Pierwszy gotowiec i glukoza...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Tia. O 5%. Powiedz komuś, kto sypie do butelek, że zamiast 4g ma wsypać 4,2g...
    O, kolejna rzecz do FAQ - dlaczego sypanie surowca bezpośrednio do butelek to zuo i należy używać syropu.

    Zaraz Ci dopiszę do propozycji.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
      O, kolejna rzecz do FAQ - dlaczego sypanie surowca bezpośrednio do butelek to zuo i należy używać syropu.

      No, bardzom ciekaw. Sypię i nie widzę w tym nic złego.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #18
        Jacer, od dawna podziwiam pewność Twojej ręki przy sypaniu glukozy do butelek i wagę jaką masz w oku - dokładność do 0.1g praktycznie za każdym razem.

        To jest dla początkujących, którym ręce się trzęsą.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
          Jacer, od dawna podziwiam pewność Twojej ręki przy sypaniu glukozy do butelek i wagę jaką masz w oku - dokładność do 0.1g praktycznie za każdym razem.
          Nie używam glukozy, bo to bezsensu. Nasypanie cukru do butelek miarką zajmuje mi ok. 2 minut.

          Powiedz mi co zmieni 0,1g różnicy w ilości cukru. Jestes to w stanie wyczuć?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Aż tak to nie - ale czy jesteś w stanie odmierzyć miarką 3.2g zamiast 4g? 32g na 20l piwa to różnica nagazowania między stoutem a altem.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

              #21
              Jak jest mowa o refermentacji, dobrze byłoby "rozprawić" się z pytaniami typu cukier, czy glukoza? Myślę, że warto podać, że użycie glukozy zamiast cukru ma spore znaczenie dla samopoczucia piwowara, bo dla piwa już nie bardzo.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62
                Jak jest mowa o refermentacji, dobrze byłoby "rozprawić" się z pytaniami typu cukier, czy glukoza? Myślę, że warto podać, że użycie glukozy zamiast cukru ma spore znaczenie dla samopoczucia piwowara, bo dla piwa już nie bardzo.
                myśle że do ponad 150 warek naspalem cukru do refermentacji i czuję się świetnie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                  O, kolejna rzecz do FAQ - dlaczego sypanie surowca bezpośrednio do butelek to zuo i należy używać syropu.
                  To nie jest takie oczywiste, zwłaszcza dla kogoś, kto robi pierwsze piwo. Poza niewątpliwymi zaletami (jak dokładność dozowania surowca) istnieje większe ryzyko nierównomiernego nagazowania i zakażenia piwa podczas ewentualnego mieszania. Do tego nie "rozwadniasz" piwa.
                  Sam stosuję syrop, ale rozumiem, że dla niektórych sypanie do butelek może być po prostu łatwiejszym sposobem.
                  Zaś różnice między sacharozą i glukozą są pomijalne - zarówno dla kondycji drożdży jak i dla ilości (parę gram to może zostać w naczyniu, w którym przygotowujesz syrop).

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                    Aż tak to nie - ale czy jesteś w stanie odmierzyć miarką 3.2g zamiast 4g? 32g na 20l piwa to różnica nagazowania między stoutem a altem.
                    Nadal mówimy o początkujących, którym nie ma co głowy zawracać stopniem nagazowania. Oni sie cieszą, że mają pianę trzy razy większą niż w koncerniaku.

                    W takie rzeczy możesz się bawić gdy zaczniesz zacierać a nie przy PIERWSZYM gotowcu.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • motor19
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.05
                      • 6

                      #25
                      skoro mam już glukoze to wnioskuje że do balona dam kg glukozy a do butelek cukier - zadziała? czy może macie inne pomysły (bez dalszych kosztów tym razem)

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Mar11111
                        Początki z brewkitem...
                        Mar11111
                        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                        2024-04-20, 14:46
                      • mkocielnik
                        Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                        mkocielnik
                        Witam serdecznie,
                        małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                        Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                        W obu...
                        2018-12-14, 16:04
                      • Darins
                        Ile glukozy?
                        Darins
                        W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
                        2021-08-09, 12:13
                      • o2w5n778
                        Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                        o2w5n778
                        Cześć!
                        Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                        2018-05-04, 21:05
                      • RomaNzRumunii
                        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                        RomaNzRumunii
                        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                        2022-01-25, 16:05
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...