczego innego to trzymaj w pokojowej. Pamiętaj jednak o tym co pisał May: w zaciemnionym miejscu.
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • may
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.01
          • 1509

          #5
          spider74 napisał(a)
          Zacienione jest, ciemne tez moze byc. To nie problem. Pytanei cyz temp. pokojowa jest ok.
          Temp. pokojowa to ile? U każdego termometr pokazuje inną temp. U mnie to jest tak: kuchnia, pod stołem ok.20 st.c. Jest taki pokoik mały i zawsze w nim zimno: powiedzmy 19 st.C.

          Comment

          • spider74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.12
            • 77

            #6
            W tejc chwili butelki w kupie sztuk ok. 60 stoja na anjnizszej pulce na poziomie podlogi. Sprubuje je moze jeszcze zamknac w szafie.

            Comment

            • Chris
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.05
              • 812

              #7
              spider74 napisał(a)
              W tejc chwili butelki w kupie sztuk ok. 60 stoja na anjnizszej pulce na poziomie podlogi. Sprubuje je moze jeszcze zamknac w szafie.
              Próbuj próbuj FCJP
              Ale pamietaj ,że zapasy w miare warzenia rosną i bedziesz musiał wybrać albo warzyć dalej i robić pułki,albo wypijać w miare szybko zapasy
              chickkiller :)

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #8
                Chris_1987 napisał(a)
                Próbuj próbuj FCJP
                Ale pamietaj ,że zapasy w miare warzenia rosną i bedziesz musiał wybrać albo warzyć dalej i robić pułki,albo wypijać w miare szybko zapasy
                Przyganiał kocioł garnkowi...FCJP
                Ej panowie, panowie. Się dobraliście ortograficznie.
                A pułk to sobie nie tylko z 60 butelkami poradzi ale i 600 wypije.

                Comment

                • Chris
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.05
                  • 812

                  #9
                  Jaki wstyd.... Gdzie dwóch sie bije tam korzysta denstysta
                  chickkiller :)

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8119

                    #10
                    Chris_1987 napisał(a)
                    Jaki wstyd.... Gdzie dwóch sie bije tam korzysta denstysta
                    Tym bardziej,że już nie ma stomatologów.Zostali tylko dentyści
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

                      #11
                      Odp: Temperatura przechowywania butelkowanego piwa?

                      spider74 napisał(a)
                      Moj problem polega na tym ze nie mam piwnicy i osigniecie temperatur 10-15 stopni w mieskzaniu nie za bardzo odpowiada domownikom. Czy lezakowanie piwa w temp. pokojowej po rozlaniu nic mu nie zaszkodzi? Ew. jak wplywa to na walory smakowe?
                      Jeśli nie masz piwnicy to proponuję - wystaw za okno...
                      Jak wiem to odpowiednia temperatura dla piw jasnych do spożycia ( i przechowywanie ) waha się w granicach 8 - 12C, zaś dla piw ciemnych 12 - 15C...
                      Temperatura pokojowa ( 18 - 22C ) ekspertom może zaszkodzić, ale proponuję nie bawić się w szczegóły " piwnej masówki "...

                      Pij jak Tobie gardło pozwala.

                      Smacznego !

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24007

                        #12
                        tyle że chodzi tu o temp. przechowywania a nie spożycia.

                        na balkon bym nie wystawiał ze względu na zyt wysokie wahanie temperatur (i do tego też światło). Sugerowałbym postawić butelki przy ścianie na podłodze - tam masz szanse na najniższą stałą temperaturę. Jednak trzeba zadbać o zaciemnienie.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

                          #13
                          c.d. ART

                          Uważam, że transport piwa, przechowywanie oraz spożycie w odpowiedniej temp. to czynniki powiązane ze sobą.
                          Chodzi oto aby piwa nie szokować temperaturą ( zimno - ciepło, ciepło - zimno... ) i tak na półce w sklepie bardzo się męczy ( podobnie jak musztarda i majonez ).

                          Częste zmiany temp. ( pseudopasteryzacja ) obniżają wartość piwa jak i zmienia się jego smak ( skład ). Piwo zimne ( poniżej 7 C ) zaczyna mętnieć, trudno powstaje piana, cukry się ścinają i t. d. Piwo ciepłe też zmienia swe wartości smakowe n.p. za duża piana, cierpkość i zgaga piecze...ale to już wyższa filozofia.
                          Przed słońcem chroni piwo butelka ( kolor zielony i brązowy ).Oczywiście nikt trzeżwy nie wystawia piwa na słońce...
                          Z piwnicą nie przesadzajmy, ja przechowuję piwo w lodówce ( dolna część ) tam można wyregulować temp. na około + 10 C ( to temp. piwnicy i mojej też ! ) i jest zaciemnienie - wyjmujesz, otwierasz i pijesz ( oczywiście jasne pełne z pianą na dwa palce lub na koronę ) - smakuje !

                          Może ktoś z browaru wypowie się naukowo ?

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24007

                            #14
                            tak Ziomku, 60 butelek sobie kolega do lodówki wsadzi.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • spider74
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.12
                              • 77

                              #15
                              Tak pojemnej lodowki to nie mam zeby 60 butelek wstawic a za dwa tygodnie dodac tam nastepne 40...Wywiozlem do piwnicy w domku za miastem, a po 10 sztuk sobie zostawilem

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • smir
                                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                smir
                                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                ...
                                2021-05-24, 21:09
                              • dadek
                                Czechy, Pardubice, Pod Lipami 24, Pivovar U Vojtěchů
                                dadek
                                Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
                                2022-03-27, 22:09
                              • bartek90
                                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                bartek90
                                Cześć wszystkim,
                                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                2020-05-14, 12:41
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...