Chmiel i inne surowce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • twist
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 2

    Chmiel i inne surowce

    Witam! Przymierzam sie dopiero do pierwszego warzenia, ale nadal nie znam odpowiedzi na parę pytań.
    1. Czy chmiel powinien być wysuszony, i czy może to być taki, kupiony w sklepie zielarskim?
    2. skąd wziąć drożdże piwowarskie (gdzieś w okolicach Poznania najlepiej).
    3. Czy czasem niebyłoby rozsądniej upichcić na początek tzw. gotowca (wcale niechętnie biorę to pod uwagę)?

    z góry dzięki za podpowiedzi, Wasze zdrowie!
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #2
    Ad.1
    chmiel powinien być wysuszony, nie nadaje się ze sklepu zielarskiego
    Ad2.
    drożdże najlepiej zakupić w sklepie internetowym, albo uśmiechnąć się do piwowarów z poznania
    Ad3.
    jak na pierwszy raz może być gotowiec, chociaz lepiej jak uwarzysz z ekstraktu i sam nachmielisz

    powodzenia
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika twist
      Witam! Przymierzam sie dopiero do pierwszego warzenia, ale nadal nie znam odpowiedzi na parę pytań.
      1. Czy chmiel powinien być wysuszony, i czy może to być taki, kupiony w sklepie zielarskim?
      2. skąd wziąć drożdże piwowarskie (gdzieś w okolicach Poznania najlepiej).
      3. Czy czasem niebyłoby rozsądniej upichcić na początek tzw. gotowca (wcale niechętnie biorę to pod uwagę)?

      z góry dzięki za podpowiedzi, Wasze zdrowie!
      www.browamator.pl i pozycja nr jeden - Ksiażeczka "Jak warzyć piwo" poradnik dla piwowarów domowych, czyli nasz elementarz

      Comment

      Przetwarzanie...
      X