Tak też przypuszczałem i dlatego też pytam się, które to zniosą
Niska temperatura fermentacji.
Collapse
X
-
German Ale idą w tej temperaturze jak burza sprawdzone empirycznie i piwo mocne (bez przesady oczywiście) na nich zrobisz, bo producent piszę że do 10-11% wytrzymują. Trzeba tylko pamiętać, że nie przefermentowują nisko w tych temperaturach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszcz007 Wyświetlenie odpowiedziGerman Ale idą w tej temperaturze jak burza sprawdzone empirycznie i piwo mocne (bez przesady oczywiście) na nich zrobisz, bo producent piszę że do 10-11% wytrzymują. Trzeba tylko pamiętać, że nie przefermentowują nisko w tych temperaturach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziPóźniej odrabiają straty w butelkach. Właśnie mi się przegazowało Sticke fermentowane "na zimno".
a teraz jeszcze przypomniałem sobie o Danstar Nottingham, które też sobie poradzą bez problemu, a może nawet lepiej.... tu z doświadczeń kolegi Fidoangel
Comment
-
-
FFT? Redukcja rezerwy do refermentacji? Ludzie, ja mam dwie warki na koncie, ostatnia z maja 2008 roku
A tak na serio, to rozumiem, że chodzi o to, że nie trzeba dawać glukozy do butelek albo trzeba dawać mniej, bo fermentację kończą w butelkach?
Niestety nie mam gdzie indziej ich trzymać, więc refermentacja jak i leżakowanie będzie w tych 15-16 stopniach.
Zdecyduję się chyba na te Danstarki, poczytałem o nich i bardzo mi się spodobały.
Co do samego piwa, to zmieniło się trochę i planujemy coś w stylu dosyć mocnego i mocno nachmielonego pseudolagera. Styl 'karczmowy', fajnie aby było oprócz goryczki trochę chlebowości - jakieś propozycje składu na 20l?Ostatnia zmiana dokonana przez coldfire; 2012-02-04, 19:36.Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedziFFT?
Redukcja rezerwy do refermentacji?
Niestety nie mam gdzie indziej ich trzymać, więc refermentacja jak i leżakowanie będzie w tych 15-16 stopniach.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedziPytanie - mam w piwnicy 15,5 stopnia.
Wydaje mi się, że to za nisko dla większości drożdży, ale może są takie, które lubią takie temperatury? Jakieś propozycje i doświadczenia?
Nie widze ich w ofercie sklepu CP, sa jeszcze inne sklepy, w tym -wyjdę poza temat- taki dziwoląg, że wchodząc na jego stronę główną nigdzie dalej nie można przejść.
Wracając do tematu. Drożdze te uznaję, za najlepsze ze wszystkich z uwagi na ich uniwersalność, gdzie można zrobić na nich wiele całkiem odmiennych piw w szerokim zakresie temperatur od 13 do 24 st.C. Dobrze fermentują, moim skromnym zdaniem są one nawet mocniejsze od THG. Gdyby ci spadła temperatura poniżej 13 st.C niczym sie nie przejmuj, usypiają one w 10 st.C i gdyby zdarzyła sie taka sytuacja, wówczas kupisz sobie jakieś dolniaki i zaszczepisz nimi nie w pełni przefermentowaną brzeczkę.
Dają one bardzo gładkie piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziGdyby ci spadła temperatura poniżej 13 st.C niczym sie nie przejmuj, usypiają one w 10 st.C i gdyby zdarzyła sie taka sytuacja, wówczas kupisz sobie jakieś dolniaki i zaszczepisz nimi nie w pełni przefermentowaną brzeczkę.
Dają one bardzo gładkie piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedziA ja słyszałem, że drożdże piwowarskie są jak murarze - niechętnie biorą się za robotę rozpoczętą przez kogoś innego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziForced Ferment Test. Bierzesz próbkę fermentującej brzeczki i inkubujesz w temperaturze koło 27 stopni, najlepiej na mieszadle. To wskazuje Ci, do ilu może odfermentować brzeczka przy zadanych drożdżach.
Czyli mniej surowca do refermentacji
Spoko, refermentację zazwyczaj robi się w temperaturze w której przebiegała fermentacja.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziA ja słyszałem, że dobrymi radami Roberta13 nie należy się zanadto przejmować.Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
Comment