http://www.howtobrew.com

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dziku
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.12
    • 1992

    #16
    To chyba miłe, że Nowy Użytkowinik od razu na wstępie postanowił postawić Krzysiowi skrzynkę piwa... Nie każdy zaczyna swój pobyt na Forum od takiej oferty...


    PS
    Krzysiu nie napisał, że wszystko wie. Napisał, że na wspomnianej stronie nie znalazł nic o czym by nie wiedział. To bardzo duża różnica.
    Dziku


    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
      Polecam bardzo szczegółowe opracowanie wszystkich etapów warzenia piwa domowego, wraz z wyjaśnieniem co się dzieje na poszczególnych etapach:


      Pozdrawiam,
      Piotrek (~10 warek na koncie)

      Faktycznie, link godny polecenia, jeden z pierwszych jakie uznałem za wartościowe gdy zaczynałem zabawę z piwowarstwem.

      PS.
      Warto na forum powoli wstępować, nie odrazu wskakiwać. To tyle.
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • piotr99
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.04
        • 51

        #18
        Tylko nie wiem czy by smakowalo, moje warki maja jedna wade - nigdy nie zdaza polezakowac chocby uczciwy miesiac

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #19
          u mnie podobnie, ale po 2 miechach już nic nie ma

          Comment

          • piotr99
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.04
            • 51

            #20
            na to jest tylko 1 sposob - trzeba zwiekszyc produkcje tak, zebym nie byl w stanie wypic wszystkiego co zrobie. no ale to musialbym warke co 2 dzien nastawiac, czasu troche nie starcza

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Cześć, najeżdżanie chyba się już skończyło, ale wypełnij trochę bardziej profil, nie bądź taki tajemniczy

              A stronkę podaną przez Ciebie chyba większość z nas zna
              Last edited by Marusia; 2005-05-06, 15:40.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
                na to jest tylko 1 sposob - trzeba zwiekszyc produkcje tak, zebym nie byl w stanie wypic wszystkiego co zrobie. no ale to musialbym warke co 2 dzien nastawiac, czasu troche nie starcza
                Wystarczy w co drugi weekend zrobić dwa razy 30 litrów. Głowę daję, że sam 120 litrów w miesiącu nie wypijesz. Zresztą możesz poświęcić jeszcze trzeci weekend i masz 180 litrów.

                Comment

                • slawekkazek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.01
                  • 560

                  #23
                  Kto mówi o wypijaniu samemu ? Gdy moi znajomi dowiedzą się, że rozlałem kolejną warkę, w weekend mam "bankowy" nalot . W dodatku ktoś ma urodziny, imieniny (swoje lub w rodzinie) no i okazowa skrzyneczka odjeżdza w siną dal. Jak odjeżdża to jeszcze cieszy . Jak zaglądam do spiżarni i pustkę widzę, już mniej .

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Wystarczy w co drugi weekend zrobić dwa razy 30 litrów. Głowę daję, że sam 120 litrów w miesiącu nie wypijesz. Zresztą możesz poświęcić jeszcze trzeci weekend i masz 180 litrów.
                    no 120 to nie, ale przy moim aktualnym spożyciu 40-60 l miesięcznie (+ rozdawnictwo) musiałbym co dwa tygodnie zapełnić wszystkie moje pojemniki fermentacyjne, a potem sporą część piwniczki

                    Comment

                    • slawekkazek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.01
                      • 560

                      #25
                      W którymś momencie nakład pracy przy produkcji będzie tak duży, że braknie czasu na konsumpcję....

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Ja ten etap już dawno przekroczyłem. Warzę mniej więcej trzy razy więcej, niż jestem w stanie wypić.

                        Comment

                        • WES
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.11
                          • 111

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Warzę mniej więcej trzy razy więcej, niż jestem w stanie wypić.
                          I jeszcze musisz wypić całą wygraną skrzynkę piwa.
                          Jeżeli już nie dajesz rady, to mogę pomóc. Podaj gdzie i kiedy.
                          -
                          Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Z tobą zawsze i wszędzie. Tylko czy darczyńca się wywiąże?

                            Comment

                            • piotr99
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.04
                              • 51

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Z tobą zawsze i wszędzie. Tylko czy darczyńca się wywiąże?
                              hej dzieciaki

                              nie jestem zaden darczynca (choc czasem mi sie zdaza ale mniejsza z tym) tylko zaproponowalem zaklad o konkretna rzecz, zatem:

                              pierwsze primo, Krzysio powinien oficjalnie zaklad przyjac

                              drugie secundo, przedstawic metodyke i rezultaty swoich badan naukowych czyli np. tabele wynikow dla zmiennych pH dajmy na to od 4 do 6 co 0,25, w temp. 71,5-73,9 co 0,2 stopnia, lub innych systematycznych eksperymentow, ktore przeprowadzal (tak jak w tabelach w cytowanej przeze mnie stronie)

                              czekam, a skrzynka piwa wlasnie milo bulgocze w wiaderku browamatora
                              mam nadzieje ze na wypadek przegranej u Ciebie rowniez zachodza jakies procesy biochemiczne

                              Comment

                              • piotr99
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.04
                                • 51

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
                                W którymś momencie nakład pracy przy produkcji będzie tak duży, że braknie czasu na konsumpcję....
                                ja mysle ze to jest tak:

                                jezeli wystepuje nadmiar podazy nad popytem to nastepuje konsumpcja nadwyzek. w czasie nasilonej konsumpcji spada podaz poniewaz nikt nie ma sily na utrzymanie podazy jak podaz spada to konsumpcja maleje na korzysc odnowienia zrodel podazy. ot taki proces samoregulujacy sie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X