to przy robieniu z b-k Zawartość puszki gotujemy 10 min. z ok. 3 litrami wody i 1,25 kg czystego ekstraktu słodowego Browamator Jasny. Gdy to już mi przepracuje to przy butelkowaniu, do fermentatora z kranem daję jeszcze raz 1,25 kg ekstraktu słodowego, żeby był gaz.? czy coś mi się po.....popsuło od tego czytania (od dwóch miesięcy. Najpierw Browamator, a później po linku do was.). Tylko błagam nie wyflekujcie mnie od razu.
o ile dobrze zrozumiałem...
Collapse
X
-
Przepraszam. fragment instrukcji skopiowałem z Browamatora. Oczywiście trzeba dopełnić przynajmniej do 16-20l.
Czyli drugiej puszki nie trzeba skoro do gotowania dało się już jedną, to póżniej tylko cukier do butelek?. Niektórzy piszą że do fermentatora rozlewnego. I bądź tu człowieku mądry.
Comment
-
-
Postępuj zgodnie z przepisem , ewentualnie pomierz Blg ma być 12 ewentualnie 11 ale nie mniej bo będzie wodzionka.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71Halooo... jest tam kto. Nie chcę się narzucać, ale zaraz kończę pracę.
Wiem że pytanie jest banalne, ale męczy mnie to. Już nie chodzi o to czy fermentator, czy butelki, ale czy drugi ekstrakt, czy szkoda kasy.
Comment
-
-
Przepraszam to ja już nie będę pytał.
A czytać to czytałem i to wszystko co mi spadło na monitor(co ciekawsze kopiowałem żeby w kółko właśnie nie pytać i nie zarobić na odpowiedź "poczytaj")
A książki czytam do tej pory. To właśnie net jest dla mnie nowym środowiskiem.( i wcale nie mam urazy)
Comment
-
Comment