Co trzba dodać do brzeczki z gotowców (oprócz kilograma cukru lub 1,25 kg ekstraktu słódowego) aby zwiększyć Blg?
Zwiększenie Blg w gotowcach
Collapse
X
-
wcześniej należałoby po prostu nie rozcieńczać ekstraktów zbyt dużą ilością wody... a jak jest już po przysłowiowych ptakach to pewnie zostaje dodatkowa porcja cukru lub ekstraktu, nie wiem czy odparowanie części wody byłoby czasowo i ekonomicznie uzasadnione...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Masz tylko 2 wyjścia (chyba to logiczne):
albo zwiększysz ilość cukrów (może być to zwykły cukier, ale tego nie polecam, może być ekstrakt słodowy, może być fruktoza, glukoza, etc.),
albo zmniejszysz ilość wody."All the good things for those who wait"Comment
-
[QUOTE=Hannibal]Masz tylko 2 wyjścia (chyba to logiczne):
albo zwiększysz ilość cukrów (może być to zwykły cukier, ale tego nie polecam, może być ekstrakt słodowy, może być fruktoza, glukoza, etc.),
albo zmniejszysz ilość wody.[/QUOTE
Do ilu litrów moge zmniejszyc objętosć wody? Najczęściej w gotowcach brzeczka posiada ok 20 litrówComment
-
Zależy ile Blg chcesz osiągnąć.
Jeżeli przy 20l masz 12 Blg to przy 10l otrzymasz 24 Blg.
Itd. 15l - 18Blg, dalej to już policz samŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment