Gotowiec Muntons

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekw
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.04
    • 6

    Gotowiec Muntons

    Przygotowuję drugą warkę, ostatni raz z gotowca. Kupiłem Premium Pilsner firmy Muntons. W instrukcji jest napisane , że trzeba go wymieszać bez gotowania, tylko z przegotowan wodą. W tym momencie zgłupiałem. Pierwszą warkę robiłem z brew -kita Browamator Pszeniczne i gotowałem. Powiedzcie czy gotowanie nie zaszkodzi obecnemu gotowcowi, czy dać sobie spokój i nie gotować. Mam jeszcze jedno pytanie: czy warto zamiast 1,25 kg ekstraktu słodowego dodać 1,8? Tak na marginesie, zamierzam zmniejszyć ilość wody podanej w instrukcji o jakieś dwa , trzy litry Pomóżcie
  • Andrewbrw
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.03
    • 932

    #2
    no jasne , że warto !

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarekw
      Przygotowuję drugą warkę, ostatni raz z gotowca. Kupiłem Premium Pilsner firmy Muntons. W instrukcji jest napisane , że trzeba go wymieszać bez gotowania, tylko z przegotowan wodą. W tym momencie zgłupiałem. Pierwszą warkę robiłem z brew -kita Browamator Pszeniczne i gotowałem. Powiedzcie czy gotowanie nie zaszkodzi obecnemu gotowcowi, czy dać sobie spokój i nie gotować. Mam jeszcze jedno pytanie: czy warto zamiast 1,25 kg ekstraktu słodowego dodać 1,8? Tak na marginesie, zamierzam zmniejszyć ilość wody podanej w instrukcji o jakieś dwa , trzy litry Pomóżcie
      1. Ja raz tylko robiłam z gotowca - był to Muntons i robiłam, jak w przepisie, wyszło ok.
      2. Ekstraktu warto dodać więcej - bedziesz miał wiecej brzeczki, a Muntons pewnie i tak jest mocno nachmielony, więc nie trzeba dodawać chmielu
      3. Koniecznie daj mniej wody niz w przepisie - wg przepisu piwa wychodzą rozcieńczone za mocno.
      4. A najlepiej to przyjedź na Warsztaty Piwowarskie do Wrocka w sobote, to się wszystkiego dowiesz
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • endrio
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 222

        #4
        Przegotowanie gotowca napewno nie zaszkodzi,ale nie jest konieczne.Napewno musisz przegotować wodę.Zwiększenie ekstraktu lub zmiejszenie ilości wody piwu może wyjśc tylko na dobre.W tą stronę wszystkie chwyty dozwolone

        Comment

        • jarekw
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.04
          • 6

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
          Przegotowanie gotowca napewno nie zaszkodzi,ale nie jest konieczne.Napewno musisz przegotować wodę.Zwiększenie ekstraktu lub zmiejszenie ilości wody piwu może wyjśc tylko na dobre.W tą stronę wszystkie chwyty dozwolone
          Czyli nie będzie problemu gdy zmniejszę ilość wody o 2-3 litry i jednoczesnie zwiększę ilość ekstraktu do 1,8 kg?

          Comment

          • Andrewbrw
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.03
            • 932

            #6
            Będzie zdecydowanie lepiej jeśli tak zrobisz!

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarekw
              Czyli nie będzie problemu gdy zmniejszę ilość wody o 2-3 litry i jednoczesnie zwiększę ilość ekstraktu do 1,8 kg?
              Moim zdaniem Twój problem tkwi prawdopodobnie w braku ballingometru.
              Mając ten przyrząd kwestia ekstraktu i ilości wody stanie się dla Ciebie prosta.
              Musisz jedynie założyć sobie jak mocne piwo chcesz uzyskać.
              Załóżmy, że chcesz mieć piwo 13 Blg. Bez zabawy w jakiekolwiek przeliczniki rozpuścisz gotowca i ekstrakt np. w 10 l wody (zagotuj to wszystko - jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi - napisał Ci juz o tym Krzysiu na stronie Browamatora), wystudź do temp. 22 st. C, a potem dodawaj przegotowanej i wystudzonej do tej samej temp. wody w ilości takiej aż uzyskasz pożądany balling. Możesz to wszystko robić już w fermentorze i tam wkładać ballingometr (bez zabawy z menzurką i wkładania chochli do brzeczki). Potem tylko zadasz drożdże i tyle.
              Daj ekstrakt 1,8 kg. Nie rób za mocnego piwa, bo szybko Ci go braknie (im większy ekstrakt, tym mniej piwa) i dłużej będziesz musiał czekać, aż Twoje upragnione piwko dojrzeje, co w pierwszych warkach ma niebagatelne znaczenie. A możesz mi wierzyć, że cos tym wiem
              Jeśli jednak rzeczywiście nie masz tego przyrządu, to zastosuj przeliczniki, które zdaje się, że są w dołączonej instrukcji.
              Powodzenia

              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 2004.02
                • 954

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                Daj ekstrakt 1,8 kg. Nie rób za mocnego piwa, bo szybko Ci go braknie (im większy ekstrakt, tym mniej piwa) i dłużej będziesz musiał czekać, aż Twoje upragnione piwko dojrzeje
                Co do czekania, to się zgadzam. Im mocniejsze piwo, tym dłużej powinno leżakować. Ale kompletnie nie rozumiem zależności im mocniejsze piwo, tym go mniej. Mam jeż trochę warek za sobą, w tym kilka o balingu powyżej 20 BLG i ZAWZE wychodzi mi 20-21 litrów piwa. Czary jakieś czy co?
                A tak poważnie. Moc piwa można zwiększać na dwa sposoby:
                • dodając mniej wody - faktycznie otrzymasz mniej piwa
                • dodając więcej ekstraktu/zacierając więcej słodu - otrzymasz zawsze taką samą ilość piwa

                Oczywiście można połączyć oba te sposoby...
                Pozdrawiam i życzę udanych warek.
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
                  Ale kompletnie nie rozumiem zależności im mocniejsze piwo, tym go mniej. (...) Czary jakieś czy co?
                  A to akurat jest proste:
                  wydajność 1 kg ekstraktu przy warce o objętości 20 litrów wynosi ok. 3,3 Blg. Tak więc z niecałych 4 kg ekstraktu otrzymamy 20 l piwa o gęstości 13 Blg. Wystarczy teraz, że przy tej samej ilości ekstraktu kolega zechce uzyskać mocne piwo, np. 17 Blg. Ile Twoim zdaniem tego piwa mu wyjdzie? – Tyle samo, co przy 13 Blg?!
                  To faktycznie będzie wymagało jakiegoś zaklęcia w rodzaju CZARY MARY.
                  Ale ja tu mjp nie chciałem się mądrować,
                  tylko pomóc nowemu koledze.
                  Pozdrawiam
                  Za udaną warkę

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #10
                    odpowiedź na twoje pytanie jest też tu http://www.browamator.pl/szczegoly.p..._id=1610100530
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      odpowiedź na twoje pytanie jest też tu http://www.browamator.pl/szczegoly.p..._id=1610100530
                      ups Wielki B juz o tym pisał
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • mjp
                        † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                        • 2004.02
                        • 954

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        A to akurat jest proste:
                        wydajność 1 kg ekstraktu przy warce o objętości 20 litrów wynosi ok. 3,3 Blg. Tak więc z niecałych 4 kg ekstraktu otrzymamy 20 l piwa o gęstości 13 Blg. Wystarczy teraz, że przy tej samej ilości ekstraktu kolega zechce uzyskać mocne piwo, np. 17 Blg. Ile Twoim zdaniem tego piwa mu wyjdzie? – Tyle samo, co przy 13 Blg?!
                        To faktycznie będzie wymagało jakiegoś zaklęcia w rodzaju CZARY MARY.
                        Tylko, że dopiero teraz zaznaczyłeś, że chodzi o zwiększenie mocy piwa przy stałej ilości ekstraktu. Ogólna zależność im mocniejsze piwo, tym go mniej jest nieprawdziwa. Moim zdaniem nie należy zbytnio uogólniać, bo wprowadza to zamęt, zwłaszcza u początkujących.
                        Maciek
                        Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
                          Ogólna zależność im mocniejsze piwo, tym go mniej jest nieprawdziwa.
                          "Ogólna zależność" jest taka: Im więcej będziesz chciał uzyskać piwa przy tej samej ilości słodów, bądź ekstraktów słodowych (to nie ma znaczenia), tym słabsze piwo ci wyjdzie. I ona jest PRAWDZIWA. A to jest dokładnie to samo, co "im mocniejsze piwo, tym go mniej", tylko "czytane od tyłu".
                          Pozdrawiam

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X