gotwe zaciery ??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukde
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 1

    gotwe zaciery ??

    Witam jestem tu nowy i jeszce sie nie orietuje do końca co i jak.

    Ale mam pytanko
    widziałem w jakimś superhipermarkecie gotowy zacier do piwka (trzeba tylko drożdzy dodać i takie tam inne), czy to sie do czegokolwiek nadaje czy olć sprawę i szykować wszystko od początku?

    w domu niemam zaduzo miejsca więc to ułatwiło by sprawę...

    pozdrawiam
    i


    Lukde
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Zajrzyj tutaj
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukde
      ... gotowy zacier do piwka ...
      nie wiedziałem, ze to się nazywa "zacier"

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukde
        widziałem w jakimś superhipermarkecie gotowy zacier do piwka (trzeba tylko drożdzy dodać i takie tam inne), czy to sie do czegokolwiek nadaje czy olć sprawę i szykować wszystko od początku?
        Prawdopodobnie był to tzw. brew-kit, czyli bardziej swojsko "gotowiec". To jest już nachmielony gotowy ekstrakt słodowy, który mieszasz z wodą, dodajesz drożdży piwowarskich (są dołączone), fermentujesz, butelkujesz (potrzebna kapslownica - koszt do 50 zł, chyba że masz butelki z zamknięciem), czekasz parę tygodni, z niecierpliwością otwierasz i wreszcie... PIJESZ. Nastaje euforia, mycie butelek i od nowa.
        Jest to pełnowartościowy produkt, pod warunkiem, że nie skorzystasz z zawartej tam sugestii rozcienczania go wodą z cukrem.
        Wyjdź z zasady: lepiej mniej a dobrze. Prawdopodobnie więc zrobisz sobie z takiej puchy 10 litrów przyzwoitego piwa, które możesz fermentować nawet w tym samym garze, w którym będziesz przygotowywał brzeczkę. Brzeczka to jest to, co po przefermentowaniu powinno nazywać się piwem.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X