Cześć!
Dopiero pierwsza warka za mną- zrobiona z gotowca.
W przygotowaniu następna- z ekstraktów i chmieleniem (jutro).
W planach- jako trzecia- z pełnym zacieraniem.
Stanąłem przed wyborem jakich drożdży użyć. Wybrałem suche Safale S-04 właśnie. Wiem że wielu z was ich używa ale nie dowiedziałem się o nich za wiele konkretnych informacji (poza tym że są górnej fermentacji i że zbijają się dosyć mocno w osad na dnie). Dlatego mam kilka pytań:
-wiecie coś więcej na ich temat?
-w ramach praktyki chcę je odzyskać do następnych warek- skąd je zbierać do przechowywania? z góry czy z osadu? w czasie burzliwej czy cichej fermentacji?
- czy przemywanie drożdży oznacza zlanie ich znad osadu w słoiku i dolanie świeżej wody? czy przypadkiem osad to nie jest cmentarz drożdżowy?
-czy starczy żywych Safale do nagazowanie piwa w butelkach?
PS. dobrze że powstało coś takiego jak "Kołyska piwowarska". uff....
qb
Dopiero pierwsza warka za mną- zrobiona z gotowca.
W przygotowaniu następna- z ekstraktów i chmieleniem (jutro).
W planach- jako trzecia- z pełnym zacieraniem.
Stanąłem przed wyborem jakich drożdży użyć. Wybrałem suche Safale S-04 właśnie. Wiem że wielu z was ich używa ale nie dowiedziałem się o nich za wiele konkretnych informacji (poza tym że są górnej fermentacji i że zbijają się dosyć mocno w osad na dnie). Dlatego mam kilka pytań:
-wiecie coś więcej na ich temat?
-w ramach praktyki chcę je odzyskać do następnych warek- skąd je zbierać do przechowywania? z góry czy z osadu? w czasie burzliwej czy cichej fermentacji?
- czy przemywanie drożdży oznacza zlanie ich znad osadu w słoiku i dolanie świeżej wody? czy przypadkiem osad to nie jest cmentarz drożdżowy?
-czy starczy żywych Safale do nagazowanie piwa w butelkach?
PS. dobrze że powstało coś takiego jak "Kołyska piwowarska". uff....
qb
Comment