ile procent...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzesiek81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 15

    #16
    co do wina to nie jest tak latwo z obliczeniem przerobionego cukru.Od wskazania cukromierza odejmujemy zawartosc niecukrow i dodajemy wskaznik spodziewanej zawartosci alkoholu(np.dla spodziewanej wartosci 14-18% wynosi on 4,5). Po pomnozeniu przez 10 tego wyniku otrzymujemy ile zostalo cukru w g/l. Mnozymy wynik przez objetosc wina i mamy calkowita zawartosc cukru w gotowym winie. Odejmujemy od ilosci cukru dodanego.Potem liczymy ilosc alkoholu( z jednego kilograma cukru 600ml alkoholu), a potem obliczamy zawartosc procentowa. Wiec to nie jest tak latwo odjac jedno blg od drugiego i juz mamy przerobiona ilosc cukru. Chyba ze sie myle, bo wina robie dopiero od jakiegos roku.

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Mi wystarczy orientacyjna ilość alkoholu w piwie. Jeśli nawet różnica w odczycie jest 1%-2% to mi to różnicy nie robi. Zatem ten wzór podany przez kilka osób w zupełności wystarczy.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • grzesiek81
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.05
        • 15

        #18
        ok/. Tylko ze ja to pisalem do wina a nie do piwa. Przy piwie sie zgodze bo roznice sa niewielkie. Ale przy winie taki odczyt jest bardzo niedokladny, a wrecz nieprawdziwy.
        Last edited by grzesiek81; 2005-05-20, 21:39.

        Comment

        • qbson
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.03
          • 12

          #19
          Nie znam sie, ale wydaje mi sie ze latwiej jest najpierw odczytac BLG moszczu na starcie i w trakcie dosladzania (przed i po). Kolejne zmiany (poczatek-przed slodzeniem1, po slodzeniu1-przed slodzeniem2...) przeliczyc ile daly alkoholu (jak w piwie, bo niecukry zostaja) i ilosc to przeliczyc na pelna objetosc i pododawac? Przeliczenie jest proste bo dostajemy ilosc alkoholu na objetosc.

          Czekam na krytyke.

          Comment

          • grzesiek81
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.05
            • 15

            #20
            Wszystkich zainteresowanych dokladnym obliczeniem mocy wina odsylam na strone http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
            jest tam dokladny i wrecz lopatologiczny sposob, ktory nawet ja zrozumialem

            Trzeba wejsc na podrecznik wyrobu wina, potem na poradu i triki. Opis ten jest przeodtatni Kompletny poradnik użycia cukromierza.
            Milej lektury
            Last edited by grzesiek81; 2005-05-21, 07:08.

            Comment

            • misiek71
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.05
              • 50

              #21
              Kolega Krzysiu pewnie w młodości muchom wyrywał skrzydełka itp.
              A teraz szaleje na forum.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X