ile procent...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzesiek81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 15

    ile procent...

    Chcalbym sie dowiedziec jak obliczyc zawartosc procentowa alkoholu w piwie. Wiem ze odejmuje sie od blg poczatkowego blg koncowe i mnozy przez jakas liczbe,tylko jaka??
    A druga rzecz, jakie powinno byc blg poczatkowe(chyba okolo 11) a jakie koncowe przy gotowcu.
    Dzieki...
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    #2
    Co do gotowców to chyba zależy to od ilości użytej wody, a dzieli się przez 1,93 jeśli mnie pamięć nie myli.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #3
      Różnicę mnoży się przez 0,516 - albo dzieli przez 1,938...

      Jaki powinien być Blg początkowy - na to oczywiście nie ma reguły, to zależy tylko od Ciebie, jak gęste piwo chcesz zrobić. Puszka gotowca 1,8 kg rozcieńczona wodą do 10 l daje około 12,5°. Końcowy Balling powinien wynieść około 1/3 - 1/4 początkowego, ale też różnie to bywa.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiek81
        Chcalbym sie dowiedziec jak obliczyc zawartosc procentowa alkoholu w piwie. Wiem ze odejmuje sie od blg poczatkowego blg koncowe i mnozy przez jakas liczbe,tylko jaka??
        A druga rzecz, jakie powinno byc blg poczatkowe(chyba okolo 11) a jakie koncowe przy gotowcu.
        Dzieki...
        Podziel przez 1,938.

        Na puszce powinno pisać jakie to piwo i o jakim ekstrakcie. Prawdopodobnie jest to jakaś dwunastka lub coś koło tego.
        Natomiast na końcowe blg w przypadku gotowca nie masz większego wpływu. Jeżeli drożdże swoja pracę wykonają prawidłowo, to powinno Ci pozostać ok. 3-4 blg.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiek81
          ... jak obliczyc zawartosc procentowa alkoholu w piwie...
          A na co to komu? To już lepiej zrób bimber.

          Comment

          • zbysia
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.09
            • 907

            #6
            Krzysiu swoje, jak zwykle
            Ilość procentów w piwie potrzebna jest dla matek, aby wiedziały czy piwo (konkretne) dawać dzieciom czy jeszcze nie
            fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Dla matek odpowiedź jest prosta, jak zwyke - 0%. Pewnie na Pierwszej Komunii też to przysięgałeś, tylko dzisiaj mówisz, że nie to dokładnie miałeś na myśli.

              Comment

              • zbysia
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.09
                • 907

                #8
                Przysięgałem, ale nie pamiętam czy do końca życia, czy do 18 lat
                Po prawdzie to info o procentach interesuje mnie, żeby wiedzieć kiedy powiedzieć basta, a w piwku domowym z kronikarskiego obowiązku i dla zdobycia doświadczenia.
                Piwo przeca jest napojem alkoholowym i % jest jednym z jego parametrów.
                Wydaje mi się, że da to się określić alkoholmierzem, choć nie widziałem w sklepach takiego z niską skalą i chyba dawał by on trochę przekłamane wskazania ze względu na gęstość piwa.
                Piszę to jako "humanista i esteta", a nie fizyk.
                fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  BLG pocz. minus BLG końcowe mnoży się razy 1,97 ( o ile pamiętam ) a co do BLG początkowego to zależy jakie piwko chce sie uzyskać 11BLG to tak dla pszenicznego słabego dla mnie minimum to 12,5 dla jasnego pełnego. Jak kto chce mocniejsze piwko BLG nastawne - początkowe może mieć nawe 25 BLG a niektórymi i to jest mało.

                  Comment

                  • zbysia
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.09
                    • 907

                    #10
                    Jak było wyżej - dzieli się i przez 1,937
                    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      BLG pocz. minus BLG końcowe mnoży się razy 1,97 ( o ile pamiętam ) a co do BLG początkowego to zależy jakie piwko chce sie uzyskać 11BLG to tak dla pszenicznego słabego dla mnie minimum to 12,5 dla jasnego pełnego. Jak kto chce mocniejsze piwko BLG nastawne - początkowe może mieć nawe 25 BLG a niektórymi i to jest mało.

                      Duuuży błąd BLG pocz - końcowe podzielone przez 1.97. Ide na kawę bo sam nie wiem co pisze.

                      Comment

                      • qbson
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2005.03
                        • 12

                        #12
                        Alkoholomierze sa dlo alkoholi czystych. Tak wiec ani piwa ani wina nimi sie nie bada! Wlasnie ze wzgledu na rozne gestosci, a ta roznica ktora oblicza sie w BLG to roznica w ilosci cukrow ktore zjadly drozdze i wyprodukowaly alkohol.

                        Comment

                        • grzesiek81
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.05
                          • 15

                          #13
                          Co do alkoholomierzy to tak jak qbson mowi sluza tylko do alkoholi bez zawartosci cukru, bo cukier zabuza odczyt. Co do cukromierzy do nie dokonca jest tak ze roznica BLG to ilosc cukrow ktore zjadly drozdze. Trzeba jeszcze wziasc poprawke na niecukry.Ale w sumie to ma znaczenie tylko przy winie, wiec luzik.

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #14
                            zaw. alk. w % wag. = (BN - EP) x 0,405
                            zaw. alk. w % obj. = (BN - EP) x 0,516
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • oryks
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.01
                              • 297

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiek81
                              Co do alkoholomierzy to tak jak qbson mowi sluza tylko do alkoholi bez zawartosci cukru, bo cukier zabuza odczyt. Co do cukromierzy do nie dokonca jest tak ze roznica BLG to ilosc cukrow ktore zjadly drozdze. Trzeba jeszcze wziasc poprawke na niecukry.Ale w sumie to ma znaczenie tylko przy winie, wiec luzik.

                              Te same niecukry i/lub cukry niefermentowalne są w brzeczce nastawnej jak i w piwie po fermentacji więc różnica określa faktycznie to co drożdże przerobiły na %, dotyczy także wina. Że niby ma to znaczenie tylko przy winie to już zupełnie nie rozumiem. Wino, wytrawne kończy fermentację na ok. 0 do -2 Blg a piwa gdzieś w okolicach 3 Blg, więc gdzie tych niecukrów jest więcej ?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X