dochmielanie po gotowaniu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Im wyższa temperatura, tym więcej powstaje alkoholi wyższych i estrów, odpowiedzialnych za "owocowy" smak piwa. Safale akurat dają dość proste smakowo piwo i tych wzbogacających składników jest niewiele, więc i podniesienie temperatury tego specjalnie nie zmieni. Dojrzewanie jest jednak funkcją czasu, nie temperatury.

    Proponuję zostawić w osiemnastu stopniach.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Kurna trzeba było poczekac na rade doświadczonych, teraz znów muszę dymac z dwoma skrzynkami do piwnicy.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X