Nic sie nie dzieje, chyba źle zacząłem?..:( POMOCY!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kusiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.05
    • 5

    Nic sie nie dzieje, chyba źle zacząłem?..:( POMOCY!

    Jestem chyba najmniej doświadczonyw tej branzy ze wszystkich forumowiczów zatem mam pytanie...... Zacznę od początku, tak więc robie piwo pierwszy raz i od całkiem innej receptury(książka "Domowe Piwa, cydry, nalewkim wina...." Zdzisław T. Nowickiego). Fundamentalna różnica jest taka ze hm... moze napiszę cały przepis:

    Składniki:
    1 l jęczmienia
    0,25 kg cukru
    20 g chmielu
    11 l wody
    20 g drożdzy

    Przepis:

    W celu zrobienia z jeczmienia słodu, nalezy namoczyc jeczmien na 24 h a nastepnie przecedzic przez sito, wlozyc do kuwety i mieszac kilka razy aby sie nie zagrzał, trzymajac tak długo az wypusci kiełki. Nastepnie słó dokłądnie wysuszyc na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po zym zemlec go w elektrycznym młynku do kawy i gotowac w 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotowac chmiel w 2 l wody, cukier rozpuscic na goraco w 3 l wody. Wszystko zmieszac, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25 stopni, dodac rozdrobnione drozdze w jednej szklance letniej wody, zamieszac i wlac do czystego gasiora napelniajac go 3/4 pojemnosci, szyjke zwiazac gaza. Po 24 godz. rozlac piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemnosci, sczelnie zamknac butelki nakretkami lub palakami z uszczelnka gumowa i przeniesc do chlodnej piwnicy.
    Pic piwo po tyg o temp 8-10 stopni.

    NO I WŁASNIE W WASZYCH PRZEPISACH JEST TAK ZE W GASIORZE POWINNO BYC 4-5 DNI A JA JUZ PO DNIU BURZLIWEJ FERMENTACJI ROZLALEM PIWO PRZECEDZONE DOKALDNIE PRZEZ SCIERE I WLALEM DO BUTELEK.. EE I TERAZ(DZIEN POZNIEJ) ZAUWAZYLEM ZE NIC SIE TAM NIEDZIEJE, A OASD SPADL TAK ZE JEST NA 1/3 POJEMNOSCI PLYNU TO WYGLADA BARDZO DZIWNIE!!

    PROSZE O POMOC BO JA NA PRAWDE JESTEM ZIELONY Z TEGO I W OGOLE CZY TEN PRZEPIS JEST DOBRY ???

    POZDRAWIAM!
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    ło matko a co to jest, bo piwo na pewno nie

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kusiu
      ... PIWO PRZECEDZONE DOKALDNIE PRZEZ SCIERE I WLALEM DO BUTELEK.. EE I TERAZ(DZIEN POZNIEJ) ZAUWAZYLEM ZE NIC SIE TAM NIEDZIEJE ...
      A co się niby ma dziać w butelkach? W moich też nic się nie dzieje.

      Ale na przyszłość nie korzystaj z tego przepisu. I nie krzycz oraz przedstaw się (wypełnij profil).

      PS. Art, do "kołyski" ten temat.
      Last edited by Krzysiu; 2005-05-11, 17:55.

      Comment

      • Rolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 1038

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        (...) PS. Art, do "kołyski" ten temat.
        Nie chcę być złym prorokiem, ale raczej od razu do zlewu...

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kusiu
          (książka "Domowe Piwa, cydry, nalewkim wina...." Zdzisław T. Nowickiego). Fundamentalna różnica jest taka ze hm... moze napiszę cały przepis:

          Składniki:
          1 l jęczmienia
          0,25 kg cukru
          20 g chmielu
          11 l wody
          20 g drożdzy

          Przepis:

          W celu zrobienia z jeczmienia słodu, nalezy namoczyc jeczmien na 24 h a nastepnie przecedzic przez sito, wlozyc do kuwety i mieszac kilka razy aby sie nie zagrzał, trzymajac tak długo az wypusci kiełki. Nastepnie słó dokłądnie wysuszyc na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po zym zemlec go w elektrycznym młynku do kawy i gotowac w 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotowac chmiel w 2 l wody, cukier rozpuscic na goraco w 3 l wody. Wszystko zmieszac, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25 stopni, dodac rozdrobnione drozdze w jednej szklance letniej wody, zamieszac i wlac do czystego gasiora napelniajac go 3/4 pojemnosci, szyjke zwiazac gaza. Po 24 godz. rozlac piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemnosci, sczelnie zamknac butelki nakretkami lub palakami z uszczelnka gumowa i przeniesc do chlodnej piwnicy.
          Pic piwo po tyg o temp 8-10 stopni.
          Właśnie zerżnąłem sobie ten cud-przepis.
          Ciągle chodziło mi po głowie jak uwarzyć specjalne piwo dla teściowej,
          a tu masz - gotowa idealna receptura.
          Ciekawe, czy "mamuśka" po tym przyżyje
          Tobie jednak kusiu nie radzę tym się raczyć.
          A tak na powaznie, to może by coś z tego jeszcze wyszło przypominającego trochę piwo, gdyby nie to, że z pewnością użyłeś drożdży używanych w kuchni. A to wykonany przez Ciebie płyn dyskwalifikuje.
          Poczytaj najpierw FAQ - w Browarze, a najlepiej na stronach Browamatora (tam to jest ładnie poukładane, co jest praktyczne zwłaszcza dla początkujących), a jeśli zamieszczone tam informacje będą niewystarczające, to znowu napisz.
          Pozdrawiam
          PS. "Pięknie" brzmi to "przecedzanie przez ŚCIERĘ"!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            No, gratuluje odwagi! Szkoda jednak, że trochę wczesniej nie poczytałeś naszego forum, bo faktycznie, skutki moga byc opłakane - ale kto wie, moze wyjdzie z tego jakis napoj piwopodobny zdatny do picia?
            No i sam zrobiłes słód - mało kto z nas tego próbował
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              #7
              Taki fachowiec, założyciel i pierwszy prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a podaje ilość jęczmienia w litrach I jeszcze ten wyborny przepis na piwo domowe . Ja bym się trzymał od takiej "wiedzy" z daleka
              Założenie gazy na gąsior, to chyba, żeby muchy tam nie wpadały To jakiś ekstra szybki sposób na lambika. Wygląda na to, że Belgia jest za nami dużo w tyle, bo oni strasznie długo robią te lambiki, a tu wystarczy jeden dzień fermentacji plus jeden tydzień leżakowania

              Comment

              • kusiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.05
                • 5

                #8
                HEHEH Dzieki wszystkim za pocieszenie:] No ale mam nauczke, a co do słodu to za 4 razem mi sie udało hehehe. Teraz juz wiem ze piwo tez szybko mi nie wyjdzie a napewno nie za pierwszym:] Szkoda Zatem mam lekcje ze po konkretne porady dopiero zajrzałem juz po fakcie, gdy moje wachania co do finiszu poruszyły optymizm

                Fajne forum.......... bede korzystał. Jescze raz dziekuje za radę

                Comment

                • Hannibal
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1426

                  #9
                  Nie masz co się martwić.
                  Zacznij od podstaw, a dojdziesz daleko.
                  Poczytaj, to co napisało wielu doświadczonych piwowarów, a będziesz wielki.
                  "All the good things for those who wait"

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                    Taki fachowiec, założyciel i pierwszy prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a podaje ilość jęczmienia w litrach I jeszcze ten wyborny przepis na piwo domowe . Ja bym się trzymał od takiej "wiedzy" z daleka
                    Twój komentarz jest manifestem kompletnej niewiedzy na ten temat.
                    1. Receptura jest autentyczna, pochodzi z drugiej połowy XIX w. Masowo wystepują w książkach kucharskich i poradnikach dla gospodyń z tego okresu. Powszechnie takie piwa były wykonywane w domach mieszczańskich i raczej nikt się nie zatruł. Podpiwek Kujawski jest modyfikacją takiej właśnie receptury.
                    2. W ślad za wiekiem pochodzenia, miarę zboża podaje sie w litrach. OD ZAWSZE do początku dwudziestego wieku zboże i słód (i w ogóle towary masowe) mierzono miarami objętości, a nie wagowymi. Przypomnę słynne łaszty gdańskie - to miara nasypna pszenicy.
                    3. Sposób fermentacji jest dokładnie taki sam, jak przy Podpiwku Kujawskim. w browarach klasycznych fermentacja też jest otwarta, a kadzi nie trzeba zasłaniać gazą, bo w fermentowni z reguły much nie ma. Ale winiarstwo domowe również posługuje się taką techniką ochrony wina w pierwszym etapie fermentacji.

                    Comment

                    • emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Twój komentarz jest manifestem kompletnej niewiedzy na ten temat.
                      1. Receptura jest autentyczna, pochodzi z drugiej połowy XIX w.
                      Zachwyca mnie ta autentyczność tej receptury, gdzie z jednej strony podaje się miarę zboża w litrach, a z drugiej wymienia się gazę, piekarnik i elektryczny młynek do kawy.
                      Last edited by emes; 2005-05-12, 21:41.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #12
                        z podobnym przepisem spotkałem się na Discovery w programie dla archeologów amatorów i podobno smakowało to nieźle. sam przepis przez lata pewnie "udoskonalany" o unowocześnienia zyskał w/w postać. kolega kusiu skoro już tu trafił będzie wiedział jak następnym razem zrobić piwo. zapraszamy na Warsztaty gdzie wytłumaczą wszystko obrazowo co i jak.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Kolega robi po prostu tradycyjny podpiwek podobny przepis znalazłem w Kuchni Polskiej
                          dopiero książka z Browamatora otworzyła mi oczy.
                          A co do jęczmienia na litry, u nas tzn. w Bielsku -Białej na targu inaczej nie kupisz bo rolnik oczy "wybausza". Osobiście słodowałem 1 litr jęczmienia waży 0,7 kg a pszenicy 0,8 kg.

                          Comment

                          • kusiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.05
                            • 5

                            #14
                            Odpowiedź autora po TYG:

                            Otworzylem jednego "browarka" tak jak polecono w przepisie widzac nawet minimalna piankę na powierzchni, odkrecam i ssssssssss... hehe poczułem dreszcze.. takw iec od razu sobie to cos nalałem do sszklaneczki i musze wam powiedziec piwko to napewno nie jest ale napoj piwo podobny, ee bardziej taki podpiwek i smakuje NIEŹLeee....reszte narazie zostawawie i poczekam jeszcze troche bo im dluzej lezy tym lepsze zauwazylem...ale juz obiecuje ze nie powtorze tego przepisu ale praca nie poszła w las, jeszcze dużo przedemna, najwazniejsze, ze przełamałem pierwsze lody hehe!!!!!!!

                            Pozdrawiam,
                            kusiU
                            Last edited by kusiu; 2005-05-17, 23:22.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Nie powtarzaj tego przepisu, bo ortografia ci się od niego zepsuła. A tu jest zwyczaj pisania po polsku.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X