Kadź fitracyjna z BA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
    Też wydawało mi się, że było wcześniej Ok. Chodziło mi o zacier, który trafia po procesie zacierania, do kadzi filtracyjnej, i który po pewnym czasie tworzy zwarte złoże filtracyjne.
    Nie ma o co kopii kruszyć. Jeżeli branza nie znalazła odpowiedniego określenia to nie ma co przesadzać.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #17
      Problem tkwi tylko w tym, byś precyzyjnie się wyrażał (i nazywał "rzeczy" tak, jak jest to ogólnie przyjęte - diabeł w końcu tkwi w szczegółach )

      Comment

      • Hannibal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1426

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
        Problem tkwi tylko w tym, byś precyzyjnie się wyrażał (i nazywał "rzeczy" tak, jak jest to ogólnie przyjęte - diabeł w końcu tkwi w szczegółach )
        Tyle, że nadal nie wiem, w którym miejscu nie byłem precyzyjny. Bo np. Krzysztof twierdzi, że mój pierwszy post w tym temacie był w zasadzie OK. A Macmon też się do niczego nie przyczypiał.
        Tak więc warstwą filtracyjną jest młóto, czyli inaczej wysłodziny. Tak?
        "All the good things for those who wait"

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
          Nie ma o co kopii kruszyć. Jeżeli branza nie znalazła odpowiedniego określenia to nie ma co przesadzać.
          Nie chcę kruszyć kopii, ale Krzysztofie określenie takie istnieje - słodziny (przynajminiej w znanych nam podręcznikach taką właśnie nazwą się autorzy posługują), wysłodziny zaś są jedynie pozostałością po nich.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-04-15, 20:18.

          Comment

          • Chris
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.05
            • 812

            #20
            Pozwole sobie jeszcze sie wtrącić.Złoże filtracyjne tworzą łuski słodu....młótem jest zmielone ziarno po zacieraniu i po wysładzaniu... a wysłodziny to przecież brzeczka tylko "lżejsza" od tej głównej i wcale nie zawiera ona łuski,bo trafia później na chmielenie!NIe wiem po co ta dyskusja...wystarczy przecież chwile pomyśleć.
            chickkiller :)

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987
              (...) a wysłodziny to przecież brzeczka tylko "lżejsza" od tej głównej i wcale nie zawiera ona łuski,bo trafia później na chmielenie! (...)
              Chris, wysłodziny - to pozostałości po wysładzaniu, a Ty napisałeś o wodach wysłodkowych
              Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-04-15, 20:21.

              Comment

              • Chris
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.05
                • 812

                #22
                chickkiller :)

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #23
                  No, cóż zalecam odpowiednie lektury

                  Np. Dylkowski pisze tak:

                  "Wysłodziny słodowe stanowią cenny prodkt uboczny, który jest wykorzystywany w całości na cele paszowe (...). Ilość i wartość paszowa wysłodzin zależy od technologii zacierania i techniki filtracji"

                  Władysław Dylkowski "Browarnictwo"
                  WSiP, Warszawa 1984

                  Comment

                  • PaPe
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.03
                    • 176

                    #24
                    Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i jednocześnie miło mi, że mimochodem przyczyniłem się do powstania tej ciekawej dyskusji.

                    Comment

                    • Chris
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.05
                      • 812

                      #25
                      No skoro tak....przyznaje sie do błędu,ale błędy w książce też mogą być! W koncu '84
                      chickkiller :)

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #26
                        No, tak - w końcu przed rokiem 1987

                        Comment

                        • Hannibal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1426

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987
                          No skoro tak....przyznaje sie do błędu,ale błędy w książce też mogą być! W koncu '84
                          A można wiedzieć, co masz do rocznika '84?
                          "All the good things for those who wait"

                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                            Nie chcę kruszyć kopii, ale Krzysztofie określenie takie istnieje - słodziny (przynajminiej w znanych nam podręcznikach taką właśnie nazwą się autorzy posługują), wysłodziny zaś są jedynie pozostałością po nich.

                            Niech bedą słodziny. Przecież to wysłodziny bez przedrostka "wy-". Wiekszość ludzi powie na wysłodziny młóto.
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987
                              No skoro tak....przyznaje sie do błędu,ale błędy w książce też mogą być! W koncu '84

                              To wskaż te błędy. Sam sprawdze i ew naniosę poprawki i zawiadomię autora.
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              • dzuk
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2003.03
                                • 39

                                #30
                                Wracając do tematu to też mam taką kadź. Z początku zostałem przy tym co było. Potem nawierciłem więcej otworów. Różnicy nie stwierdziłem. Chociaż mam teraz spokojne sumienie, że nie jest ich za mało.
                                Myślę jednak że większa ilość przyśpieszy filtrowanie i nie będzie powodowała zatykania otworów. Jak się kilka zatka to nic się nie dzieje i jest szansa że szybciej się przefiltruje.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X