Jako ze uplynelo juz 3 tygodnie od rozlewu postanowilem sprubowac piwa (gotowiec John Bull Lager+1,2 ekstarktu slodeowego na 20 L. I tak kolor ok. PIana nawet obfita i gaz tez. Niestety piwo ma wyczowlany drozdzowy smak. Wiem ze zrobic sie z tym juz nic nie da, ale czy jest szansa ze ten posmak zninknie????
Pierwsza degustacja i drozdzowy smak
Collapse
X
-
A przy nalewaniu staraj się nie wzburzyć osadu drożdzowego z dna butelki. Nie wylewaj do końca z butelki, trochę na dnie zostaw.
Posmaku drożdzowego na pewno będzie mniej.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Receptą na to jest stosowanie tzw. cichej fermentacji - od zadania brzeczki drożdzami do butelkowania muszą minąć dwa tygodnie. Jak dotychczas moje piwa śierdziały róznymi rzeczami, ale nigdy drożdżami.
FCJP: sprubować, wyczowlany - zalecam uwazną lekturę słownika ortograficznego.
Comment
-
-
Czyżby algorytm Cyborgów nie przewidywał takich "czeskich" przypadków?
-wyczuwalny-Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Proponuję zrobić prosty test.
Wylewamy piwo do kufla i patrzymy jaki ma smak.
Następnie próbujemy resztkę osadu z dna butelki z drożdżami. Jeśli nie widzisz różnicy to znaczy, że nie jest to problem drożdzy.
Albo nie wyszło ci piwo albo nie leży ci smak żywego piwa.
Comment
-
-
Przyczyna może tkwić w słabej jakości drożdży z gotowców. Nie wiem jakie były w tym przypadku, bo nie korzystałem nigdy akurat z gotowców JB. Odkąd zacząłem używać innych drożdży problem się skończył.Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
CBDO
Comment
-
-
Ludzie, dajcie sie temu piwu odstać i tyle. Bedzie dobrze.
Comment
-
-
kangurpl napisał(a)
Czyżby algorytm Cyborgów nie przewidywał takich "czeskich" przypadków?
-wyczuwalny-Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplA przy nalewaniu staraj się nie wzburzyć osadu drożdzowego z dna butelki. Nie wylewaj do końca z butelki, trochę na dnie zostaw.
Posmaku drożdzowego na pewno będzie mniej.prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu
Comment
-
-
Gdy spróbowałem swój pierwszy browarek (brewkit John Bull Pilsner) po ok 3 tygodniach miało wyraźny drożdżowy posmak. Niezrażony piłem piwko dalej i po 3 miesiącach smak był juz fajny, posmak znikł. Niestety zostało juz tylko 9 butelek.
Wniosek: Dać piwku odstać.
Ja nastepnym razem będe bardziej cierpliwy. Przynajmniej mam taki plan :>
Pierwszym postem chciałbym sie też ze wszystkimi przywitać.Last edited by Diplo; 2005-02-03, 12:36.
Comment
-
Comment