Filtracja i bardzo mętna brzeczka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #31
    No to se narobiłem w papiery!
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
      No to se narobiłem w papiery!
      Bić nie będę Tak mi się wydawały te szpary za szerokie, ale jak patrzę na rurkę Marka33 to wcale nie wydają mi się węższe, tylko rzadko rozstawione.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2006-04-10, 17:52.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Bić nie będę Tak mi się wydawały te szpary za szerokie, ale jak patrzę na rurkę Marka33 to wcale nie wydają mi się węższe, tylko rzadko rozstawione.

        Ale Kiszot ponoć jeszcze więcej ponacinał! Zresztą dużo oglądałem na forum zanim ponacinałem.


        Nie bij please!
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • Tomek-Pasieka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 197

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
          Ale Kiszot ponoć jeszcze więcej ponacinał! Zresztą dużo oglądałem na forum zanim ponacinałem.
          ja to dopiero ponacinałem... co jakieś 4-6 mm
          Attached Files

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Zatem przyjmuję, że to był jakiś mój błąd. Choć czekałam trochę, aż się młóto osadzi. No, na zegarek nie patrzyłam, ale potem jak zlałam mąkę do gara, to znowu czekałam i dalej było tak samo.

            Nic się nie stło, przynajmniej będę miała okazję zobaczyć, jakie piwo wychodzi z takiej mączanej brzeczki Po chmieleniu brzeczka wygląda tak jak zwykle, a wręcz ma mniej osadów gorących.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #36
              Nacinanie rurki powinno być jak najgęstsze. Nacięcia co 4-6 mm są raczej... rzadkie. Należy nacinać możliwie najbliżej cięcie obok cięcia. Chodzi o szerokość szczelin. Za duże szczeliny mogą zapychać filtrator lub odpuszczać mętną brzeczkę.

              Reasumując: filtrator szczelinowy powinien mieć odpowiednią szerokość szczelin (do sprawnej filtracji) i jak największą ich ilość (do zwiększenia wydajności - szybkości filtracji).

              PS. Rurką o szczelinach 1 mm też dawałem sobie rady, ale od kiedy postawiłem na wydajność (a to wiązało się m.in. z drobniejszym śrutowaniem), to poszła ona do lamusa.

              Z "mączanej" brzeczki piwo będzie nie gorsze niz z klarownej. Pozostaje jedynie kwestia odzysku drożdzy. A tu, jak Marudka wie, "mąka" pierwsza opadnie...

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #37
                Tomek, teraz dopiero widzę fotkę - te szczeliny, moim zdaniem, dyskfalifikują Twój filtrator jeśli chodzi o skuteczność i wydajność. Spróbuj go zrobić jeszcze raz, jak napisałem. To w końcu parę złotych, a ocenisz moje słowa w praktyce.
                Pozdrawiam.

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8117

                  #38
                  Mój filtrator jest bardzo gęsto ponacinany.Wrzucę kiedyś fotke to zobaczycie.Natomiast szpary są spore.Takie po zwykłym brzeszczocie.A filtracja faktycznie przeprowadza sie błyskawicznie.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #39
                    Zbyt szybka fitracja też nie jest dobra - zmniejsza się wydajność warzelni. Więcej wody trzeba użyć do wysładzania, więcej trzeba odparować.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-04-10, 20:23. Powód: literówki

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #40
                      to może ja jednak poskładam jakiś komputer ....
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Bić nie będę Tak mi się wydawały te szpary za szerokie, ale jak patrzę na rurkę Marka33 to wcale nie wydają mi się węższe, tylko rzadko rozstawione.
                        Tak mi jakoś dziwnie jak mi Marusia na tą rurkę patrzy , wycięcia mam zrobione zwykłym brzeszczotem w odstępach około 1 cm. Czytając jednak posty Wielkiego B zastanawiam się nad zrobieniem jeszcze jednej rurki, będę miał dwie

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #42
                          Darco, masz rację. Trzeba tylko dodać, że czas pierwszej filtracji nie ma wpływu na wydajność.
                          Natomiast przy wysładzaniu warto po zalaniu wodą trochę odczekać, właśnie - jak to trafnie zauważyłeś - po to, aby dać wodzie (młócie) trochę czasu na ekstrakcję. Ja tego w zasadzie nie robię. W moim domowym czas jest podobnie drogi, jak w przemysłówce...

                          Marku_C - "komputer" będzie niczym w porównaniu do Twoich własnych doświadczeń. Niestety, w przeciwieństwie do oprogramowania, tej wiedzy nie da się kupić na CD-romie.
                          No i całe szczęście!

                          Marku33 - zapewniam Cię przyjacielu, że warto spróbować z mniejszymi nacięciami. Jakieś 20 warek temu zdrobniłem śrutę. Nacięcia miałem robione brzeszczotem, który i tak był szlifnięty do 1 mm. Filtracja była mordęgą. Uznałem, że nie powinieniem wracać do poprzednich ustawień śrutownika, tylko zmienić szczeliny filtratora...

                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #43
                            Ze stron pokrewnych: Eksperymentalne metody klarowania http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6388
                            kHaM
                            Może się przyda

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X