Domowi browarnicy z Sosnowca lub okolic

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eld_19
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 5

    Domowi browarnicy z Sosnowca lub okolic

    Witam wszystkich Forumowiczów!!!

    Chciałbym rozpocząć domowy wyrób piwa. Jednak chciałbym wcześniej sprawdzić smak takiego piwa organoleptycznie Czy w Sosnowcu lub okolicach zajmuje się ktoś taką dzialalnością?

    Proszę o kontakt.

    Serdecznie pozdrawiam!!
  • jasiu_piwosz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 620

    #2
    Coś o sobie

    Może zanim ktokolwiek odpowie na Twoje pytania wypadało by coś tam napisać o pytającym i przedstawić sie ażeby było wiadomo z kim mamy do ''czynienia''. Anonim był wybaczony tylko GALLOWI.

    Comment

    • eld_19
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.05
      • 5

      #3
      <burak>

      Przepraszam za takie wejście...

      No cóż, razem z ojcem zastanawiamy się nad domowym ważeniem piwa. Chcielibyśmy jednak najpierw spróbować jak takie piwo smakuje (oczywiście za opłatą dla pomocnej osoby). Stąd moje pytanie. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc z Waszej strony

      Pozdrawiam.
      Łukasz.

      Comment

      • jasiu_piwosz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 620

        #4
        PROFIL

        Już teraz jest lepiej , a jednak się dało. Poczytaj w dziale browarnictwo amatorskie, jest tam dużo ciekawych informacji na interesujący Ciebie temat.

        Comment

        • Doodeck
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1612

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eld_19
          razem z ojcem zastanawiamy się nad domowym ważeniem piwa
          Kolego, proponuję najpierw zastanowić się nad słownikiem ortograficznym FCJP
          Chyba, że chodziło Ci o pomiar ciężaru - to co innego.
          Dalekosiężny
          Obserwator
          Obiektów
          Dynamicznie
          Epatujących
          Ciekawymi
          Koncepcjami

          Comment

          • rozbor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.05
            • 186

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eld_19
            Witam wszystkich Forumowiczów!!!

            Chciałbym rozpocząć domowy wyrób piwa. Jednak chciałbym wcześniej sprawdzić smak takiego piwa organoleptycznie...
            Ja zacząłem "w ciemno"
            Jestem samotną oazą w kieleckiej pustyni piwowarstwa domowego. Do tej pory nie miałem okazji porównać moich wyrobów z innymi ale ze swoich jestem bardzo zadowolony, a i znajomi na ogół chwalą.
            Spróbowanie jednego piwa niewiele by Ci dało, każda warka ma, w większym lub mniejszym stopniu inny smak, zapach, wygląd itd.

            Nie oglądaj się na innych i do roboty - nie pożałujesz.
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            • eld_19
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.05
              • 5

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck
              Kolego, proponuję najpierw zastanowić się nad słownikiem ortograficznym FCJP
              Chyba, że chodziło Ci o pomiar ciężaru - to co innego.
              Niebotycznie śmieszne

              Nie mogłeś tego napisać inaczej? Trzeba szpileczkę dołożyć...

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                szpileczki przydają się również wtedy jak ktoś za bardzo rozrabia
                z Sosnowca nie miałeś daleko do Wrocka i na warsztatach można było sprawdzić jak może smakować (a niekoniecznie musi piwo domowe. kiedy jest się nowicjuszem to trudno by ktoś obdzielał tak od razu piwkiem do testowania, choć i to się zdarza.
                organaleptyczne poznawanie można zacząć od piw przemysłowych w wersji niepasteryzowanej lub/i niefiltrowanej, ew. odwiedzić jakiś browar restauracyjny. jak nie odrzuci się ów specyficzny bukiet to już jest nieźle. potem idąc za ciosem skorzystaj z gotowych prostych receptur, uważnie przeczytawszy zanim coś zrobisz wskazówki kolegów, zrób swoje piwko. dalej to już samo wciągnie i organaleptycznych doznań będziesz miał bez liku.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X