Piwo miodowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ratik2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 6

    Piwo miodowe

    Znalazłem następujący przepis na piwo domowe:
    Piwo miodowe 1
    Aby uzyskać 10 litrów piwa należy:
    1,5 litra miodu + 9 litrów wody gotować z ziołami (podany jest chmiel 20g i jagody jałowca 10g) pół godziny dodając odparowaną ilość wody:
    - po ostudzeniu do 0.5 litra beczki dodać 3g drożdży piekarskich lub piwowarskich i postawić na 4 godz. w ciepłym miejscu.
    - dodać do całości gdy się zaczną pienić i nalać do butelek.
    - po tygodniu można pić.

    Co sądzicie o tym przepisie i gdzie dostane w Krakowie Jałowiec.
    Dzięki za odpowiedzi!
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9069

    #2
    Może mało się jeszcze znam na warzeniu piwa, ale w tym przepisie nie zauważyłem słodu, jednego jakby nie było z najważniejszych składników.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Sądzę, że jest to przepis na miód pitny gazowany, i to marny.

      Comment

      • qbson
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.03
        • 12

        #4
        Zgadzam sie z Krzysiem! Miod pitny i to nie koniecznie gazowany! Odradzam tego wynalazku!
        Moj pomysl na latwe piwo miodowe to brew-kit jasny i zamiast cukru to dac miod. Ostrzegam ze przepis wymyslony na poczekaniu!!!!

        Comment

        • maryhh
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.02
          • 1895

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Sądzę, że jest to przepis na miód pitny gazowany, i to marny.
          miód pitny po tygodniu gotowy do spożycia??
          mało trafne porównanie

          a co do przepisu .... ciężko mi wyobrazić sobie coś dobrego ...
          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Jeżeli na 1,5 l miodu daje się 9 litrów wody, to nie może z tego wyjść nic dobrego. To jest chyba "szóstak", jak dobrze liczę, a takowemu wystarczy leżakować tydzień.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ratik2
              ...
              Co sądzicie o tym przepisie i gdzie dostane w Krakowie Jałowiec.
              Dzięki za odpowiedzi!
              jałowiec dostaniesz w sklepach spożywczych, gdzie mają dobrze zaopatrzoną półkę z przyprawami lub w zielarskim.

              Comment

              • ratik2
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.05
                • 6

                #8
                A co powiecie o takim piwie?

                PRZEPIS NA PIWO DOMOWE Z MIODU

                Przepis z pisma "Pszczelarz polski i ogród" z roku 1937. Na 4,5 litra wody bierzemy 60 dkg. miodu, gotujemy przez 30 minut. zbierając szumowiny. Gdy woda wygotuje się dolewamy nowej, tak aby po skończonym gotowaniu było 5 litrów płynu. Po odszumowaniu płynu zanurzamy w woreczku z rzadkiego płótna l dkg chmielu i gotujemy chmiel w płynie przez dalsze 30 minut. Szumowiny zbieramy, następnie wyjmujemy woreczek i wyciskamy z niego płyn. Całość odstawiamy od ognia, aby ostygła. Odlewamy l litr płynu i studzimy przez wstawienie naczynia do zimnej wody aż stanie się letnim (około 30°). Trochę drożdży (na koniec noża) używanych do ciasta rozrabiamy letnim płynem i wrzucamy do mniejszego naczynia, które ustawiamy w ciepłym miejscu. Gdy drożdże zaczną "chodzić" (wydzielać bańki gazu), przelewamy ostudzoną już resztę płynu do gąsiora i dolewamy płyn z drożdżami czyli zaczyn. Szyjkę gąsiora zawiązujemy czystą gazą lub wstawiamy weń rurkę fermentacyjną. Gąsior należy trzymać w ciepłym miejscu. W ciągu 3 do 5 dni będzie się odbywać burzliwa fermentacja. Po upływie tego czasu przenosimy gąsior w chłodniejsze miejsca na 3 dni, zlewamy piwo do czystych butelek i korkujemy wyparzonymi korkami. Butelki z piwem miodowym należy trzymać w chłodnym miejscu - przechowywane w ciepłym mieszkaniu mogą powysadzać korki.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Przede wszystkim błędem jest nazywanie piwem napoju, który nie powstaje ze słodu.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X