Nic sie nie dzieje, chyba źle zacząłem?..:( POMOCY!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kusiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.05
    • 5

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Nie powtarzaj tego przepisu, bo ortografia ci się od niego zepsuła. A tu jest zwyczaj pisania po polsku.
    Wyluzuj człowiek, piszesz mi już to drugi raz.... masz jakieś kompleksy?

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Skoro nie zrozumiałeś za pierwszym razem, więc powtórzyłem. I będę powtarzał do skutku. Tu nie nie ma obyczaju obnosić się z nieuctwem.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
        Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
          Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.
          a coś więcej na temat tej warki np.składniki i co to jest wg. ciebie zbłądzona fermentacja
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #20
            Sładniki 5 kg słodu pilneńskiego 3-4EBC z tego 0,5kg uprażone w pikarniku wg zasad na kolor lekkiego kakao (zapach fajny) ,drożdżę Safale 04. Warzenie z 2 przerwami 30 min w tem 64 i 72 stopnie wyszło tego po wylaniu 2litrów z błotem chmielowym całe 20 literków.
            A ta zbłądzona fermentacja to mój wymysł , miałem na myśli coś podobnego jak z wina ocet.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Może fotki z warzenia rzucą światło na tą sprawę
              Attached Files

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                czy w trakcie fermentacji piana była normalna czy działo sie ciś dziwnego
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Jak najbardzej normalna może sam zobacz.
                  Tak myślę że winę ponosi zbyt szczelne wieko fermentatora jak piwko przewietrzyć to efekt kwacha w zapachu mija, obecnie trzymam uchylone może sucha rurka fermentacyjna nie wystarczała.
                  Attached Files

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #24
                    Pomierzyłem Blg jest dalej 5 ale smak zdecydowanie sie poprawił , wypiłem całe 100 ml Będzie dobre. Trzeba wiec zapewnic piwku dostęp do powietrza i cierpliwie czekać z tym to chyba najgorzej.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #25
                      możesz zebrać te wylegujące się na powierzchni drożdże na następną warkę
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #26
                        Jutro butelkowanie dziś szykowałem szkieło keltowskie.
                        Zobaczymy jak spiszą sie gumowe uszczelki do tych butelek i jakie jest zdanie doświadczonych.
                        W sobotę byliśmy z kumplem na Słowacji minibrowar wzbogacił się o 60 butelek. Wieczorny grill był bogaty i starczy jeszcze na 2 imprezki i wareczka będzie miała czas dojrzeć.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #27
                          Butelkowanie czyli zabawa z gumkami.
                          Attached Files

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Mam pytanko do doświadczonych piwowarów. Wykonałem pomiar BLG w środę (zadane drożdżami w niedzielę o 15:00) BLG pocz 16 w środę 5Blg więc OK , ale mam zwyczaj spijać wszelkie próbki i tu problem smak wskazuje na zbłądzoną fermentację obawiam się iż poszła w złym kierunku posmak kwacha coś jak zepsuty kompot. Czy jest szansa że to minie po odpowiednim czasie leżakowania bo wylewać na razie nie mam zamiaru.
                            Poprzednia warka była pszeniczna leciutka 12,5BLG do 4,5BLG i nie było smakowych problemów miała jedną wadę szybko wyszła ale wszystkim smakowało.
                            Mam pytanie. dokładnie taką sytuację mam po drugim dniu fermentacji. To moje pierwsze piwo więc nawet nie wiem czy umiałabym odróżnić czy to prawidłowy przebieg czy już zakażenie. Dodam, że przy mojej fermentacji piana opadła całkowicie po drugim dniu natomiast kwaśny zapach pozostał. (na powierzchni jest trochę bąbelków tyle z tej piany zostało) Czy czekać i wietrzyć jak mark33 czy już wylać i pogodzić się z porażką

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Joelka, nie próbuj, tylko mierz blg i patrz, czy bąble lecą. W trakcie fermentacji zapachy mogą być różne. Jeśli się okazało, ze blg Ci spadło do 4-5, a w smaku jest kwach, no to jest kwach. Jeśli jednak masz wątpliwości, czy to aby napewno smak kwacha, pobierz próbke do słoiczka i przynieś w piątek na spotkanie, to ocenimy
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • ZIOMEK2
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.09
                                • 2523

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                                Butelkowanie czyli zabawa z gumkami.

                                Najlepsze zdjęcia ( ? ) na Forum - chyba przez te gumki !?
                                ... a flaszki stoją jak ruskie wojsko ( bo w czerwonych kistach ) w Dniu Zwycięstwa !

                                Proponuję do nagrody te zdjęcia !

                                Jedne z najlepszych Bugielówek do przelania / nalania piwa - po piwie KELT !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X