Co prawda zrobilem ciemne piwo z dodatkiem mieodu gryczanego, ale miodu to tam czuc nie wiele. Chcialbym zrobic cos podobnego do Ciechanowskiego Miodowego, gdzie zapach i smak miodu czuc ze hoho, no moze bym je nieco bardziej goryczkowe zrobil? Tylko jak? Jesli dodam do fementacji to sie miod na alco przerobi, moze dodac go przed zlaniem na cicha tylko jakos na tyle malo zeby nie wyszlo za slodko?
Jak zrobic piwo o smaku miodowym?
Collapse
X
-
Ostatnio też próbowałem zrobić piwko miodowe ale z mizernym skutkiem. Na koniec chmielenia dodałem 820 g miodu wielokwiatowego i dodatkowo przy butelkowaniu zamiast glukozy jeszcze 250 g tego miodu rozpuszczonego w wodzie. Efekt był taki że po degustacji pierwszej butelki po około 60 dniach stwierdziłem „ kurcze pomieszały mi się numery warek”. Ale niestety numery były OK.
Na chwile obecną planuję użyć około 2 kg miodu (na 20 l brzeczki) i zastanawiam się nad użyciem tego sztucznego z Pudiszek w ilości około ¼ do naturalnego bo w piernikach jest wyczuwalny jak diabli. Do tej wareczki zabiorę się dopiero pod koniec lutego, może ktoś do tego czasu podsunie jakieś przydatne wskazówki.
-
-
W piwie domowym miód zostanie zeżarty przez drożdże. Zamiast smaku miodu bardziej prawdopodobny jest posmak miodu pitnego. Raz na 20 l dałem 700g miodu i nigdy już więcej nie użyję go jako składnika piwa.
Pomysł użycia 2kg miodu na 20l brzeczki jest według mnie delikatnie mówiąc chybiony - sama taka ilośc miodu wystarczy na 20l brzeczki o Blg ok. 11... To już lepiej zrobić miód pitny...
Tym gorsze będą efekty użycia miodu sztucznego - toż to cukier, więc przerobi się wyłącznie na alkohol.
A produkt typu ciechanowskiego Miodowego ciężko uzyskać w domu - trzeba by gotowe piwo poddać pasteryzacji, a dopiero potem dodać do niego miodu.
Comment
-
-
Miodu do piwa użyłem tylko raz. Było tego jakieś 200g. gryczanego dodane na pięć minut przed końcem chmielenia. W smaku praktycznie nie wyczuwalny, jedynie zapach bardzo ładny miodowy to piwo miało.
Piłem już kilka domowych piw z dodatkiem miodu i we wszystkich przypadkach to zapaszek był jedynym pozostawionym przez miód śladem.Last edited by dkrasnodebski; 2005-01-25, 19:02.
Comment
-
-
Problem tkwi w tym że miód to przecież prawie czysty cukier (fruktoza), który jest bardzo smaczny dla drożdży. Po skończonej fermentacji oprócz szczątkowego aromatu nie będzie po nim śladu. Fabrycznie miód dodany zapewne jest po przeprowadzeniu mikrofiltracji i pasteryzacji. Nie ma tam więc już drożdży które miałyby ten miód spałaszować.
Myślę że najlepszym rozwiązaniem dla domowego piwowara byłoby dodać miód przy butelkowaniu, albo uwazyć bardzo mocne piwo powyżej 21 blg gdzie wskutek wysokiego ekstraktu nie wszystkie cukry zostaną przetrawione na alkochol.Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
Aby piwo było miodowe, należy:
1. zacierać "na słodko"
2. dodawać miód pod sam koniec warzenia, nawet już po zakonczeniu gotowania.
Efekty "miodowe" nadaje nie fruktoza, a inne składniki miodu, głównie aromatyczne, więc nie należy go długo gotować. Fruktoza odfermentuje, a aromat pozostanie. Do tego duża ilość dekstryn granicznych (efekt słodkiego zacierania) - i jest piwo miodowe.
Poza tym miody są różne. Akurat wielokwiatowy nie jest najlepszy, najkorzystniej uzywać miodów ciemnych o zdecydowanym smaku i aromacie, np. gryczanego, wrzosowego lub miodów spadziowych. Miody o delikatnych aromatach, np. akacjowy czy wielokwiatowy, po prostu "znikną".
Comment
-
-
Ja zrobiłam dwa piwa z miodem gryczanym, oba są gryczane aż miło. Zacieranie było z dwiem równymi przerwami, miód dodany pod koniec gotowania. WAŻNE: miód musi być dobrej jakości, jak dodacie liderprajsa, to równie dobrze można wsypać cukier.
Mi na 20 l brzeczki spokojnie wystarczyło pół kg miodku - ci, co pili to piwo potwierdzą, ze czuć było gryczanoąć i to mocno
Comment
-
-
Do mojego miodowego dodałem 250g miodu nektarowo-spadziowego na 10l brzeczki.
Słodkości zostały zjedzone przez drożdże, ale miód był wyraźnie wyczuwalny. Miód dodałem przed chmieleniem, a chmieliłem 30 gramami szyszek chmielu goryczkowego i 7g aromatycznego. Pyszne było.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebskiDrogie panie mam pytanie.
Czy było to piwo miodowe? Czy może gryczane?
Comment
-
Comment