Czy ktoś ma jakieś szczególne spostrzeżenia dotyczące niskich temperatur fermentacji drożdzami górnej fermentacji? Jak wpływa to na smak piwa?
Niska temperatura fermentacji.
Collapse
X
-
No to dziwne moje pracuja w temperaturze 13-14 stC Fermentacja idzie bardzo powoli, ale Blg spada sukcesywnie. Maksymalnie 1 Blg dziennie. Zatem ciekawi mnie w jaki sposób taka temperatura może wpłynąć na smak piwa."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Na smak to raczej nie wpłynie.
Wszystko zależy jakich drożdży używasz, bo na opakowaniu każdych powinno być napisane w jakim przedziale temperatur one pracują. Z reguły jest to od 15 stopni."All the good things for those who wait"Comment
-
Hannibal, nie bardzo rozumiem, po co się wypowiadasz, skoro najwyraźniej nie wiesz, jaki wpływ ma temperatura na smak piwa, tylko sobie gdybasz.
Nie wiem, jak jest z niskimi temperaturami, ale rok temu robiłam eksperyment i trzymałam jedno wiadro w temperaturze 24 stopnie, a drugie - 27 stopni (było lato) i efekt był taki, że piwo miało inny smak, ale tylko na poczatku, po paru miesiącach się wyrównało. Najlepiej, Makaronie, zrób kiedys taki eksperyment z niskimi temperaturami na jednej brzeczce i podziel się z nami wynikami
Comment
-
[QUOTE=Marusia]Hannibal, nie bardzo rozumiem, po co się wypowiadasz, skoro najwyraźniej nie wiesz, jaki wpływ ma temperatura na smak piwa, tylko sobie gdybasz.
(...)
QUOTE]
Empirycznie tego nie sprawdziłem, ale mówię to, co usłyszałem kiedyś od innych.
Tak więc, jeśli chodzi o niższą temperaturę to raczej nie ma żadnego problemu, natomiat zbyt wysokie temperatury nie robią zbyt dobrze piwku. To wszystko."All the good things for those who wait"Comment
-
Z naszych doświadczeń wynika, że piwa fermentujące w wysokich temperaturach (zdarzyło się nawet przez moment 31 Celsjuszów, a bywało koło 28 C) poza tym, że fermentują bardzo szybko, mają więcej owocowych aromatów i posmaków typowych dla górnej fermentacji.
Ale czy zgodnie z zasadami logiki piwa fermentujące w niskich temperaturach będą miały tych owocowych akcentów mało, nie wiem, ale wydaje się, że jest to możliwe
Myślę sobie, że takie piwko mogłoby smakowo przypominać Kolscha, ale teraz to ja sobie gdybam....
Koniecznie daj znać jak wyszło.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Mam pytanie dotyczące temperatur fermentacji.
Czy również zauważyliście duży wzrost temperatury podczas burzliwej ( wzrost o 3~5stopni ). Kolejny raz robi mnie w konia rano przed pracą jest OK 22*C. Po pracy aż 26*C, nie muszę dodawać jakie to ma efekty smakowe, jedynie pocieszające jest to, iż z czasem (leżakowanie) smaki się wyrównują . Oby sie w moich piwach też się wyrównało.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Czy również zauważyliście duży wzrost temperatury podczas burzliwej ( wzrost o 3~5stopni ).
Sęk w tym, by przwidzieć w jakiej temperaturze prowadzić proces, czyli wziąć pod uwagę ew. wzrost tempertarury, by już w czasie fermentacji utrzymywać taką temperaturę, jaką się zaplanowało.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
-
W takiej temp. spokojnie będą fermentowały wszystkie. Przeglądarka nisko się kłaniaSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
No właśnie opinie są podzielone. Marusia np. pisze, że przy 15 już śpią
Rozważę Kolscha, choć miałem ochotę na coś ciemnego i mocniejszego. W końcu pewnie jeszcze przez dłuższy czasz będzie zmiiiimnoOstatnia zmiana dokonana przez coldfire; 2012-02-03, 21:45.Piwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Mam nieużywaną w tej chwili lodówkę którą chciałbym użyć do utrzymywania stabilnej temperatury fermentacji. dla górnej np: 18st. Podłączyłem ją pod zrobiony na szybko termostat. Po włączeniu temperatura szybko spadła do żądanych 18 stopni i sterownik wyłączył...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment