Pierwszy gotowiec i glukoza...
Collapse
X
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jacer, od dawna podziwiam pewność Twojej ręki przy sypaniu glukozy do butelek i wagę jaką masz w oku - dokładność do 0.1g praktycznie za każdym razem.
To jest dla początkujących, którym ręce się trzęsą.Comment
-
Powiedz mi co zmieni 0,1g różnicy w ilości cukru. Jestes to w stanie wyczuć?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Aż tak to nie - ale czy jesteś w stanie odmierzyć miarką 3.2g zamiast 4g? 32g na 20l piwa to różnica nagazowania między stoutem a altem.Comment
-
Jak jest mowa o refermentacji, dobrze byłoby "rozprawić" się z pytaniami typu cukier, czy glukoza? Myślę, że warto podać, że użycie glukozy zamiast cukru ma spore znaczenie dla samopoczucia piwowara, bo dla piwa już nie bardzo.Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Sam stosuję syrop, ale rozumiem, że dla niektórych sypanie do butelek może być po prostu łatwiejszym sposobem.
Zaś różnice między sacharozą i glukozą są pomijalne - zarówno dla kondycji drożdży jak i dla ilości (parę gram to może zostać w naczyniu, w którym przygotowujesz syrop).Comment
-
W takie rzeczy możesz się bawić gdy zaczniesz zacierać a nie przy PIERWSZYM gotowcu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie,
małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.
W obu...-
Channel: Przedstaw Się!
2018-12-14, 16:04 -
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...-
Channel: Surowce
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment