co2

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzesiek81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 15

    #31
    Temat glowny zawsze schodzi na drugi plan. Ale taki to juz urok

    Comment

    • krzyspx
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.04
      • 62

      #32
      wracając do głównego tematu
      wczoraj próbowałem piwo zabutelkowane 2 tygodnie temu - i ZERO gazu. cukier oczywiście dałem. Nie zdarzyło mi się to przez ostatnie 15 warek. Nowoscią są drożdże - po raz pierwszy dałem S23. Poprzednio stosowałem zwykłe drożdże z BA /te od kitów/ i wszysko było pięknie - piwo samo wychdzilo z butelki po otwarciu. Przy nowych drożdżach CISZA żadnegp psyt żadnych bąbelków
      Chyba ten temat już gdzieś widzialem na forum - czy ktoś miał podobe przeboje z S23 ? Stosuję dwie fermentacje burzliwą i cichą po ok 7 - 10 dni. Poszukuję rady co z tym fantem zrobić ?
      Na razie do następnej warki przed rozlewaniem do butelek dodałem i cukru i trochę osadu drożdżowego z dna po fermentacji cichej - choć wydaje mi się to bez sensu bo nie po to klaruję przez tydzień / a przy drożdżach S23 kalruje się pięknie/ by potem to bełtać to z jakimiś fuzlami z gąsiora

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #33
        Poczekać.
        Miałem podobne rozterki, gdy potraktowałem młode piwo żelatyną, która przez 3 dni zwalczała drożdże. Po trzech tygodniach pojawił się jednak gaz, niedużo. Teraz, po prawie 2 miesiącach, jest dużo gazu i piany. Żelatyny już nie używam...

        Tych drożdży nie używałem, ale zdaje się, że szybko opadają i w piwie pozostaje ich stosunkowo mało. Więc trochę potrwa, aż się romnożą i rozpracują cukier.
        Logicznie biorąc: jeśli w Twoim piwie są jakiekolwiek żywe drożdże i cukier, to - prędzej czy później - muszą je nagazować. W Twoim przypadku chyba trochę później.

        Jednak moje doświadczenie jest jeszcze stosunkowo małe, aby to, co napisałem, traktować w pełni miarodajnie.

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #34
          Potwierdzam. Miałem podobnie. Moje "Najjaśniejsze" pięknie się sklarowało na cichej. Po dwóch tygodniach od zabutelkowania mizerne psyknięcie przy otwieraniu i zero gazu w piwie. Po dwóch miesiącach było już super.

          Cierpliwości.
          Ostatnia zmiana dokonana przez rozbor; 2005-05-29, 08:15.
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • pietrus96
            Osad w butelkach
            pietrus96
            Cześć,
            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
            2024-01-13, 20:24
          • Piotr7
            drożdże dla początkującego
            Piotr7
            Witam!
            Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
            Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
            2024-12-09, 13:24
          • etman
            Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

            Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
            2024-11-23, 18:56
          • etman
            Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

            Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
            2024-10-29, 21:38
          • darekd
            Wieselburg, Wieselburger Zwickl
            darekd
            Browar przemysłowy z Dolnej Austrii należący koncernu Brau Union

            Ekstr. 11,6%
            Alk. 5,0%

            Aromat - drożdże z owocowym muśnięciem, lekki chmiel
            Piana - wysoka, dość szybko opada do trwalszego, zwartego kożuszka, zostaje na szkle
            Barwa - zamglone jasne...
            2024-11-22, 23:38
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...