czy coś z tego wyjdzie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

    czy coś z tego wyjdzie

    Po pierwszej warce z gotowca Ciemne z Browamatora, które wyszło niczego sobie tylko niestety bez pianki bo za mało cukru do refermentacji dałem, przyszła kolej na drugą.
    Planuję tak:
    gotowiec Brewferm Gallia 1,5 kg,
    brązowy cukier kandyzowany 0,55 g,
    curacao 10 g,
    drożdże do pszenicznego.
    planowane 12 litrów brzeczki.
    Czy coś z tego wyjdzie i da się wypić?
    Chciałem dać drożdże do pszeniczniaka aby uzyskać posmak goździkowo-bananowy, myślałem o drożdżach Safbrew S33 bo są tanie ale mam wątpliwości co do ich jakości (rym ) i czy uzyskam żądany posmak piwa. Płacenie 37 zł za Wyeast 3944 lub 3068 jakoś mi się nie uśmiecha.
    A może ktoś ma do odstąpienia typowe drożdże do pszeniczniaka?
    Jestem ciekaw waszej opinii
    Pozdro
  • Andrewbrw
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.03
    • 932

    #2
    Czy da się wypić to sam nam powiesz a tego cukru kandyzowanego to chyba 0,55 kg a nie g

    Comment

    • biziel
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.10
      • 53

      #3
      Mam jedną warkę zrobioną na drożdżach Safbrew S-33, smaków goździkowo-bananowych nie możesz oczekiwać po tych drożdżach. Na stronie producenta piszą o zastosowaniu tych drożdży do białych piw pszenicznych w stylu Belgijskim, Trappis, etc.
      Powodzenia.

      Comment

      • michalb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.12
        • 65

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
        Czy da się wypić to sam nam powiesz a tego cukru kandyzowanego to chyba 0,55 kg a nie g
        oczywiście kg, gdzieś mi się k zapodziało

        Comment

        • michalb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.12
          • 65

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biziel
          smaków goździkowo-bananowych nie możesz oczekiwać po tych drożdżach. Na stronie producenta piszą o zastosowaniu tych drożdży do białych piw pszenicznych w stylu Belgijskim, Trappis, etc.
          Powodzenia.
          To te belgijskie pszeniczne nie ma takiego posmaku? Szczerze mówiąc białego belgijskiego nie piłem ale myślałem, że jest podobne w smaku do niemieckiego hefe-weizen. może ktoś mnie oświeci i wyjaśni czym się różnią te dwa gatunki piwa

          Comment

          • biziel
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.10
            • 53

            #6
            Trochę informacji na temat styli znajdziesz tutaj .
            Belgijskie białe to na przykład Hoegaarden, innych z tego gatunku nie piłem.

            Comment

            • michalb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.12
              • 65

              #7
              dzięki biziel, fajna lektura

              Comment

              Przetwarzanie...
              X