Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Nic sie nie dzieje, chyba źle zacząłem?..:( POMOCY!
Collapse
X
-
Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.Mniej książków więcej piwaComment
-
Sładniki 5 kg słodu pilneńskiego 3-4EBC z tego 0,5kg uprażone w pikarniku wg zasad na kolor lekkiego kakao (zapach fajny) ,drożdżę Safale 04. Warzenie z 2 przerwami 30 min w tem 64 i 72 stopnie wyszło tego po wylaniu 2litrów z błotem chmielowym całe 20 literków.
A ta zbłądzona fermentacja to mój wymysł , miałem na myśli coś podobnego jak z wina ocet.Comment
-
Comment
-
Jutro butelkowanie dziś szykowałem szkieło keltowskie.
Zobaczymy jak spiszą sie gumowe uszczelki do tych butelek i jakie jest zdanie doświadczonych.
W sobotę byliśmy z kumplem na Słowacji minibrowar wzbogacił się o 60 butelek. Wieczorny grill był bogaty i starczy jeszcze na 2 imprezki i wareczka będzie miała czas dojrzeć.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.Comment
-
Joelka, nie próbuj, tylko mierz blg i patrz, czy bąble lecą. W trakcie fermentacji zapachy mogą być różne. Jeśli się okazało, ze blg Ci spadło do 4-5, a w smaku jest kwach, no to jest kwach. Jeśli jednak masz wątpliwości, czy to aby napewno smak kwacha, pobierz próbke do słoiczka i przynieś w piątek na spotkanie, to ocenimyComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Butelkowanie czyli zabawa z gumkami.
Najlepsze zdjęcia ( ? ) na Forum - chyba przez te gumki !?
... a flaszki stoją jak ruskie wojsko ( bo w czerwonych kistach ) w Dniu Zwycięstwa !
Proponuję do nagrody te zdjęcia !
Jedne z najlepszych Bugielówek do przelania / nalania piwa - po piwie KELT !Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
-
Channel: Czechy
-
-
Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
Taka...-
Channel: Czechy
-
-
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe
. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
-
Channel: Belgia
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment