kilka pytań przyszłego piwowara

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

Dziś rano pianka w najgrubszym miejscu miała ok. 6 cm.
    Piękny widok. Aż się wzruszyłem

Comment

• michalb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.12
      • 65

Wczoraj piwko przelałem na cichą. Brzecka po burzliwej miała 4 Blg. Spróbowałem tego młodego piwka i moje wrażenia: czuć było goryczkę i lekkie szczypanie w język (to chyba od wydzielającego się CO2), smak trochę mało wyrazisty. Mam nadzieję, że cicha i leżakowanie wzbogacą bukiet smakowy.

Comment

• michalb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.12
        • 65

Wczoraj piwko poszło w buteleczki. Po tygodniu w cichej blg nie zmieniło się. Wyszło tego 37 butelek po 0,5 l.

Comment

• mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

Mam pytanko .
          Czy uda mi sie zatrzeć 2,2 kg słodu w garnku 8,5 l (roboczej pojemności) .Czy aby się nie zakleję
          w tych proporcjach słodu i wody. Proszę oszybką odpowiedź jutro rusza mój browar i nie chce gonić do sklepu podczas warzenia.

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

jasne że się da ja zacieram 4-5kg w 15l ,podobno na 1kg słodu powinno być 3l wody więc
            jest ok
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

Dzięki za informacje, w ostatniej chwili zdobyłem fuksem i za darmochę 20 litrowy gar emaliowany.
              Poświęciłem mu godzinkę i jest elegancki. Zatarłem wiec w sobotę swoją małą wareczkę a piwko już odfermentowało do 4,5 Blg ( mierzone w środę wieczorem). Były problemy z Filtracją 30% udział słodu przenicznego, chmieleniem - pogodzinie brzeczka była tak gorzka iż myślałem że braknie soku dotego piwa, kłopoty z drożdżami po 2 godzinach się nie ruszyły (rehydratyzacja).
              Jednak wszystko skończyło się dobrze , piwko fermentuję , goryczka zeszła do poziomu normalnego.
              Po prostu super.

Comment

• mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

Prawie cała wareczka wypita efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
                Znajomi byli zaskoczeni smakiem domowego pszenicznniaka oczywiście na plus.
                Jedną wadę ma to piwko po prostu wyszło.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Ten temat ma drugą, poważną wadę - jest nie w tym dziale, więc załóż konkretny temat o swoim warzeniu.

Comment

• mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

Mam pytanie dla znawców tematu.
                    Zakupiłem surowce na 3 warkę w tym drożdże Safale 33 czy one są dobre do pszenicznaka.
                    Pierwą warke zrobiłem na Brewing Yeast 1330 25% udziału pszenicy- wyszło super o ile można ocenić po 1 miesiacu lezakowania ( ostatnie wypite ). Z tego co ludzie piszą stosowane są drożdże płynne ale skąd taki dorwać .

Comment

• Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      Mam pytanie dla znawców tematu.
                      Zakupiłem surowce na 3 warkę w tym drożdże Safale 33 czy one są dobre do pszenicznaka.
                      Pierwą warke zrobiłem na Brewing Yeast 1330 25% udziału pszenicy- wyszło super o ile można ocenić po 1 miesiacu lezakowania ( ostatnie wypite ). Z tego co ludzie piszą stosowane są drożdże płynne ale skąd taki dorwać .
                      Szkoda Twoich surowców. Tylko płynne drożdże do pszenicznych piw. Mam takie (gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan). Pozostaje kwestia ew. dostawy. Jak potrzebujesz ich szybko, to musiałbyś sobie do mnie podjechać.

Comment

• mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

Może lepiej zastosować te z pierwszej warki, piwko wyszło dobre. Co do przyjazdu Wielkie dzięki ale brak czasu i odległość mnie zniechęcaja.
                        Last edited by mark33; 2005-06-07, 07:56.

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Zastosuj te z pierwszej warki, a na zaś to płynne zawsze w Browamatorze mozesz zakupić.
                          I równiez proponuję założenie wlasnego tematu w dziale "Twoje warzenie"
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

Właśnie sprawdziłem i mało z krzesła nie spadłem 29 złotych za drożdże płynne , tożto drogo jak diabli. A co do tematu "Twoje warzenie" to nie wiele mam jeszcze do powiedzenia, więcej raczej pytam.
                            Last edited by mark33; 2005-06-07, 08:29.

Comment

• arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              Właśnie sprawdziłem i mało z krzesła nie spadłem 29 złotych za drożdże płynne , tożto drogo jak diabli. A co do tematu "Twoje warzenie" to nie wiele mam jeszcze do powiedzenia, więcej raczej pytam.
                              staniały wcześniej były po 37
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

Comment

Przetwarzanie...
                              X