gotwe zaciery ??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukde
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 1

    #1

    gotwe zaciery ??

    Witam jestem tu nowy i jeszce sie nie orietuje do końca co i jak.

    Ale mam pytanko
    widziałem w jakimś superhipermarkecie gotowy zacier do piwka (trzeba tylko drożdzy dodać i takie tam inne), czy to sie do czegokolwiek nadaje czy olć sprawę i szykować wszystko od początku?

    w domu niemam zaduzo miejsca więc to ułatwiło by sprawę...

    pozdrawiam
    i


    Lukde
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Zajrzyj tutaj
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19292

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukde
      ... gotowy zacier do piwka ...
      nie wiedziałem, ze to się nazywa "zacier"

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukde
        widziałem w jakimś superhipermarkecie gotowy zacier do piwka (trzeba tylko drożdzy dodać i takie tam inne), czy to sie do czegokolwiek nadaje czy olć sprawę i szykować wszystko od początku?
        Prawdopodobnie był to tzw. brew-kit, czyli bardziej swojsko "gotowiec". To jest już nachmielony gotowy ekstrakt słodowy, który mieszasz z wodą, dodajesz drożdży piwowarskich (są dołączone), fermentujesz, butelkujesz (potrzebna kapslownica - koszt do 50 zł, chyba że masz butelki z zamknięciem), czekasz parę tygodni, z niecierpliwością otwierasz i wreszcie... PIJESZ. Nastaje euforia, mycie butelek i od nowa.
        Jest to pełnowartościowy produkt, pod warunkiem, że nie skorzystasz z zawartej tam sugestii rozcienczania go wodą z cukrem.
        Wyjdź z zasady: lepiej mniej a dobrze. Prawdopodobnie więc zrobisz sobie z takiej puchy 10 litrów przyzwoitego piwa, które możesz fermentować nawet w tym samym garze, w którym będziesz przygotowywał brzeczkę. Brzeczka to jest to, co po przefermentowaniu powinno nazywać się piwem.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Shedao
          Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
          Shedao
          Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
          2025-01-07, 14:37
        • darekd
          Trumer, Obertrumer Herbstbier
          darekd
          Jesienne piwo z browaru z okolic Salzburga.

          https://www.trumer.at/product/obertrumer-herbstbier/

          Amber Ale, alk. 5,2%

          Aromat - słodowy, słodsze śliwki i karmel
          Piana - dość wysoka, niezbyt trwała, na dłużej trochę koronki
          Barwa - brunatno-herbaciana,...
          2024-12-04, 18:42
        • ART
          Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
          ART
          Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

          Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

          Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
          2024-10-12, 20:15
        • pebejot
          Rumunia, Bukareszt, Strada Mehadia 43, Anagram Brewery
          pebejot
          Ciekawy browar rzemieślniczy zlokalizowany w jeszcze ciekawszym miejscu z dala od centrum miasta.
          Browar znajduje się w industrialnej dzielnicy i ma własny wyszynk.
          Z centrum można tu dojechać tramwajami 11 i 44, a następnie przejść kilkaset metrów przez nieciekawą dzielnicę....
          2024-08-28, 23:19
        • Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 14:46
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...