Kiedy zlewac

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzesiek81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 15

    #1

    Kiedy zlewac

    Witam. To moja pierwsza warka (gotowiec) i dlatego pytam. % dzien fermentacji burzliwej, bulka co okolo 2 minuty,2 blg. Zlewac juz na cicha fermentacje do balona czy poczekac jeszcze dzien??
    Dzieki za odpowiedzi
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Proponuję, żebyś bardziej się przykładal do formułowani apytań, to szybciej uzyskasz odpowiedzi
    Domyślam się, że te "% dni fermentacji" to jest 5 z shiftem A 2 blg domyslam się, ze Ci spadło do 2 blg? Mozesz spokojnie zlewać na cichą, ale w sumie czy będzie to dziś, czy jutro, nie ma wielkiego znaczenia. Odfermentowało Ci bardzo dobrze, aż za dobrze
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • grzesiek81
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.05
      • 15

      #3
      Sorki za bledy w tekscie. Tak chodzilo o 5 dni. Dzieki za odpowiedz.

      Comment

      • Przemodar
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.07
        • 30

        #4
        Trafiłem na wątek o fermentacji, więc nie będę zakładał kolejnego dla jednego problemu. Otóż zrobiłem piwo z zestawu śrutowanego "Alt" (pilzneński - 2,5 kg, monachijski - 1,2 kg, cara-red - 0,25 kg, czekoladowy - 0,05 kg, chmiel goryczkowy w granulacie - 50g, suche drożdże Safale S-04 - 11,5g. Zacieranie 66st./60 min., 75st./5 min., chmiel od 5 min. 40g., filtracja przez 1,5 godz). Piwo przeszło burzliwą przez 7 dni, potem przez 23 dni cichą i zjechało z 12 do 4 Blg.
        Dziś nastał czas zlewania i okazało się, że piwko wciąż ma jakieś dziwne bąbelki (co widzę pierwszy raz w takiej sytuacji). Tzn. bulgotanie w rurce ustało dobre półtora tygodnia temu (stało w piwniczce w 18 st.). Dopiero przy ostrożnym zlewaniu z gąsiora do fermentora z kranikiem widać delikatne bąbelki. W menzurce przy pomiarze areometrem było sporo pianki i mgiełka bąbelków. Smak jest przyzwoity, przynajmniej porównywalny z poprzednimi warkami. Na dnie gąsiora dość mało osadu, a jednak piwo jest dość klarowne.
        Pytanie - butelkować, czy jeszcze zostawić na dłuższą cichą? Czy nie rozsadzi butelek? I w ogóle skąd po tak długim czasie jeszcze te bąbelki? Czyżby kwasiżurek?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Przemodar; 2005-07-16, 13:55.
        "Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Po prostu jest nasycone CO2. Kwasiżura poznaje się po tym, że jest kwaśny w smaku, nie po bąbelkach.

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #6
            jaka temperatura po zlaniu piwa na cichą?

            Małe pytanie zlewać na cichą i do lodówy z wiadrem czy takie same temperatury jak fermentacja burzliwa ( 19 stopni ) ?
            A jesli do butelek na cichą to też pytam w jakiej temperaturze je trzymać żeby było piwu lepiej a mnie smaczniej?
            Czekam na podpowiedź. Pozdrawiam

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Teoretycznie dla piw górnej fermentacji temperatura fermentacji wtórnej powinna byc niższa o 4 C, niż fermentacji głównej (główna 18 - 22 C, wtórna 14 - 18 C). Dla klasycznych lagerów tempreatura fermentacji głównej powinna wynosić 8 - 12 C, wtórnej zaś 0 - 2 C. Oczywiście wykroczenie poza te zakresy piwu nie zaszkodzi, wpłynie jedynie na niewielką zmianę smaku. W amerykańskich recepturach często spotyka się identyczną temperaturę fermentacji głównej i wtórnej.

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #8
                Ja nie mam możliwości przeprowadzać cichej fermantacji w niższej temperaturze i obie zawsze są w tej samej - tak niskiej, jak się da (czyli zazwyczaj za wysokiej). Piwo jakoś mi wychodzi smaczne.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #9
                  Dzięki za pomoc wstawię część do lodówki i porównam za jakiś czas

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Ale zależy, jakie masz drożdze i jaką temperwturę w lodówce. Bo jeśli masz drożdże górne, to w zbyt niskiej temperaturze Ci po prostu uspią i już nic piwka nie odfermentują
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      W lodówce jest max 12 C ale chyba jednak zrezygnuję z tego pomysłu. Właśnie uruchomiłam lodówkę i jakoś dziwne odgłosy wydaje i cała się trzęsie

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • kaczka116
                        ReCraft, [Za Miastem] Słoneczny Dzień
                        kaczka116
                        Piwo gotowe do oceny
                        2020-08-22, 08:31
                      • dadek
                        Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                        dadek
                        Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                        2024-10-23, 00:37
                      • macKuba
                        Dzień dobry
                        macKuba
                        Warzę od stycznia 2019, na koncie mam już 7 warek. Pierwsze cztery były do spróbowania na warsztatach piwowarów domowych na festiwalu dobrego piwa we Wrocławiu (ten gość z żółtą lodówką i zimnymi pszenicznymi APA'mi na końcu to ja ).
                        2019-07-13, 10:19
                      • Maggyk
                        Dzień Piwowara - darmowa wysyłka od dziś do odwołania
                        Maggyk
                        Już 25 maja obchodzimy Dzień Piwowara. Z tej okazji od mamy dla Was darmową wysyłkę. Opcja dotyczy zamówień przedpłaconych i wysyłki UPSem do 30 kg.
                        Akcja potrwa do odwołania, co oznacza, że może się skończyć za parę godzin, a może i potrwać dłużej.
                        Zapraszamy do składania...
                        2018-05-22, 08:36
                      • dadek
                        Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                        dadek
                        Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                        2023-11-17, 00:48
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...