Czy ktoś ma jakieś szczególne spostrzeżenia dotyczące niskich temperatur fermentacji drożdzami górnej fermentacji? Jak wpływa to na smak piwa?
Niska temperatura fermentacji.
Collapse
X
-
No to dziwne moje pracuja w temperaturze 13-14 stC Fermentacja idzie bardzo powoli, ale Blg spada sukcesywnie. Maksymalnie 1 Blg dziennie. Zatem ciekawi mnie w jaki sposób taka temperatura może wpłynąć na smak piwa."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Na smak to raczej nie wpłynie.
Wszystko zależy jakich drożdży używasz, bo na opakowaniu każdych powinno być napisane w jakim przedziale temperatur one pracują. Z reguły jest to od 15 stopni."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Hannibal, nie bardzo rozumiem, po co się wypowiadasz, skoro najwyraźniej nie wiesz, jaki wpływ ma temperatura na smak piwa, tylko sobie gdybasz.
Nie wiem, jak jest z niskimi temperaturami, ale rok temu robiłam eksperyment i trzymałam jedno wiadro w temperaturze 24 stopnie, a drugie - 27 stopni (było lato) i efekt był taki, że piwo miało inny smak, ale tylko na poczatku, po paru miesiącach się wyrównało. Najlepiej, Makaronie, zrób kiedys taki eksperyment z niskimi temperaturami na jednej brzeczce i podziel się z nami wynikami
Comment
-
-
[QUOTE=Marusia]Hannibal, nie bardzo rozumiem, po co się wypowiadasz, skoro najwyraźniej nie wiesz, jaki wpływ ma temperatura na smak piwa, tylko sobie gdybasz.
(...)
QUOTE]
Empirycznie tego nie sprawdziłem, ale mówię to, co usłyszałem kiedyś od innych.
Tak więc, jeśli chodzi o niższą temperaturę to raczej nie ma żadnego problemu, natomiat zbyt wysokie temperatury nie robią zbyt dobrze piwku. To wszystko."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Z naszych doświadczeń wynika, że piwa fermentujące w wysokich temperaturach (zdarzyło się nawet przez moment 31 Celsjuszów, a bywało koło 28 C) poza tym, że fermentują bardzo szybko, mają więcej owocowych aromatów i posmaków typowych dla górnej fermentacji.
Ale czy zgodnie z zasadami logiki piwa fermentujące w niskich temperaturach będą miały tych owocowych akcentów mało, nie wiem, ale wydaje się, że jest to możliwe
Myślę sobie, że takie piwko mogłoby smakowo przypominać Kolscha, ale teraz to ja sobie gdybam....
Koniecznie daj znać jak wyszło.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Mam pytanie dotyczące temperatur fermentacji.
Czy również zauważyliście duży wzrost temperatury podczas burzliwej ( wzrost o 3~5stopni ). Kolejny raz robi mnie w konia rano przed pracą jest OK 22*C. Po pracy aż 26*C, nie muszę dodawać jakie to ma efekty smakowe, jedynie pocieszające jest to, iż z czasem (leżakowanie) smaki się wyrównują . Oby sie w moich piwach też się wyrównało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Czy również zauważyliście duży wzrost temperatury podczas burzliwej ( wzrost o 3~5stopni ).
Sęk w tym, by przwidzieć w jakiej temperaturze prowadzić proces, czyli wziąć pod uwagę ew. wzrost tempertarury, by już w czasie fermentacji utrzymywać taką temperaturę, jaką się zaplanowało.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
-
W takiej temp. spokojnie będą fermentowały wszystkie. Przeglądarka nisko się kłaniaSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
No właśnie opinie są podzielone. Marusia np. pisze, że przy 15 już śpią
Rozważę Kolscha, choć miałem ochotę na coś ciemnego i mocniejszego. W końcu pewnie jeszcze przez dłuższy czasz będzie zmiiiimnoOstatnia zmiana dokonana przez coldfire; 2012-02-03, 21:45.Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedziMarusia np. pisze, że przy 15 już śpią
Comment
-
Comment