Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Nic sie nie dzieje, chyba źle zacząłem?..:( POMOCY!
Collapse
X
-
Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Sładniki 5 kg słodu pilneńskiego 3-4EBC z tego 0,5kg uprażone w pikarniku wg zasad na kolor lekkiego kakao (zapach fajny) ,drożdżę Safale 04. Warzenie z 2 przerwami 30 min w tem 64 i 72 stopnie wyszło tego po wylaniu 2litrów z błotem chmielowym całe 20 literków.
A ta zbłądzona fermentacja to mój wymysł , miałem na myśli coś podobnego jak z wina ocet.
Comment
-
-
Comment
-
-
Jutro butelkowanie dziś szykowałem szkieło keltowskie.
Zobaczymy jak spiszą sie gumowe uszczelki do tych butelek i jakie jest zdanie doświadczonych.
W sobotę byliśmy z kumplem na Słowacji minibrowar wzbogacił się o 60 butelek. Wieczorny grill był bogaty i starczy jeszcze na 2 imprezki i wareczka będzie miała czas dojrzeć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.
Comment
-
-
Joelka, nie próbuj, tylko mierz blg i patrz, czy bąble lecą. W trakcie fermentacji zapachy mogą być różne. Jeśli się okazało, ze blg Ci spadło do 4-5, a w smaku jest kwach, no to jest kwach. Jeśli jednak masz wątpliwości, czy to aby napewno smak kwacha, pobierz próbke do słoiczka i przynieś w piątek na spotkanie, to ocenimy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Butelkowanie czyli zabawa z gumkami.
Najlepsze zdjęcia ( ? ) na Forum - chyba przez te gumki !?
... a flaszki stoją jak ruskie wojsko ( bo w czerwonych kistach ) w Dniu Zwycięstwa !
Proponuję do nagrody te zdjęcia !
Jedne z najlepszych Bugielówek do przelania / nalania piwa - po piwie KELT !
Comment
-
Comment