Nic sie nie dzieje, chyba źle zacząłem?..:( POMOCY!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #31
    hmmm wróciłam z piwnicy kwachem śmierdzi jak śmierdziało ale zrobiłam pomiar blg i wychodzi 5. W smaku zupełnie nie przypomina kwacha a raczej lekkiego pilsa o kolorze słomkowym, bąble lecą i jedynie goryczy za dużo ale tego się spodziewałam po tym jak przedawkowałam granulatu czyli co już koniec? po 3 dniach?

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #32
      Joelka:
      wiem, że to na początku jest trudne (żżera ciekawość i niecierpliwość), ale w przyszłości zakończ otwieranie fermentora jak tylko stwierdzisz, że fermentacja ruszyła. Nieszczelnie zamknięty fermentor i jego częste otwieranie jest niebezapieczne zwłaszcza latem, kiedy domostwa są pełne muszek owocówek.
      Daj sobie spokój z maczaniem w nim czegokolwiek, w tym ze smakowaniem brzeczki i mierzeniem gęstości. No bo po co Ci to? Jak fermentuje, to wiadomo, że gęstość brzeczki sukcesywnie spada! Nie trzeba się zaraz pchać z balingometrem, aby to doświadczalnie stwierdzić.
      Otworzysz sobie po tygodniu, pozbierasz wysterylizowaną łyżką pływające po wierzchu drożdże (jeśli będzie to szczep, który zbiera się na powierzchni brzeczki) i dopiero wtedy zmierzysz gęstość. Przelejesz na cichą fermentację, w miarę szczelnie zamkniesz i zapomnisz o nim na 2 tygodnie. Potem do butelek.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Wielki_B, nie przesadzaj, czasem burzliwa kończy się po 3 dniach i wcale nie trzeba zlewać na cichą fermentację, nie mieszaj młodej adeptce piwowarstwa w głowie

        Joelka, jeśli smak jest ok, to super, ale nie butelkuj jeszcze, niech postoi - może zejdzie do 4. Danstary nie szaleją z odfermentowywaniem, zatem może nawet się zdarzyć, że już zostanie na 5, ale odczekaj do tygodnia, conajmniej.
        A to co Ci smierdzi kwachem, to może być osad drożdżowo - chmielowy, który zapewne masz na ściankach fermentora
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #34
          O czystość sprzętu to akurat dbam, wszystko mam pięknie wyparzona a łapek nie wpycham do fermentora. A muszę przy pierwszej warce spróbować żeby na przyszłość rozróżniać jak fermentacja postępuje inaczej zawsze będę zdana na rady innych. A każdy inaczej radzi

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
            czyli co już koniec? po 3 dniach?
            Przy drożdżach górnej fermentacji, to w zasadzie TAK - koniec.
            muszę przy pierwszej warce spróbować żeby na przyszłość rozróżniać jak fermentacja postępuje
            Uwierz mi, że nie musisz niczego próbować w trakcie fermentacji, ani rozróżniać jej postęp na podstawie wrażeń smakowych. To sobie zostaw w momencie, kiedy jest już po burzliwej, a z tego co piszesz, teraz jest właśnie ta chwila.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Wielki_B, nie przesadzaj, czasem burzliwa kończy się po 3 dniach i wcale nie trzeba zlewać na cichą fermentację, nie mieszaj młodej adeptce piwowarstwa w głowie
            Nie twierdzę, że TRZEBA zlewać na cichą, ale korzyści z niej płynące powodują, że chyba wszyscy piwowarzy z tego forum ją stosują.
            I to jest FAKT, a nie mieszanie w głowie (MaruDA ).

            Joelka: proponuję, abyś za jakieś cztery dni zabutelkowała tę warkę. Następną warkę, którą zrobisz, odstaw na cichą fermentację. Potem obie porównasz i będziesz już wiedziała w czym sęk.

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Joelka: proponuję, abyś za jakieś cztery dni zabutelkowała tę warkę. Następną warkę, którą zrobisz, odstaw na cichą fermentację. Potem obie porównasz i będziesz już wiedziała w czym sęk.
              I tak właśnie zamierzam teraz po swojemu próbować i porównywać efekty
              Dzięki za radę.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B

                Nie twierdzę, że TRZEBA zlewać na cichą, ale korzyści z niej płynące powodują, że chyba wszyscy piwowarzy z tego forum ją stosują.
                I to jest FAKT, a nie mieszanie w głowie (MaruDA ).
                Wielki, po prostu wyrażaj się precyzyjnie i używaj sformułowań "moim zdaniem", "można" itp., a nie wygłaszaj prawd objawionych

                I tu powyżej słusznie napisałeś "chyba", bo ja ostatnio nie zawsze stosuję cichą, do niektórych piw wcale nie jest potrzebna. jeśli chodzi Ci o sklarowanie brzeczki, to wcale mi na tym nie zależy, a i tak większość piw mam klarownych, oczywiście o ile uda im się ustać trochę w butelkach
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #38
                  MaruDA i tyle!

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 10:28
                  • dadek
                    Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                    dadek
                    Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                    2022-07-02, 02:16
                  • dadek
                    Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
                    dadek
                    Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
                    Taka...
                    2022-02-28, 04:41
                  • dadek
                    Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                    dadek
                    Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                    Start
                    2024-10-15
                    Koniec
                    2024-10-15
                    2024-10-16, 03:03
                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 21:57
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...