mam pytanie czy temperatura 5-10 stopni celsjusza jest odpowiednia dla leżakowania piwa typu ale(oczywiscie mowa o piwie domowym).prosze o pomoc
temperatura leżakowania
Collapse
X
-
Jak najbardziej stosowna, ale należy pamietać że po zabutelkowaniu trzeba troszkę potrzymac piwko w pokojowej temperaturze."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku! -
Drożdże nie umierają w niskiej temperaturze, tylko w znacznym stopniu spowalniają się ich czynności życiowe. Wystarczy ogrzać piwo na kilka dni do temperatury pokojowej, a zrobią, co do nich należy. W ogóle nie ma potrzeby tak znacznego obniżania temperatury piwa górnej fermentacji. Zatracają się wtedy charakterystyczne dla drożdży górnych efekty smakowo - zapachowe.Comment
-
dzieki krzysiu za pomoc,jedna skrzynke przenioslem do piwnicy temp.ok 13-14 stopni dwie pozostale trzymam w pokoju temp.20 stopni(chyba nie za wiele?)i jeszcze jedno czy po 2 tygodniach piwo bedzie mialo choc zblizony smak do efektu finalnego(tzn.po 2-3 miesiacach)chodzi mi oto czy jest mozliwe ze smak nie zmieni sie radykalnie przez ten okres.jeszcze raz dzieki wszystkim za pomocComment
-
Różnie z tym bywa, zależnie od mocy piwa, proporcji użytych składników i różnych innych czynników. Generalnie obowiązuje zasada, że im mocniejsze piwo, tym dłużej powinno dojrzewć. Dla średniej dwunastki przyjmuje się, że optymalny okres to 3 miesiące, chociaż już po miesiącu będzie dobre. Dla mocnych piw i porterów powinno to być conajmniej 6 miesięcy.Comment
-
W związku z ostatnimi mrozami temperatura w moje piwnicy gdzie lezakują piwa spadła do -3,4 st.C, i teraz mam dylemat, czy powinienem uciekać z nimi z tamtąd, czy mogą poczekać na łagodniejszą zimę?
Do tej pory jeszcze piwo nie wykazuje objaw, aby chciało zamarzać, tylko niektóre nie są jeszcze nagazowane i zastanawiam się czy dadzą radę się nagazować na wiosnę?
Co sądzicie na ten temat? Ma może ktoś doswiadczenie z przechowywaniem w tak niskich temp.?
Poniżej fotka piwa przechowywanego w temp. -3,4 st. C.Comment
-
Hmmm ja by uciekła z tymi piwami w cieplejsze miejsca. Nie oszukasz piwagórnej fermentacji piwa do prawidłowego dojrzewania potrzebują najniżej 13 st z tego co pamiętam. Dolnej fermentacji mogą być bliskie zeru ale na plusie! Inaczej drożdże umierają co jest nieodwracalnym procesem a ponieważ to dzięki drożdżom domowe piwa mogą stać tyle miesięcy to jeśli je zabijesz niską temperaturą to twoje piwa mogą być niesmaczne jak się już odmrożą.
Przekonałam się o tym niestety na własnej skórze a temperatury zasięgnęłam z książek.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuDrożdże nie umierają w niskiej temperaturze, tylko w znacznym stopniu spowalniają się ich czynności życiowe. Wystarczy ogrzać piwo na kilka dni do temperatury pokojowej, a zrobią, co do nich należy. W ogóle nie ma potrzeby tak znacznego obniżania temperatury piwa górnej fermentacji. Zatracają się wtedy charakterystyczne dla drożdży górnych efekty smakowo - zapachowe.
Osobiście nie polecam zamrażania piw świadomie czy nie.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaOsobiście nie polecam zamrażania piw świadomie czy nie.
Pewnie bez przenoszenia się nie obędzie, a miałem lekką nadzieję. Oczywiście piwa, które stoją w tej piwnicy są tylko dolnej fermentacji.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
dom - temperatura ok 22st.
piwnica - temperatura 15st.
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...
Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment