kilka pytań przyszłego piwowara

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

    kilka pytań przyszłego piwowara

    Witam,
    Zamierzam sam zacząć warzyć piwko, jutro planuję kupić zesta startowy (sprzęt) w sklepie Browamatora w Wawie (tu mieszkam).
    A teraz kilka pytań:
    1) Jakie piwo na początek, tzn. chcę pierwszą warkę zrobić z brewkita (słód nachmielony) tylko zastanawiam się jaki wybrać. Chcę żeby piwko nie smakowało jak zykły browar pokroju Tyskiego. Mój wybór skłania się w strone pszenicznego z Browamatora chociaż kosztuje 56 zł a np. jasne 39 (chyba). Pszeniczne może być na start?
    2) Gdzie w Wawie można kupić puste kontenery i ew. butelki. Od jakiegoś czasu staram się zbierać puste butelki (mam ok 40) ale chciałem też zakupić ich pewną ilość, a ten kontener to na leżakowanie w piwnicy (muszę tylko sprawdzić jaka tam teraz panuje temp. bo noce mroźne a ja mam skrajną piwnicę z niedomykającym się oknem).
    3) odnośnie dezynfekcji - czytałem, że można użyć Ace niperfumowane tzn. że jest to zwykły wybielacz? A jak rozpoznać ten nieperfumowany?
    Na razie to wszystkie pytania ale spodziewajcie się więcej jak już zacznę warzyć
    Sorrki jeśli pytania się powtórzyły no i za długi post.
    Pozdrawiam brać piwowarów (kurde podoba mi się ta mordka).
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

    #2
    Sprawdziłem dzisiaj rano temp. w piwnicy. Temp. na zewnątrz - 9 st. C, temp. w piwnicy + 8 st. C.
    Trochę mało jak na mój gust, chyba będę musiał poczekać na ocieplenie.

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
      (...)
      1) Jakie piwo na początek, tzn. chcę pierwszą warkę zrobić z brewkita (słód nachmielony) tylko zastanawiam się jaki wybrać. Chcę żeby piwko nie smakowało jak zykły browar pokroju Tyskiego. Mój wybór skłania się w strone pszenicznego z Browamatora chociaż kosztuje 56 zł a np. jasne 39 (chyba). Pszeniczne może być na start? (...).
      Jeżeli kiedyś pileś pszeniczne i smakowało Tobie to wybór jest OKI

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
      (...)
      3) odnośnie dezynfekcji - czytałem, że można użyć Ace niperfumowane tzn. że jest to zwykły wybielacz? A jak rozpoznać ten nieperfumowany? (...).
      Tak, jest to zwykły wybielacz.
      Powinno być napisane, że jest to wybielacz, nic po za tym. Na perfumowanym powinno być napisane o jakim jest zapachu.
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • mjp
        † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
        • 2004.02
        • 954

        #4
        Wybierz na pierwszą warkę jakiegoś lagera, temperatura w sam raz.
        Maciek
        Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #5
          1. Gusta, gusteńka i nic więcej - uwarz to co lubisz - nie ma lepszych i gorszych gotowców na początek
          2. Popytaj się w sklepach (najlepiej w marketach - kontenerek to wydatek: 6,00-10,00 złotych). Butelki najlepiej gromadzić metodą opróżniania pełnych - metoda dobra i sprawdzona
          3. Tak jak napisał Arzy - jeśli nie masz podanego zapachu (np. cytrynowy) - znaczy się nada (podobnie jak każdy inny bezzapachowy wybielacz)
          4. Temperatura do leżakowania... znakomita - nie czekaj tylko bierz się za robotę!

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
            [...] Chcę żeby piwko nie smakowało jak zykły browar pokroju Tyskiego. Mój wybór skłania się w strone pszenicznego z Browamatora chociaż kosztuje 56 zł a np. jasne 39 (chyba). Pszeniczne może być na start? [...]
            Nawet, jeśli zrobisz z gotowca typu "lager", piwo i tak nie będzie smakowało jak "Tyskie", możesz być spokojny. Na tym polega wyższość piwa domowego.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • michalb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.12
              • 65

              #7
              Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
              No to dzisiaj wyruszam na poszukiwanie Wielkiego Gara. Wczoraj wziąłem największy jaki mam w domu (wydawał mi się na prawdę duży) i okazało się że ma nie całe 6 litrów . Wiem że do gotowca nie jest potrzebny 20 litrowy ale ja mślę perspektywicznie i chcę dorwać taki ze 30 l. (namiary na sklep mile widziane).
              Mam nadzieję, że żona mnie nie wygna z domu jak zobaczy ten gar.

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.08
                • 6717

                #8
                My swój gar kupiliśmy w Hali Mirowskiej w samie z artykułami gospodarstwa domowego (parter), ale myślę, że powinien być w każdym większym sklepie z tego typu sprzętami. Nie zapomnij o pokrywce pasującej do tego gara - jest niezastąpiona a sprzedają ją oddzielnie, no i jakaś duża drewniana łycha. Acha, przygotuj się na koszt zestawu garnek + pokrywka - około 100 PLN
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • michalb
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2004.12
                  • 65

                  #9
                  Dzięki za info, 100 zeta trochę drogo szczególnie, że czekają mnie wydatki: zestaw super start 189 zł, gotowiec pszeniczne 1,8 kg 56 zł (zdecydowałem się na pszeniczne), ekstrakt slodowy jasny 21 zł, ekstrakt slodowy pszeniczny 0,5 kg 15 zł - razem 281 zł z garem 380 zł. No cóż będzie trzeba zacisnąć pasa w tym miesiącu (ale na kupnym browarze zaoszczędze ).
                  Co sądzicie o Chemipro OXI 100 g (daje 25 l roztworu) do dezynfekcji? Napisane jest, że nie wymaga płukania a więc wygodny do odkażania butelek. Koszt 9 zł.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Wszystko wymaga płukania, zwłaszcza jeśli ma być stosowane do spożywki.

                    Zakupu gara nie unikniesz, wiec jeśli miałbym coś doradzać, to najpierw kup gar (przecież możesz w nim również fermentować), a dopiero potem inne gadżety. Chyba, że zamierzasz całe życie warzyć tylko z ekstraktów, wtedy rzeczywiście można obyć się bez gara.

                    Comment

                    • Chris
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.05
                      • 812

                      #11
                      Powracając do temp. w Twojej piwnicy: jak już uwarzysz sobie piwko i je później zabutelkujesz to nie wkładaj zakapslowanych butelek bezpośrednio do piwnicy (o ile drożdże są górnej fermentacji to powinieneś je utrzymać przez jakiś czas (czyt. ok. 1-2tyg) w temperaturze pokojowej bo inaczej piwko może sie nie nagazować).Co do chemii to moim zdaniem nie ma co wydawać zbyt dużo na jakieś wynalazki,a pirosiarczyn sodu czy zwykły wybielacz też dają rade.
                      chickkiller :)

                      Comment

                      • michalb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.12
                        • 65

                        #12
                        No i stało się. Wczoraj zakupiłem zestaw startowy browamatora. Na pierwszy ogień pójdzie ciemne z browamatora (miało być pszeniczne ale chciałem trochę ograniczyć wydatek i wziąłem ciemne bo wyszło ok 40 zł taniej- ciemne też lubię, zresztą lubię każde piwko ).
                        Tak się podjarałem tym warzeniem, że dzisiaj wstałem o ósmej a to nie jest dla mnie normalne (w końcu to sobota).
                        Mam jesze jedno pytanko:
                        mam dwa fermentatory (z kranikiem i bez), w którym zrobić f. burzliwą a w którym cichą? Jak będzie wygodniej? Myślełem o zrobieniu burzliwej w tym bez kranika a później cichą w tym drugim, i z niego za pomocą kranika i rurki do rozlewania rozlać do butelek. Chyba to dobry plan, mam tylko wątpliwość czy łatwo będzie przelać (rurką) to piwko po burzliwej (piana po fermentacji i osad na dnie).
                        Na bieżąco będe zdawał relację z warzenie, fermentowania i leżakowani, ale to już chyba w dziale moje warzenie. No a później tylko

                        Ale się rozpisałem.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Zasadniczo koncepcję masz słuszną. Wszystko jest trudne za pierwszym razem, ale - zauważ - jest nas tutaj juz kilkaset osób warzacych i jakoś dajemy sobie radę z rurką.

                          Comment

                          • Diplo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.07
                            • 5

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
                            Mam jesze jedno pytanko:
                            mam dwa fermentatory (z kranikiem i bez), w którym zrobić f. burzliwą a w którym cichą? Jak będzie wygodniej? Myślełem o zrobieniu burzliwej w tym bez kranika a później cichą w tym drugim, i z niego za pomocą kranika i rurki do rozlewania rozlać do butelek. Chyba to dobry plan, mam tylko wątpliwość czy łatwo będzie przelać (rurką) to piwko po burzliwej (piana po fermentacji i osad na dnie).
                            Na bieżąco będe zdawał relację z warzenie, fermentowania i leżakowani, ale to już chyba w dziale moje warzenie. No a później tylko

                            Ale się rozpisałem.
                            Ja osobiscie fermentacje burzliwa przeprowadzam w fermentorze bez kranika, a cicha w fermentorze z kranikiem (latwiej potem rozlewac do butelek).
                            Co do przelewania na cicha fermentacje. O piane sie nie martw, po 7 dniach juz jej nie bedzie. Przy przelewaniu trzeba uwazac w ostaniej fazie, zeby piwo nie cofnelo sie z rurki z powrotem do fermentora, bo wtedy caly osad leci w gore .

                            Jeszcze pozwole sobie odpowiedziec na twoje wczesniejsze pytania, dot. garnkow.
                            Ja kupilem ok 20 litrowy garnek stalowy, w Carefour (czy jak to sie tam pisze) Arkadia. Jest tam stoisko gdzie sprzedaja garnki na wage. Ja za swój zaplacilem ok 18zl (bez przykrywki), uwazam ta cene za dość dobra.
                            Jak juz ktos napisal, takie duze garnki mozna dostac tez w Hali Mirowskiej, tyle ze tam byly Emalionowane.

                            Pozdrawiam serdecznie.

                            Comment

                            • dessloch
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.05
                              • 127

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Zasadniczo koncepcję masz słuszną. Wszystko jest trudne za pierwszym razem, ale - zauważ - jest nas tutaj juz kilkaset osób warzacych i jakoś dajemy sobie radę z rurką.
                              proszę mówić za siebie

                              ja miałem z tym takie problemy, że 5 litrów piwa przez to wylałem, znacyz pewnie bym nie musiał wylewać ale miałem pewne problemy.

                              Użyj tej krótszej rurki z browamatora (chyba że masz tylko tą jedną).
                              z autopsji wiem, że krótszą rurką się przelewa banalnie. Dłuższą już jest większy problem bo albo trzeba mieć megapłuca albo nie wiem co.. mi nie chciało "zaskoczyć" i wracało za każdym razem do fermentatora

                              pozdrawiam

                              i jak słusznie stwierdziłeś, wygodniej główny fermentator-> burzliwa, z kurkiem->cicha

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X