Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
Kadź fitracyjna z BA
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaProblem tkwi tylko w tym, byś precyzyjnie się wyrażał (i nazywał "rzeczy" tak, jak jest to ogólnie przyjęte - diabeł w końcu tkwi w szczegółach )
Tak więc warstwą filtracyjną jest młóto, czyli inaczej wysłodziny. Tak?"All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofNie ma o co kopii kruszyć. Jeżeli branza nie znalazła odpowiedniego określenia to nie ma co przesadzać.Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-04-15, 20:18.
Comment
-
-
Pozwole sobie jeszcze sie wtrącić.Złoże filtracyjne tworzą łuski słodu....młótem jest zmielone ziarno po zacieraniu i po wysładzaniu... a wysłodziny to przecież brzeczka tylko "lżejsza" od tej głównej i wcale nie zawiera ona łuski,bo trafia później na chmielenie!NIe wiem po co ta dyskusja...wystarczy przecież chwile pomyśleć.chickkiller :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987(...) a wysłodziny to przecież brzeczka tylko "lżejsza" od tej głównej i wcale nie zawiera ona łuski,bo trafia później na chmielenie! (...)Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-04-15, 20:21.
Comment
-
-
No, cóż zalecam odpowiednie lektury
Np. Dylkowski pisze tak:
"Wysłodziny słodowe stanowią cenny prodkt uboczny, który jest wykorzystywany w całości na cele paszowe (...). Ilość i wartość paszowa wysłodzin zależy od technologii zacierania i techniki filtracji"
Władysław Dylkowski "Browarnictwo"
WSiP, Warszawa 1984
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaNie chcę kruszyć kopii, ale Krzysztofie określenie takie istnieje - słodziny (przynajminiej w znanych nam podręcznikach taką właśnie nazwą się autorzy posługują), wysłodziny zaś są jedynie pozostałością po nich.
Niech bedą słodziny. Przecież to wysłodziny bez przedrostka "wy-". Wiekszość ludzi powie na wysłodziny młóto.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987No skoro tak....przyznaje sie do błędu,ale błędy w książce też mogą być! W koncu '84
To wskaż te błędy. Sam sprawdze i ew naniosę poprawki i zawiadomię autora.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Wracając do tematu to też mam taką kadź. Z początku zostałem przy tym co było. Potem nawierciłem więcej otworów. Różnicy nie stwierdziłem. Chociaż mam teraz spokojne sumienie, że nie jest ich za mało.
Myślę jednak że większa ilość przyśpieszy filtrowanie i nie będzie powodowała zatykania otworów. Jak się kilka zatka to nic się nie dzieje i jest szansa że szybciej się przefiltruje.
Comment
-
Comment