Wczoraj piwko przelałem na cichą. Brzecka po burzliwej miała 4 Blg. Spróbowałem tego młodego piwka i moje wrażenia: czuć było goryczkę i lekkie szczypanie w język (to chyba od wydzielającego się CO2), smak trochę mało wyrazisty. Mam nadzieję, że cicha i leżakowanie wzbogacą bukiet smakowy.
Mam pytanko .
Czy uda mi sie zatrzeć 2,2 kg słodu w garnku 8,5 l (roboczej pojemności) .Czy aby się nie zakleję
w tych proporcjach słodu i wody. Proszę oszybką odpowiedź jutro rusza mój browar i nie chce gonić do sklepu podczas warzenia.
Dzięki za informacje, w ostatniej chwili zdobyłem fuksem i za darmochę 20 litrowy gar emaliowany.
Poświęciłem mu godzinkę i jest elegancki. Zatarłem wiec w sobotę swoją małą wareczkę a piwko już odfermentowało do 4,5 Blg ( mierzone w środę wieczorem). Były problemy z Filtracją 30% udział słodu przenicznego, chmieleniem - pogodzinie brzeczka była tak gorzka iż myślałem że braknie soku dotego piwa, kłopoty z drożdżami po 2 godzinach się nie ruszyły (rehydratyzacja).
Jednak wszystko skończyło się dobrze , piwko fermentuję , goryczka zeszła do poziomu normalnego.
Po prostu super.
Prawie cała wareczka wypita efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Znajomi byli zaskoczeni smakiem domowego pszenicznniaka oczywiście na plus.
Jedną wadę ma to piwko po prostu wyszło.
Mam pytanie dla znawców tematu.
Zakupiłem surowce na 3 warkę w tym drożdże Safale 33 czy one są dobre do pszenicznaka.
Pierwą warke zrobiłem na Brewing Yeast 1330 25% udziału pszenicy- wyszło super o ile można ocenić po 1 miesiacu lezakowania ( ostatnie wypite ). Z tego co ludzie piszą stosowane są drożdże płynne ale skąd taki dorwać .
Mam pytanie dla znawców tematu.
Zakupiłem surowce na 3 warkę w tym drożdże Safale 33 czy one są dobre do pszenicznaka.
Pierwą warke zrobiłem na Brewing Yeast 1330 25% udziału pszenicy- wyszło super o ile można ocenić po 1 miesiacu lezakowania ( ostatnie wypite ). Z tego co ludzie piszą stosowane są drożdże płynne ale skąd taki dorwać .
Szkoda Twoich surowców. Tylko płynne drożdże do pszenicznych piw. Mam takie (gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan). Pozostaje kwestia ew. dostawy. Jak potrzebujesz ich szybko, to musiałbyś sobie do mnie podjechać.
Zastosuj te z pierwszej warki, a na zaś to płynne zawsze w Browamatorze mozesz zakupić.
I równiez proponuję założenie wlasnego tematu w dziale "Twoje warzenie"
Właśnie sprawdziłem i mało z krzesła nie spadłem 29 złotych za drożdże płynne , tożto drogo jak diabli. A co do tematu "Twoje warzenie" to nie wiele mam jeszcze do powiedzenia, więcej raczej pytam.
Właśnie sprawdziłem i mało z krzesła nie spadłem 29 złotych za drożdże płynne , tożto drogo jak diabli. A co do tematu "Twoje warzenie" to nie wiele mam jeszcze do powiedzenia, więcej raczej pytam.
staniały wcześniej były po 37
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Comment