Pierwszy gotowiec i glukoza...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Tia. O 5%. Powiedz komuś, kto sypie do butelek, że zamiast 4g ma wsypać 4,2g...
    O, kolejna rzecz do FAQ - dlaczego sypanie surowca bezpośrednio do butelek to zuo i należy używać syropu.

    Zaraz Ci dopiszę do propozycji.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      O, kolejna rzecz do FAQ - dlaczego sypanie surowca bezpośrednio do butelek to zuo i należy używać syropu.

      No, bardzom ciekaw. Sypię i nie widzę w tym nic złego.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #18
        Jacer, od dawna podziwiam pewność Twojej ręki przy sypaniu glukozy do butelek i wagę jaką masz w oku - dokładność do 0.1g praktycznie za każdym razem.

        To jest dla początkujących, którym ręce się trzęsą.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Jacer, od dawna podziwiam pewność Twojej ręki przy sypaniu glukozy do butelek i wagę jaką masz w oku - dokładność do 0.1g praktycznie za każdym razem.
          Nie używam glukozy, bo to bezsensu. Nasypanie cukru do butelek miarką zajmuje mi ok. 2 minut.

          Powiedz mi co zmieni 0,1g różnicy w ilości cukru. Jestes to w stanie wyczuć?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Aż tak to nie - ale czy jesteś w stanie odmierzyć miarką 3.2g zamiast 4g? 32g na 20l piwa to różnica nagazowania między stoutem a altem.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

              #21
              Jak jest mowa o refermentacji, dobrze byłoby "rozprawić" się z pytaniami typu cukier, czy glukoza? Myślę, że warto podać, że użycie glukozy zamiast cukru ma spore znaczenie dla samopoczucia piwowara, bo dla piwa już nie bardzo.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak jest mowa o refermentacji, dobrze byłoby "rozprawić" się z pytaniami typu cukier, czy glukoza? Myślę, że warto podać, że użycie glukozy zamiast cukru ma spore znaczenie dla samopoczucia piwowara, bo dla piwa już nie bardzo.
                myśle że do ponad 150 warek naspalem cukru do refermentacji i czuję się świetnie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  O, kolejna rzecz do FAQ - dlaczego sypanie surowca bezpośrednio do butelek to zuo i należy używać syropu.
                  To nie jest takie oczywiste, zwłaszcza dla kogoś, kto robi pierwsze piwo. Poza niewątpliwymi zaletami (jak dokładność dozowania surowca) istnieje większe ryzyko nierównomiernego nagazowania i zakażenia piwa podczas ewentualnego mieszania. Do tego nie "rozwadniasz" piwa.
                  Sam stosuję syrop, ale rozumiem, że dla niektórych sypanie do butelek może być po prostu łatwiejszym sposobem.
                  Zaś różnice między sacharozą i glukozą są pomijalne - zarówno dla kondycji drożdży jak i dla ilości (parę gram to może zostać w naczyniu, w którym przygotowujesz syrop).

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    Aż tak to nie - ale czy jesteś w stanie odmierzyć miarką 3.2g zamiast 4g? 32g na 20l piwa to różnica nagazowania między stoutem a altem.
                    Nadal mówimy o początkujących, którym nie ma co głowy zawracać stopniem nagazowania. Oni sie cieszą, że mają pianę trzy razy większą niż w koncerniaku.

                    W takie rzeczy możesz się bawić gdy zaczniesz zacierać a nie przy PIERWSZYM gotowcu.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • motor19
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.05
                      • 6

                      #25
                      skoro mam już glukoze to wnioskuje że do balona dam kg glukozy a do butelek cukier - zadziała? czy może macie inne pomysły (bez dalszych kosztów tym razem)

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X