na tym forum też są opisane wszystkie etapy i to po polsku
a poza tym należało by się przedstawić
no tak, ale widze, ze z powodu bariery jezykowej nie zapoznales sie zbyt dokladnie z proponowana lektura ;P
z calym szacunkiem do forum i wymiany doswiadczen uzytkownikow, podalem link do wiedzy troche bardziej naukowej, ktora oczywiscie nie jest niezbedna do uwazenia piwa. mnie akurat interesuje wplyw temperatury na dzialanie alfa i beta amylazy a co za tym idzie na smak piwa. tak szczegolowych informacji tutaj nie znalazlem dlatego pozwolilem sobie podac ten link. oczywiscie trudno sie opierac tylko na tabelkach, jestem calym sercem za nieustanna degustacja wciaz nowych produktow niemniej troche wiedzy teoretycznej nie zaszkodzi, chociazby po to, zebysmy zdawali sobie sprawe co sie dzieje w naszych kociolkach.
jesli bylyby dalsze problemy z konwersja F na C to od razu podaje link: http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm
co do przedstawienia sie, 10 warek to amatorszczyzna, ale cos juz mowi. jutro sadze chmiel na dzialce. jesli chcesz wiedziec cos ponadto - pytaj.
pozdrawiam,
P.
Wiedza, o której mówisz, w języku polskim jest opisana zarówno na forum, w tematach i artykułach, na stronie Akademii Techniczniej w Olsztynie w programi Eurequa, a także w podręcznikach, które można kupić w księgarniach zwykłych i internetowych. Większość z nas te książki posiada.
co do przedstawienia sie, 10 warek to amatorszczyzna, ale cos juz mowi. jutro sadze chmiel na dzialce. jesli chcesz wiedziec cos ponadto - pytaj.
pozdrawiam,
P.
A kurde, no ten tego, profil wystarczyłoby wypełnić - i to nie po angelskemu
a po naszemu - tak po prostu - po polsku - więc to nie powinno być trudne
niemniej troche wiedzy teoretycznej nie zaszkodzi, chociazby po to, zebysmy zdawali sobie sprawe co sie dzieje w naszych kociolkach.
jesli bylyby dalsze problemy z konwersja F na C to od razu podaje link: http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm
Nie wiem, czy taki był Twój cel, ale wykazałeś się kolego dużą ignorancją dla wielu forumowiczów. Chodzi mi o tych, którzy mają naprawdę dużą wiedzę nt. piwowarstwa i technologii wytwarzania piwa.
O tym wszystkim.... ba znacznie, znacznie więcej, pisali tu na forum oraz na stronie Browamatora.
Wystarczyło tylko posłużyć się lokalną wyszukiwarką i ojczystym językiem, zamiast gonić po całym świecie.
Dobrej wiedzy nigdy za wiele.
Fakt, wszystkie te informacje znaleźć można na polskich stronach i w rodzimych podręcznikach. Natomiast cenne są linki i odnośniki do zagranicznej literatury. Nie za bardzo rozumiem skąd głosy oburzenia. Przecież w Browarze powinien znaleźć się odnośnik do każdej wyszperanej strony i informacji, zaś jej treść merytorycznie ocenią forumowicze. To co wyczytałem powyżej z merytoryczną oceną nie ma wiele wspólnego. Czyżby kompleksy ?? (tylko się nie obraźcie).
A tak na marginesie: czy ktoś zwrócił uwagę na reklamę Okocimia pojawiającą się na stronie (i dalsze odnośniki) ?!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
To co wyczytałem powyżej z merytoryczną oceną nie ma wiele wspólnego. Czyżby kompleksy ?? (tylko się nie obraźcie).
Bo to taka nowa świecka (forumowa) tradycja flekowanie nowego jak jest twardy to sie otrząśnie i zagości na dłużej. Wtedy ewentualnie można przestać przyganiać i teroryzowac bezsensowym często FCJP, a zacząć dyskutować
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty" Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
Fakt, wszystkie te informacje znaleźć można na polskich stronach i w rodzimych podręcznikach. Natomiast cenne są linki i odnośniki do zagranicznej literatury. Nie za bardzo rozumiem skąd głosy oburzenia. Przecież w Browarze powinien znaleźć się odnośnik do każdej wyszperanej strony i informacji, zaś jej treść merytorycznie ocenią forumowicze. To co wyczytałem powyżej z merytoryczną oceną nie ma wiele wspólnego. Czyżby kompleksy ?? (tylko się nie obraźcie).
Żadne kompleksy. Tutaj się po prostu trochę na temat warzenia piwa wie. A wyszukiwarka pokazuje post Czesa z linkiem do HowToBrew z września 2001 roku. Nota bene - Czes (i nie tylko) serwuje także tę "bardziej naukową" wiedzę na naszym Forum - wystarczy poczytać.
Natomiast nie wiem, czy tekst Piotra99 o barierze językowej to objaw jakichś kompleksów, czy braku kultury.
Żadne kompleksy. Tutaj się po prostu trochę na temat warzenia piwa wie. A wyszukiwarka pokazuje post Czesa z linkiem do HowToBrew z września 2001 roku. Nota bene - Czes (i nie tylko) serwuje także tę "bardziej naukową" wiedzę na naszym Forum - wystarczy poczytać.
Natomiast nie wiem, czy tekst Piotra99 o barierze językowej to objaw jakichś kompleksów, czy braku kultury.
Zanim podalem link do htb sprawdzilem rzecz jasna w wyszukiwarce forum "howtobrew" i "howtobrew.com" ale nic sie nie znalazlo, moze Ty inaczej szukales. Po przeczytaniu postow i pytan poczatkujacych piwowarow uznalem, ze informacje moga byc przydatne, tym bardziej ze sa usystematyzowane i byc moze sa one na forum, ale z racji samej konstrukcji forum podane w sposob wyrywkowy.
I jeszcze taka dygresja, mam wrazenie ze dla niektorych osob forum sluzy do najezdzania na innych a nie do dyskusji merytorycznych, no bo przeciez juz tyle wiedza nt. piwa ze nie ma o czym gadac.
Jeśli oczekiwałeś entuzjazmu z powodu podania jakiegoś linku, to nie dziwię się, że możesz być rozczarowany. My TEŻ potrafimy korzystać z wyszukiwarek, a niektórzy robią to z pewnością o parę lat dłużej niż ty. Natomiast zdanie " ... z calym szacunkiem do forum i wymiany doswiadczen uzytkownikow, podalem link do wiedzy troche bardziej naukowej ..." sugeruje, że pomimo deklarowanego szacunku masz nas za nieuków, a wszystkie nasze dotychczasowe wypowiedzi za niepodbudowaną naukowo amatorszczyznę.
Właściwie miałem nie zabierać głosu w tym temacie, ale jedną z rzeczy, które najbardziej mnie wkurzają na forum, jest przemądrzałość początkujących, którym się wydaje, że jak znajdą jakąś stronę w sieci, to już wszystko wiedzą. A jeśli piszesz tak: " ...dla niektorych osob forum sluzy do najezdzania na innych a nie do dyskusji merytorycznych, no bo przeciez juz tyle wiedza nt. piwa ze nie ma o czym gadac...", to - po pierwsze - w sieci jest pełna anarchia i musisz się liczyć z tym, że ktoś nie chce czytać twoich mądrości, a po rdugie - na wskazanej przez ciebie stronie nie ma ani jednej rzeczy, której bym nie wiedział, więc chyba rzeczywiście nie ma o czym gadać. I o ile pierwszy twój post był zwykłym wskazaniem tematu, który można było rozpoznać lub nie, to komentarz zawarty w poście drugim był zdecydowanie nie na miejscu. Nie ma się więc co dziwić, że nie wszyscy udzielili tobie entuzjastycznego poparcia.
Jeśli oczekiwałeś entuzjazmu z powodu podania jakiegoś linku, to nie dziwię się, że możesz być rozczarowany. My TEŻ potrafimy korzystać z wyszukiwarek, a niektórzy robią to z pewnością o parę lat dłużej niż ty. Natomiast zdanie " ... z calym szacunkiem do forum i wymiany doswiadczen uzytkownikow, podalem link do wiedzy troche bardziej naukowej ..." sugeruje, że pomimo deklarowanego szacunku masz nas za nieuków, a wszystkie nasze dotychczasowe wypowiedzi za niepodbudowaną naukowo amatorszczyznę.
Właściwie miałem nie zabierać głosu w tym temacie, ale jedną z rzeczy, które najbardziej mnie wkurzają na forum, jest przemądrzałość początkujących, którym się wydaje, że jak znajdą jakąś stronę w sieci, to już wszystko wiedzą. A jeśli piszesz tak: " ...dla niektorych osob forum sluzy do najezdzania na innych a nie do dyskusji merytorycznych, no bo przeciez juz tyle wiedza nt. piwa ze nie ma o czym gadac...", to - po pierwsze - w sieci jest pełna anarchia i musisz się liczyć z tym, że ktoś nie chce czytać twoich mądrości, a po rdugie - na wskazanej przez ciebie stronie nie ma ani jednej rzeczy, której bym nie wiedział, więc chyba rzeczywiście nie ma o czym gadać. I o ile pierwszy twój post był zwykłym wskazaniem tematu, który można było rozpoznać lub nie, to komentarz zawarty w poście drugim był zdecydowanie nie na miejscu. Nie ma się więc co dziwić, że nie wszyscy udzielili tobie entuzjastycznego poparcia.
Krzysiu, mnie natomiast wkurza jak ktos nie czyta a wypowiada sie autorytatywnie na dany temat.
1) nigdzie nie napisalem, ze wszystko wiem, przeciwnie, znalazlem zrodlo ciekawej wiedzy i sie nim dziele.
2) nikogo nie mam za nieukow i nikogo nie zamierzam obrazic. czyms innym jest wlasne doswiadczenie a czyms innym liczby i fakty wynikajace z badan naukowych.
dobrze ze Ty wszystko to wiesz, ale zakladam sie o skrzynke piwa, ze po uwarzeniu setnej warki nie wpadles na na idee, ze to wlasnie dzieki beta-amylazie przy pH 5,32 ma ona taki smak a nie inny. przeczytales to gdzies i daj szanse przeczytac innym, takim jak ja, ktorzy wiedza troszeczke mniej niz ty.
Zakladam sie o skrzynke piwa, ze po uwarzeniu setnej warki nie wpadles na na idee, ze to wlasnie dzieki beta-amylazie przy pH 5,32 ma ona taki smak a nie inny.
Coś mi się zdaje, że właśnie wtopiłeś skrzynkę piwa (ciekawe cóż to za piwo zaoferujesz Krzysiowi? - Ten temat będzie wymagał rozwinięcia! - Bowiem ja stawiam, że na "tą ideę" to on wpadł w czasie, kiedy Twoim ulubionym napojem była jeszcze lemoniada)
Krzysiu lubi czasem być upierdliwy, ale wiedzę to on na pewno ma. I to dużą...
I będzie mi bardzo miło, jeśli dzięki jego wiedzy będę mógł skonsumować jakąś darmochę...
Dygresja:
Hehehe, to było pewne, że ten temat musi wywołać kłótnie...
Na zdrowie
Comment