kilka pytań przyszłego piwowara

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

    #31
    Dziś rano pianka w najgrubszym miejscu miała ok. 6 cm.
    Piękny widok. Aż się wzruszyłem

    Comment

    • michalb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.12
      • 65

      #32
      Wczoraj piwko przelałem na cichą. Brzecka po burzliwej miała 4 Blg. Spróbowałem tego młodego piwka i moje wrażenia: czuć było goryczkę i lekkie szczypanie w język (to chyba od wydzielającego się CO2), smak trochę mało wyrazisty. Mam nadzieję, że cicha i leżakowanie wzbogacą bukiet smakowy.

      Comment

      • michalb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.12
        • 65

        #33
        Wczoraj piwko poszło w buteleczki. Po tygodniu w cichej blg nie zmieniło się. Wyszło tego 37 butelek po 0,5 l.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #34
          Mam pytanko .
          Czy uda mi sie zatrzeć 2,2 kg słodu w garnku 8,5 l (roboczej pojemności) .Czy aby się nie zakleję
          w tych proporcjach słodu i wody. Proszę oszybką odpowiedź jutro rusza mój browar i nie chce gonić do sklepu podczas warzenia.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #35
            jasne że się da ja zacieram 4-5kg w 15l ,podobno na 1kg słodu powinno być 3l wody więc
            jest ok
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #36
              Dzięki za informacje, w ostatniej chwili zdobyłem fuksem i za darmochę 20 litrowy gar emaliowany.
              Poświęciłem mu godzinkę i jest elegancki. Zatarłem wiec w sobotę swoją małą wareczkę a piwko już odfermentowało do 4,5 Blg ( mierzone w środę wieczorem). Były problemy z Filtracją 30% udział słodu przenicznego, chmieleniem - pogodzinie brzeczka była tak gorzka iż myślałem że braknie soku dotego piwa, kłopoty z drożdżami po 2 godzinach się nie ruszyły (rehydratyzacja).
              Jednak wszystko skończyło się dobrze , piwko fermentuję , goryczka zeszła do poziomu normalnego.
              Po prostu super.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #37
                Prawie cała wareczka wypita efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
                Znajomi byli zaskoczeni smakiem domowego pszenicznniaka oczywiście na plus.
                Jedną wadę ma to piwko po prostu wyszło.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #38
                  Ten temat ma drugą, poważną wadę - jest nie w tym dziale, więc załóż konkretny temat o swoim warzeniu.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Mam pytanie dla znawców tematu.
                    Zakupiłem surowce na 3 warkę w tym drożdże Safale 33 czy one są dobre do pszenicznaka.
                    Pierwą warke zrobiłem na Brewing Yeast 1330 25% udziału pszenicy- wyszło super o ile można ocenić po 1 miesiacu lezakowania ( ostatnie wypite ). Z tego co ludzie piszą stosowane są drożdże płynne ale skąd taki dorwać .

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      Mam pytanie dla znawców tematu.
                      Zakupiłem surowce na 3 warkę w tym drożdże Safale 33 czy one są dobre do pszenicznaka.
                      Pierwą warke zrobiłem na Brewing Yeast 1330 25% udziału pszenicy- wyszło super o ile można ocenić po 1 miesiacu lezakowania ( ostatnie wypite ). Z tego co ludzie piszą stosowane są drożdże płynne ale skąd taki dorwać .
                      Szkoda Twoich surowców. Tylko płynne drożdże do pszenicznych piw. Mam takie (gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan). Pozostaje kwestia ew. dostawy. Jak potrzebujesz ich szybko, to musiałbyś sobie do mnie podjechać.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #41
                        Może lepiej zastosować te z pierwszej warki, piwko wyszło dobre. Co do przyjazdu Wielkie dzięki ale brak czasu i odległość mnie zniechęcaja.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-06-07, 07:56.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #42
                          Zastosuj te z pierwszej warki, a na zaś to płynne zawsze w Browamatorze mozesz zakupić.
                          I równiez proponuję założenie wlasnego tematu w dziale "Twoje warzenie"
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #43
                            Właśnie sprawdziłem i mało z krzesła nie spadłem 29 złotych za drożdże płynne , tożto drogo jak diabli. A co do tematu "Twoje warzenie" to nie wiele mam jeszcze do powiedzenia, więcej raczej pytam.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-06-07, 08:29.

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              Właśnie sprawdziłem i mało z krzesła nie spadłem 29 złotych za drożdże płynne , tożto drogo jak diabli. A co do tematu "Twoje warzenie" to nie wiele mam jeszcze do powiedzenia, więcej raczej pytam.
                              staniały wcześniej były po 37
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • dadek
                                Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                dadek
                                Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                2024-05-12, 23:57
                              • balon91
                                porada dotycząca temperatury
                                balon91
                                Witam serdecznie.
                                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                2021-07-10, 13:47
                              • dadek
                                Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
                                dadek
                                Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
                                2023-12-08, 01:06
                              • dadek
                                Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 00:55
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...