Pytania początkującego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lagvna
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.02
    • 2

    Pytania początkującego

    Witam wszystkich!
    Jako że zaczynam dopiero swoją przygodę z warzeniem piwa, to oczywiście mam kilka pytań:
    Na początek chcę kupić zestaw startowy, Eko-start z browamator.pl, gdyż szczerze mówiąc nie mam zbyt dużo pieniążków do wydania, a chcę mimo wszystko wyrabiać piwo,
    więc innego wyjścia nie mam. Chciałbym swoją pierwszą warkę uwarzyć z użyciem gotowca, żeby poznać filozofię samego warzenia . Z tego co przeczytałem jednak, że przy użyciu takiego brew-kita, często pozostaje smak drożdży, którego chciałbym uniknąć i z tego co zrozumiałem to powinienem zastosować cichą fermantację w balonie. Czyli po fermentacji burzliwej trwającej około 6 dni, mam to przelać do balonu na wino i odstawić na... (no właśnie - ile dokładnie dni? ) Następnie miałbym to od razu z balonu przelewać do butelek, ale czy mógłbym to sobie zlać znad powstałego osadu do fermentora z zestawu Eko-start i stamtąd kranikiem przelewać do butelek - dla własnej wygody i dla zmniejszenia liczby osadów w piwie. Czy wtedy piwo, miałoby już dobry smak, niewymagający 3-miesięcznego leżakowania?
    Narazie chcę zrobić piwo z gotowca, przy którym nie ma większej trudności, by je wyrobić, lecz kiedyś napewno będę chciał eksperymentować z prawdziwymi składnikami, dlatego też napewno będę się pytał o jakieś porady.
    Z góry Wam dziękuje!
    Lagvna
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #2
    Każde piwo chce leżakować i tego ominąć się nie da.
    Sam pomysł z cichą fermentacją dobrym pomysłem jest (może całkiem nuta drożdżowa nie zniknie, ale sam zobaczysz, że nie przeszkadza ona wrażeniom smakowym ). Przed zabutelkowaniem należy drożdżykom dać jakąś pożywkę (suchy ekstrakt słodowy, glukozę, ewentualnie cukier) co by nam piwko nagazowały. I tu wracamy do Twojej propozycji przelania młodego piwa z balonu do fermentora. Wlej tu uprzednio zagotowany roztwór słodowy, a dopiero potem młode piwo znad osadu. Całość rozlej do butelek.
    Jeśli pytasz jak długo piwo powinno stać w balonie - odpowiedź nie jest taka prosta - teoretycznie tak długo, jak długo będzie jeszcze pracować - ja w praktyce z reguły trzymam je około tygodnia...

    Comment

    • Lagvna
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.02
      • 2

      #3
      Dzięki bardzo! Nie sądziłem, że na tym forum odpowiedź można otrzymać tak szybko Co do tego balonu, to na browamator.pl widziałem dodatkowe fermentory o pojemności 30 l, bez osprzętu - czy dokupując to tego pokrywkę z rurką może to służyć zamiast balonu? Bo w sumie to balon musiałbym także kupić, a dodatkowy fermentor byłby dla mnie wygodniejszy, tańszy (35 zł) i przydatniejszy na późniejsze czasy od balonu
      Lagvna
      Last edited by Lagvna; 2005-02-18, 14:36.

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagvna
        (...) czy dokupując to tego pokrywkę z rurką może to służyć zamiast balonu? (...)
        Może

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagvna
          Witam wszystkich!
          takiego brew-kita, często pozostaje smak drożdży, którego chciałbym uniknąć i z tego co zrozumiałem to powinienem zastosować cichą fermantację w balonie.Lagvna
          ... i pewnie już doczytałeś na forum że lepiej nie dodawać cukru do gotowca...
          Powodzenia,
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          Przetwarzanie...
          X