o ile dobrze zrozumiałem...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • misiek71
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.05
    • 50

    #1

    o ile dobrze zrozumiałem...

    to przy robieniu z b-k Zawartość puszki gotujemy 10 min. z ok. 3 litrami wody i 1,25 kg czystego ekstraktu słodowego Browamator Jasny. Gdy to już mi przepracuje to przy butelkowaniu, do fermentatora z kranem daję jeszcze raz 1,25 kg ekstraktu słodowego, żeby był gaz.? czy coś mi się po.....popsuło od tego czytania (od dwóch miesięcy. Najpierw Browamator, a później po linku do was.). Tylko błagam nie wyflekujcie mnie od razu.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    do butelek dodaj po łyżeczce cukru ., ekstrakt dodaj do gotowania będzie treściwsze piwko
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      dałeś tylko 3 litry wody ,to chyba będzie gęste piwko
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • misiek71
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.05
        • 50

        #4
        Przepraszam. fragment instrukcji skopiowałem z Browamatora. Oczywiście trzeba dopełnić przynajmniej do 16-20l.
        Czyli drugiej puszki nie trzeba skoro do gotowania dało się już jedną, to póżniej tylko cukier do butelek?. Niektórzy piszą że do fermentatora rozlewnego. I bądź tu człowieku mądry.

        Comment

        • misiek71
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.05
          • 50

          #5
          Halooo... jest tam kto. Nie chcę się narzucać, ale zaraz kończę pracę.
          Wiem że pytanie jest banalne, ale męczy mnie to. Już nie chodzi o to czy fermentator, czy butelki, ale czy drugi ekstrakt, czy szkoda kasy.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Postępuj zgodnie z przepisem , ewentualnie pomierz Blg ma być 12 ewentualnie 11 ale nie mniej bo będzie wodzionka.


            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71
            Halooo... jest tam kto. Nie chcę się narzucać, ale zaraz kończę pracę.
            Wiem że pytanie jest banalne, ale męczy mnie to. Już nie chodzi o to czy fermentator, czy butelki, ale czy drugi ekstrakt, czy szkoda kasy.

            Comment

            • misiek71
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.05
              • 50

              #7
              OK. Dzięki.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Czemu dwa lata temu nikt nie zadawał takich pytań?

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Ldzie czytali książki ( bez urazy) a teraz mają wszyscy internet

                  Comment

                  • misiek71
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.05
                    • 50

                    #10
                    Przepraszam to ja już nie będę pytał.
                    A czytać to czytałem i to wszystko co mi spadło na monitor(co ciekawsze kopiowałem żeby w kółko właśnie nie pytać i nie zarobić na odpowiedź "poczytaj")
                    A książki czytam do tej pory. To właśnie net jest dla mnie nowym środowiskiem.( i wcale nie mam urazy)

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                      dadek
                      Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                      2025-02-12, 02:28
                    • darekd
                      Insel, Tweet IPA
                      darekd
                      Bardzo fajny browarek na bardzo fajnej Rugii.

                      New England Indian Pale Ale chmielone:
                      Citra, El Dorado, Sultana, Mandarina Bavaria, Magnum (podany tylko na stronie www, na ecie już nie), Mosaic (ten jest podany tylko na ecie)

                      6% alk.
                      30 IBU
                      https://insel-b...
                      2025-01-27, 20:54
                    • darekd
                      Przełom, Koziołek
                      darekd
                      Koźlak z Białowieży:

                      https://browarprzelom.pl/

                      Alk. 6,1%

                      Niestety nie podali zaw. ekstr.

                      Aromat - słodowy, po otwarciu karmel z czekoladą, po przelaniu do szkła ciastka kakaowe przechodzące w razowy chleb/pumpernikiel
                      Piana - średnia, takaż...
                      2024-11-19, 22:50
                    • ART
                      SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                      ART
                      Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                      2024-11-03, 22:00
                    • Prusak
                      John Martin, Waterloo Double Brune
                      Prusak
                      Belgijski doubel z pogranicza Brabancji niderlandzkiej i walońskiej.
                      Moc 8%
                      Z gatunku tych nieco zdrdaliwych
                      Barwa ciemonrobinowa przechodząca w beże.
                      Moc zapachów słodowych, karmelowych, rodzynkowych, lekko suszone owoce.
                      Piana po nalaniu obfita, utrzymująca się...
                      2024-10-27, 21:39
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...