co do wina to nie jest tak latwo z obliczeniem przerobionego cukru.Od wskazania cukromierza odejmujemy zawartosc niecukrow i dodajemy wskaznik spodziewanej zawartosci alkoholu(np.dla spodziewanej wartosci 14-18% wynosi on 4,5). Po pomnozeniu przez 10 tego wyniku otrzymujemy ile zostalo cukru w g/l. Mnozymy wynik przez objetosc wina i mamy calkowita zawartosc cukru w gotowym winie. Odejmujemy od ilosci cukru dodanego.Potem liczymy ilosc alkoholu( z jednego kilograma cukru 600ml alkoholu), a potem obliczamy zawartosc procentowa. Wiec to nie jest tak latwo odjac jedno blg od drugiego i juz mamy przerobiona ilosc cukru. Chyba ze sie myle, bo wina robie dopiero od jakiegos roku.
ile procent...
Collapse
X
-
Mi wystarczy orientacyjna ilość alkoholu w piwie. Jeśli nawet różnica w odczycie jest 1%-2% to mi to różnicy nie robi. Zatem ten wzór podany przez kilka osób w zupełności wystarczy."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
ok/. Tylko ze ja to pisalem do wina a nie do piwa. Przy piwie sie zgodze bo roznice sa niewielkie. Ale przy winie taki odczyt jest bardzo niedokladny, a wrecz nieprawdziwy.Last edited by grzesiek81; 2005-05-20, 21:39.
Comment
-
-
Nie znam sie, ale wydaje mi sie ze latwiej jest najpierw odczytac BLG moszczu na starcie i w trakcie dosladzania (przed i po). Kolejne zmiany (poczatek-przed slodzeniem1, po slodzeniu1-przed slodzeniem2...) przeliczyc ile daly alkoholu (jak w piwie, bo niecukry zostaja) i ilosc to przeliczyc na pelna objetosc i pododawac? Przeliczenie jest proste bo dostajemy ilosc alkoholu na objetosc.
Czekam na krytyke.
Comment
-
-
Wszystkich zainteresowanych dokladnym obliczeniem mocy wina odsylam na strone http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
jest tam dokladny i wrecz lopatologiczny sposob, ktory nawet ja zrozumialem
Trzeba wejsc na podrecznik wyrobu wina, potem na poradu i triki. Opis ten jest przeodtatni Kompletny poradnik użycia cukromierza.
Milej lekturyLast edited by grzesiek81; 2005-05-21, 07:08.
Comment
-
Comment