Help

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzesiek81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 15

    #1

    Help

    Wlasnie robie gotowca z Biowin'u. W instrukcji jest napisane zeby dodac 20l wody i kilo cukru. Wyczytalem zeby zawsze dac mniej wody niz w instrukcji. Nalalem 17litrow. Czy bedzie ok, czy moze dolac jeszcze litr.
    Dzieki za szybka odpowiedz...
    Acha do tego dochodzi jeszcze 2litry w ktorej to wodzie rozpuszaczam cukier.
    Ostatnia zmiana dokonana przez grzesiek81; 2005-05-17, 17:09.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    W instrukcji stoi 20 litrów, ty masz już 19 litrów - za wielkich modyfikacji nie wprowadzisz do przepisu Innymi słowy nie dodawaj tego litra, a kg cukru spokojnie rozpuścisz w 1 litrze (a nawet mniej) wody. Więc jeśli jeszcze nie dodałeś to ja bym zmniejszył o te 1-2 litry ilość wody, żeby było 18l.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • grzesiek81
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.05
      • 15

      #3
      Male sprostowanie, bo w instrukcji jest 20L + 2 litry z cukrem. Ja mam narazie 17L w pojemniku i studzi sie 2l z cukrem i ekstraktem. Czyli przepis 22, a ja daje 19.Moze byc??

      Comment

      • qbson
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.03
        • 12

        #4
        Nie ma problemu, bedzie troszke mocniejsze ale to dobrze bo dodajac cukier zamiast ekstraktu i 22l wody mocno bys je rozcienczyl. Mysle ze bedzie smakowac jak prawie kazde pierwsze piwo

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • Serokomlak
          Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
          Serokomlak
          Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
          2024-10-27, 00:16
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • dadek
          Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
          dadek
          Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
          2022-09-22, 23:52
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...