Piwo na samym ekstrakcie przenicznym - czy tak mozna ??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojek1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.09
    • 2

    Piwo na samym ekstrakcie przenicznym - czy tak mozna ??

    Przymierzam się właśnie do zrobienia kolejnego piwa (korzystam z ekstraktów slodowych) i mam pytanie czy można zrobić piwo urzywając tylko ektraktu słodowego przenicznego (bez jęczmiennego czy innego) mam zamiar dać go ok. 4 kg. Prosze o pilna podpowiedz .
  • wojek1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.09
    • 2

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojek1
    Przymierzam się właśnie do zrobienia kolejnego piwa (korzystam z ekstraktów slodowych) i mam pytanie czy można zrobić piwo urzywając tylko ektraktu słodowego przenicznego (bez jęczmiennego czy innego) mam zamiar dać go ok. 4 kg. Prosze o pilna podpowiedz .
    Tak wiem oczywiście że pszeniczny pisze sie przez "sz" - to tylko mój pospiech i dyslekcja

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Może być sam ekstrakt pszeniczny. Przy produkcji z ziarna dodaje się jeczmień, aby utworzyć złoże filtracyjne, bo pszenica nie ma łuski, tworzącej takie złoże. Przy warzeniu z ekstraktu nie ma znaczenia, czy jest taka domieszka, czy nie. Ważniejsze jest, jakie zastosuje się drożdże - można z pszenicy zrobić "zwykłe" piwo, a można z samego jęczmienia zrobić "pszeniczne" ...

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #4
        Myślę, że można - ekstrakt pszeniczny i tak nie jest czysty: ok. 15-20% zawartości pochodzi ze słodu jęczmiennego.

        A poza tym:
        - używając (FCJP)
        - "dysleksja" (FCJP) to (wg słownika) "trudności w nauce czytania spowodowane po części czynnikami dziedzicznymi, po części emocjonalnymi i pedagogicznymi" - nie uprawnia więc do robienia błędów ortograficznych podczas pisania
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8108

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojek1
          Tak wiem oczywiście że pszeniczny pisze sie przez "sz" - to tylko mój pospiech i dyslekcja
          To pośpiech czy ta dyslekcj?Chocią wg mnie to bardziej dysgrafia.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            (...)
            Ważniejsze jest, jakie zastosuje się drożdże - można z pszenicy zrobić "zwykłe" piwo, a można z samego jęczmienia zrobić "pszeniczne" ...
            Jeśli za piwo pszeniczne uznaje się tylko takie, które posiada bananowo-goździkowe nuty to jak najbardziej jest to prawda.
            Ale dla mnie "pszeniczne" to piwo warzone z dodatkiem odpowiedniej ilości słodu pszenicznego, niezależnie od tego, na jakich drożdżach. Co nie zmienia faktu, że przyjęło się od dłuższego czasu uważać, że rasowy pszeniczniak musi być robiony na drożdżach pszenicznych.
            "All the good things for those who wait"

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #7
              w C.K. Browarze chyba nie, bo nijak ichniejszy weizen nie przypomina nawet piwa pszenicznego

              Comment

              Przetwarzanie...
              X