co2

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mjp
    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
    • 2004.02
    • 954

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    wszystko zależy która "wersja" wegetarian. ci skrajni nie tkną czegokolwiek co natura nam świadomie nie oddała.
    Powinni zacząć fotosyntezować....
    Maciek
    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19306

a wracając do "trupów" to w jakim celu nalewa się je w piwach pszenicznych do szklanki? przyznam się, że post Krzysia tak mnie zmroził, że postanowiłem do czasu wyjaśnienia tej kwestii nie pić pszenicznych.
      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-05-27, 11:00. Powód: błędy, jak zwykle

Comment

• rozbor
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.05
        • 186

a wracając do "trupów" to w jakim celu nalewa się je w piwach pszenicznych do szklanki? ...
        Przypuszczam, że dla smaku, a może dla podkreślenia charakteru piwa mętnością.
        A co do trupów, to większość tego co spożywamy (oprócz drożdży ) to trupy.
        N 50°58'47,9"
        E 20°50'34,7"

Comment

• e-prezes
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19306

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
          Przypuszczam, że dla smaku, a może dla podkreślenia charakteru piwa mętnością.
          A co do trupów, to większość tego co spożywamy (oprócz drożdży ) to trupy.
          zaraz, zaraz... to te drożdże to trupy czy nie ?!

a co do innych trupów, to poza zwięrzętami jest to problematyczne. i tutaj w niektórych kwestiach popieram wegetarian.

Comment

• Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

a wracając do "trupów" to w jakim celu nalewa się je w piwach pszenicznych do szklanki? przyznam się, że post Krzysia tak mnie zmroził, że postanowiłem do czasu wyjaśnienia tej kwestii nie pić pszenicznych.
            W ramach eksperymentu wykonanego przy okazji warki z Milk Stoutem, odlałem do garnka 4-litrowego trochę brzeczki o gęstości 11 Blg (z wysładzania).
            Wczoraj zabutelkowałem to, ale eksperyment polegał na tym, że do dwóch butelek, prócz dość dobrze już sklarowanego piwa, dodałem zeskrobanych z samego dna drożdży (w ilości: czubeczek łyżeczki/butelkę). Doświadczenie polegało na tym, że miałem sprawdzić, czy to com dodał było żywe czy martwe.
            Efekt: dzisiaj rano w tych dwóch butelkach pojawiła się pianka i, choć jest to piwo ciemne, wyraźnie widać oznaki dużego zmętnienia. Nie widać na dnie nierozmieszanego cukru.
            W pozostałych na dnie leży sobie jeszcze cukier.
            Wniosek dla mnie jest oczywisty.

Comment

• rozbor
              • 2004.05
              • 186

zaraz, zaraz... to te drożdże to trupy czy nie ?!...
              Według tego co mówi Krzysiu to trupy ale w piwie niepasteryzowanym oprócz osadu jest mnóstwo żywych drożdży, no więc mamy mamy taką mieszankę trupów i żywych (makabra )
              N 50°58'47,9"
              E 20°50'34,7"

Comment

• rozbor
                • 2004.05
                • 186

A tak na marginesie co do trupów, to z wyliczeń wynika, że cała ludzkość po zmiksowaniu zajęła by dół o wymiarach 1000×1000×327 m. Na globusie o średnicy metra to znacznie mniej niż ukłucie czubkiem ostrej igły... więc ludzi na Ziemi w zasadzie nie ma, albo jest pomijalnie mało.
                N 50°58'47,9"
                E 20°50'34,7"

Comment

• JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

Według tego co mówi Krzysiu to trupy ale w piwie niepasteryzowanym oprócz osadu jest mnóstwo żywych drożdży, no więc mamy mamy taką mieszankę trupów i żywych (makabra )
                  Skąd ten strach?

Ja przed chwią zjadłem sporo trupów drożdży piekarniczych w dodatku upieczonych. Robię to zresztą już od wielu lat i żyję
                  MM961
                  4:-)

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Nawet najbardziej skarowane piwo z kilkoma komórkami drożdży, nalane do butelki z cukrem dla nagazowania, spowoduje rozmnożenie tych drożdży i osadzenie nieboszczyków na dnie. Nie bardzo rozumiem, czemu miałaby służyć taka abstynencja. Przypomnę, że drożdże sprzedawane w aptekach są martwe i odpowiednio spreparowane do spożycia.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    W ramach eksperymentu wykonanego przy okazji warki z Milk Stoutem...
                    Wniosek dla mnie jest oczywisty
                    Proponuję wziąć to pod mikroskop i policzyć udział żywych drożdży w tej masie. Tam są przecież i osady zimne, garbniki, żywice chmielowe i inne śmieci. Trochę żywych drożdży, obklejonych alfakwasami może się w tym zaplątać. W każdym masowym grobie mogą znaleźć się nie do końca zabici.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jackson
                    Skąd ten strach? Ja przed chwią zjadłem sporo trupów drożdży piekarniczych w dodatku upieczonych. Robię to zresztą już od wielu lat i żyję
                    No właśnie, ja od wielu lat zjadam nieżywe świnie i też mam się dobrze.

Comment

• rozbor
                      • 2004.05
                      • 186

Dobra przepraszam wiem, że nie na temat... Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że właśnie otwieram piąte własne piwo.
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19306

Dobra przepraszam wiem, że nie na temat... Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że właśnie otwieram piąte własne piwo.
                        może jeszcze z trupami?

a już serio... jak dla mnie mam jasność w tym temacie. człowiek to zjadacz trupów !

Comment

• rozbor
                          • 2004.05
                          • 186

...a już serio... jak dla mnie mam jasność w tym temacie. człowiek to zjadacz trupów !
                          Chyba tylko rośliny, no może jeszcze jakieś bakterie czy grzyby potrafią "jeść" materię nieożywioną reszta jest skazana na jedzenie trupów. Również wegetarianie - w końcu zeżarcie jakiejkowiek roślinki to dla niej definitywny koniec.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez rozbor; 2005-05-27, 13:49.
                          N 50°58'47,9"
                          E 20°50'34,7"

Comment

• Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Proponuję wziąć to pod mikroskop i policzyć udział żywych drożdży w tej masie. Tam są przecież i osady zimne, garbniki, żywice chmielowe i inne śmieci. Trochę żywych drożdży, obklejonych alfakwasami może się w tym zaplątać. W każdym masowym grobie mogą znaleźć się nie do końca zabici.
                            No właśnie. Nie wyjaśniłem, na czym dla mnie polega ta "oczywistość" wyciągniętego wniosku.
                            Zatem: doświadczenie wykazało, iż wśród znacznej ilości osadów itd. (patrz post Krzysia) na dnie znajduje się także dość duża ilość żywych drożdży. Na tyle duża, aby w ciągu 10 godzin od ich zamknięcia tak gwałtownie zabrały sie do roboty, by piwo spieniło się.
                            Nie zmienia to faktu, że ich udział w całej masie rzeczywiście może być stosunkowo nieduży.
                            Podoba mi się określenie: "nie do końca zabici"
                            E-prezesie, myślę, że Twoje aksamitne, wrażliwe podniebienie lepiej zniesie każdy łyk z "masowego grobu", jeśli zakodujesz sobie, są tam raczej "nie do końca żywi"

Comment

• JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

Chyba tylko rośliny, no może jeszcze jakieś bakterie czy grzyby potrafią "jeść" materię nieożywioną reszta jest skazana na jedzenie trupów. Również wegetarianie - w końcu zeżarcie jakiejkowiek roślinki to dla niej definitywny koniec.
                              Rozpatrując materię na poziomie atomowym nasze ciała składają się z atomów które wcześniej "zamieszkiwały inne ciała". Pierwiastki cięższe od wodoru powstały w gwiazdach, a te najcięższe uwolniły się z gwiazd w chwili ich 'śmierci'.
                              Na Ziemi obieg materii jest w większości zamknięty. Coś umiera, zasila glebę, z gleby pewne związki pobierają rośliny. My zjadamy rośliny lub zwierzęta, które zjadły te rośliny. To normalna sprawa. Część materii nieożywionej także składa się z "poległych ciał".
                              MM961
                              4:-)

Comment

• rozbor
                                • 2004.05
                                • 186

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                                Rozpatrując materię na poziomie atomowym nasze ciała składają się z atomów które wcześniej "zamieszkiwały inne ciała". Pierwiastki cięższe od wodoru powstały w gwiazdach, a te najcięższe uwolniły się z gwiazd w chwili ich 'śmierci'.
                                Na Ziemi obieg materii jest w większości zamknięty. Coś umiera, zasila glebę, z gleby pewne związki pobierają rośliny. My zjadamy rośliny lub zwierzęta, które zjadły te rośliny. To normalna sprawa. Część materii nieożywionej także składa się z "poległych ciał".
                                Ale się fajnie temat rozwinął... ale, ale... chyba miało być o CO2 w piwie.

No to, żeby nasze PIWO miało CO2 zawsze w normie
                                N 50°58'47,9"
                                E 20°50'34,7"

Comment