Przymierzam się właśnie do zrobienia kolejnego piwa (korzystam z ekstraktów slodowych) i mam pytanie czy można zrobić piwo urzywając tylko ektraktu słodowego przenicznego (bez jęczmiennego czy innego) mam zamiar dać go ok. 4 kg. Prosze o pilna podpowiedz .
Piwo na samym ekstrakcie przenicznym - czy tak mozna ??
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojek1Przymierzam się właśnie do zrobienia kolejnego piwa (korzystam z ekstraktów slodowych) i mam pytanie czy można zrobić piwo urzywając tylko ektraktu słodowego przenicznego (bez jęczmiennego czy innego) mam zamiar dać go ok. 4 kg. Prosze o pilna podpowiedz .
-
-
Może być sam ekstrakt pszeniczny. Przy produkcji z ziarna dodaje się jeczmień, aby utworzyć złoże filtracyjne, bo pszenica nie ma łuski, tworzącej takie złoże. Przy warzeniu z ekstraktu nie ma znaczenia, czy jest taka domieszka, czy nie. Ważniejsze jest, jakie zastosuje się drożdże - można z pszenicy zrobić "zwykłe" piwo, a można z samego jęczmienia zrobić "pszeniczne" ...
Comment
-
-
Myślę, że można - ekstrakt pszeniczny i tak nie jest czysty: ok. 15-20% zawartości pochodzi ze słodu jęczmiennego.
A poza tym:
- używając (FCJP)
- "dysleksja" (FCJP) to (wg słownika) "trudności w nauce czytania spowodowane po części czynnikami dziedzicznymi, po części emocjonalnymi i pedagogicznymi" - nie uprawnia więc do robienia błędów ortograficznych podczas pisaniaWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojek1Tak wiem oczywiście że pszeniczny pisze sie przez "sz" - to tylko mój pospiech i dyslekcjaLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu(...)
Ważniejsze jest, jakie zastosuje się drożdże - można z pszenicy zrobić "zwykłe" piwo, a można z samego jęczmienia zrobić "pszeniczne" ...
Ale dla mnie "pszeniczne" to piwo warzone z dodatkiem odpowiedniej ilości słodu pszenicznego, niezależnie od tego, na jakich drożdżach. Co nie zmienia faktu, że przyjęło się od dłuższego czasu uważać, że rasowy pszeniczniak musi być robiony na drożdżach pszenicznych."All the good things for those who wait"
Comment
-
Comment