Odp: c.d. ART
Piwo mętnieje na zimno jeśli zawiera dużo białek (w uproszczeniu). I z tego co wiem cukry się nie ścinają (białka owszem). Pewnie, że temperatura zmienia nasze postrzeganie smaku piwa - dlatego poszczególne gatunki, a nawet konkretne piwa, maja swoje optymalne temperatury spożycia. O wpływie temperatury przechowywania piwa na zgagę nic nie wiem. A zielony kolor butelki nie chroni przed słońcem.
Może nie było "naukowo" ale chyba z sensem
ZIOMEK2 napisał(a)
Piwo zimne ( poniżej 7 C ) zaczyna mętnieć, trudno powstaje piana, cukry się ścinają i t. d. Piwo ciepłe też zmienia swe wartości smakowe n.p. za duża piana, cierpkość i zgaga piecze...ale to już wyższa filozofia.
Przed słońcem chroni piwo butelka ( kolor zielony i brązowy ).
Piwo zimne ( poniżej 7 C ) zaczyna mętnieć, trudno powstaje piana, cukry się ścinają i t. d. Piwo ciepłe też zmienia swe wartości smakowe n.p. za duża piana, cierpkość i zgaga piecze...ale to już wyższa filozofia.
Przed słońcem chroni piwo butelka ( kolor zielony i brązowy ).
Może nie było "naukowo" ale chyba z sensem

Comment