jak utrzymać temperaturę na stałym poziomie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dessloch
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.05
    • 127

    jak utrzymać temperaturę na stałym poziomie

    WOOW



    Kurcze takie coś by mi się przydało koniec z problemem utrzymywania temperatur stałych co sprawia mi sporo problemów bo nie wiem, jak zrobić żeby temperatura była np 63 stopnie ale wszędzie...
    wezme wyżej termometr.. jest 60 stopni.. biore niżej.. 75stopni....
    pare razy patrze a tu 85 stopni, mimo że na środku było 63st.. wystraszyłem się i zacząłem mieszać czym prędzej. ale obawiam się że warka nie będzie taka jak planowałem :/ nie wiem jak to zrobić żeby temperatura była odpowiednia.. 3 raz zacierałem i znowu ten problem był, a nawet gorzej niż wcześniej
    próbowałem wiele sposobów, do 65 st i przykrywałem itd.. ale nic nie pomaga :/
    nie umiem wyczuć, a rady na forum zamieszczone te które czytałem nie pomogły

    może ktoś jeszce inny ma pomysł jakis? :/
    bo taki garnek to droga rzecz mimo wszystko a własnej produkcji to pewnie niewiele taniej... a na pewno gorzej
  • dessloch
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.05
    • 127

    #2
    aha i przepraszam za reklame, nie pracuje w browamatorze po prostu akurat oni dali takie coś i tak jakoś wyszło

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

      #3
      tak czy owak nie zamieszczaj reklam.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • rozbor
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.05
        • 186

        #4
        Może coś takiego?
        N 50°58'47,9"
        E 20°50'34,7"

        Comment

        • naczelnik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 1884

          #5
          W jedną rękę termometr, w drugą łychę - pomieszaj energicznie i mierz temperaturę. Nie trzymaj się kurczowo tych 63 st. C. Wszyscy sobie jakoś radzą z mieszaniem, więc i Ty podołasz.

          Powodzenia!
          Last edited by naczelnik; 2005-02-04, 10:23.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Ja grzeję wodę w garze do 72 C, wsypuje śrutę, mieszam, temperatura ustala się na 68 C, a następnie zawijam cały gar w 4 koce i odstawiam na 90 minut. Po tym czasie temp. spada do 66 - 64 C. I jest już po zacieraniu.

            Taka modyfikacja domowa klasycznego angielskiego sposobu zacierania.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Ja grzeję wodę w garze do 72 C, wsypuje śrutę, mieszam, temperatura ustala się na 68 C, a następnie zawijam cały gar w 4 koce i odstawiam na 90 minut. Po tym czasie temp. spada do 66 - 64 C. I jest już po zacieraniu.

              Taka modyfikacja domowa klasycznego angielskiego sposobu zacierania.
              Czyli coś podobnego, jak zacieranie w lodówce turystycznej.

              Comment

              • lukuj
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.07
                • 320

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch
                WOOW



                Kurcze takie coś by mi się przydało koniec z problemem utrzymywania temperatur stałych co sprawia mi sporo problemów bo nie wiem, jak zrobić żeby temperatura była np 63 stopnie ale wszędzie...
                1. nawet w takim kociołku, bez mieszadła, temperatura podczas dogrzewania nie będzie wszędzie jednakowa
                2. życzę powodzenia wszystkim, którzy przez tych rozmiarów kranik spustowy zechcą spuścić zacier kociołka, no chyba że stosują zacieranie "w pończosze". Gdybym ponownie projektował swój zbiornik do zacierania, spust miałby więcej niż obecne 3cm średnicy.
                Czy zaglądający tutaj przedstawiciele BA mają doświadczenia w tym względzie?
                3. raportowane przez Ciebie różnice temperatur przy mieszaniu wydają mi się cokolwiek spore, gdy korzystałem z gara nie przypominam sobie różnicy większej niż 5°C i to tylko podczas dogrzewania
                KETTLER brewery
                www.lukuj.republika.pl

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                  2. życzę powodzenia wszystkim, którzy przez tych rozmiarów kranik spustowy zechcą spuścić zacier kociołka, no chyba że stosują zacieranie "w pończosze". Gdybym ponownie projektował swój zbiornik do zacierania, spust miałby więcej niż obecne 3cm średnicy.
                  Czy zaglądający tutaj przedstawiciele BA mają doświadczenia w tym względzie?
                  Nie jestem przedstawicielem BA, ale mam doświadczenie. Do kranika od wewnątrz dokręcam filtr z rurki miedzianej i spuszczam czystą już, przefiltrowaną brzeczkę. Średnica kranika jest w zupełności wystarczająca.

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                    Nie jestem przedstawicielem BA, ale mam doświadczenie. Do kranika od wewnątrz dokręcam filtr z rurki miedzianej i spuszczam czystą już, przefiltrowaną brzeczkę. Średnica kranika jest w zupełności wystarczająca.
                    Mógłbyś wrzucić jakąś fotkę? Jak z czasem filtracji?
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                      Mógłbyś wrzucić jakąś fotkę? Jak z czasem filtracji?
                      Zdjęcie jest tu:



                      Filtracja przebiega bardzo sprawnie.

                      Comment

                      • lukuj
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.07
                        • 320

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                        Zdjęcie jest tu:



                        Filtracja przebiega bardzo sprawnie.
                        ...I wszystko jasne
                        KETTLER brewery
                        www.lukuj.republika.pl

                        Comment

                        • kangurpl
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.03
                          • 2660

                          #13
                          Przy takiej mocy grzania (1800W) nic dziwnego że masz problemy z utrzymaniem jednakowej termperatury w całej objetości. Jestem przekonany że regulacja temperatury jest oparta na prostym przełączniku bimetalicznym. Czyli inaczej mówiąc raz grzałka jest wyłączona a następnie grzeje pełną moca 1800W. W połączeniu z bezwładnością cieplną samej grzałki problematyczne staje się utrzymanie stałej temperatury. Mieszanie nonstop powinno przynajmniej wyrównac temperaturę w całej objetości gara.
                          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X