witaj
uff - duża lektura - i długa droga przede mną
pytanie/nia -
12 l / 75 C
60 min / 71 -> 67 C
10 min / 76 C
onacza: grzeję H2O do 75 sypię słód, tem ma 71, czekam 60 min i spada do 67C, grzeję do 76 i czekam 10 min ?
jeśli tak to czy oznacza że nie istnieje w twoim zacieraniu tzw /przez ciebie/ I przerwa cukrowa 62-64 C ?
Po co grzanie do 76 /II przerwa to 72-74 a kill temperatura to 78/?
czy rzeczywiście tolerancje temperaturowe są tak duże a piwo jakieś zawsze wyjdzie ?
przepraszam jeśli gdzieś już to tłumaczyłeś
Krzysztof
uff - duża lektura - i długa droga przede mną
pytanie/nia -
12 l / 75 C
60 min / 71 -> 67 C
10 min / 76 C
onacza: grzeję H2O do 75 sypię słód, tem ma 71, czekam 60 min i spada do 67C, grzeję do 76 i czekam 10 min ?
jeśli tak to czy oznacza że nie istnieje w twoim zacieraniu tzw /przez ciebie/ I przerwa cukrowa 62-64 C ?
Po co grzanie do 76 /II przerwa to 72-74 a kill temperatura to 78/?
czy rzeczywiście tolerancje temperaturowe są tak duże a piwo jakieś zawsze wyjdzie ?
przepraszam jeśli gdzieś już to tłumaczyłeś
Krzysztof
Comment