Jakie drożdże Wyeast kupić ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzyspx
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.04
    • 62

    Jakie drożdże Wyeast kupić ?

    Mam możliwość sciągniecia z USA drożdzy Wyeast http://www.heartshomebrew.com/home_b...dave2&p=wyeast
    proszę o opinię które warto kupić z Waszego doświadczenia /wiem wiem sprawa indywidualnego smaku/. Chcę kupić 5-8 rodzajów by poeksperymentować. Robię ale i lagery . Obecnie jadę na drożdzach BA z kitów i Safe 04, 23
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
    Mam możliwość sciągniecia z USA drożdzy Wyeast http://www.heartshomebrew.com/home_b...dave2&p=wyeast
    proszę o opinię które warto kupić z Waszego doświadczenia /wiem wiem sprawa indywidualnego smaku/. Chcę kupić 5-8 rodzajów by poeksperymentować. Robię ale i lagery . Obecnie jadę na drożdzach BA z kitów i Safe 04, 23
    Ciężko jest doradzać Ci konkretne szczepy jeśli nie wiadomo jakie konkretnie piwa planujesz, bo każdy Wyeast jest przecież do czego innego. Zresztą przy wszystkich drożdżach masz napisane do czego się nadają.

    Comment

    • Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

      #3
      Najlepiej kup wszystkie rodzaje. Na pewno się na żadnych nie zawiedziesz.
      Ja na razie korzystałem z London Ale i Irish Ale, i bardzo sobie je chwalę.
      "All the good things for those who wait"

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
        Chcę kupić 5-8 rodzajów by poeksperymentować.
        Nie kupuj tyle na raz - nie przerobisz, drożdże najlepsze są świeże. Kup góra 2 szczepy. Jeden dolnej drugi górnej fermentacji na przykład. Na każdych bez problemu zrobisz minimum 5-6 warek.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Jak jesteś taki dobry i chcez zamówić też dla kolegów to ja się piszę na Wyeast Irish Ale. Jak pozwolisz wejść z Tobą w ten interesik to daj znak na PW

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #6
            Ja , podobnie jak ty, też kiedyś zaopatrzyłem się w Stanach w drożdże; blisko pół roku w lodówce nie zrobiło na szczepie 1098 i 1968 wielkiego wrażenia. Tylko wtedy nie było drożdży płynnych na BA. A teraz są, choć wyraźnie droższe niż w USA.
            Jeśli mimo wszystko zamierzasz nabyś kilka szczepów, to proponuję różnorodność:
            1098 lub 1028 lub 1968
            1084
            1214 lub 3787
            2308 lub 2206 lub 2278
            1728
            3068
            Na takim zestawie jesteś w stanie zrobić większość popularniejszych gatunków piwa.

            Comment

            • piwochłon
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.04
              • 71

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
              Nie kupuj tyle na raz - nie przerobisz, drożdże najlepsze są świeże. Kup góra 2 szczepy.
              Też tak sądzę. Co prawda moje Wyeast London Ale miały ponad rok od daty produkcji i bez problemu odpaliły, ale co świeże to świeże. Jak warzysz dużo to może dasz radę ze 4 szczepy przerobić w ciągu kilku miesięcy
              Piwochłon

              Comment

              • krzyspx
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.04
                • 62

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                Nie kupuj tyle na raz - nie przerobisz, drożdże najlepsze są świeże. Kup góra 2 szczepy. Jeden dolnej drugi górnej fermentacji na przykład. Na każdych bez problemu zrobisz minimum 5-6 warek.
                mam zamiar w przyszłości pracować na 2-3 rodzajach które wybiorę z tych 5-8 szczepów.Prosiłem o wstępną preselekcję bo 40 gatunków nie przerobię . Preferuję raczej ciemne ale oraz jasne i ciemne lagery

                Comment

                • krzyspx
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.04
                  • 62

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                  Ja , podobnie jak ty, też kiedyś zaopatrzyłem się w Stanach w drożdże; blisko pół roku w lodówce nie zrobiło na szczepie 1098 i 1968 wielkiego wrażenia. Tylko wtedy nie było drożdży płynnych na BA. A teraz są, choć wyraźnie droższe niż w USA.
                  Jeśli mimo wszystko zamierzasz nabyś kilka szczepów, to proponuję różnorodność:
                  1098 lub 1028 lub 1968
                  1084
                  1214 lub 3787
                  2308 lub 2206 lub 2278
                  1728
                  3068
                  Na takim zestawie jesteś w stanie zrobić większość popularniejszych gatunków piwa.
                  dzięki
                  o takie coś właśnie mi chodziło

                  Comment

                  • krzyspx
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.04
                    • 62

                    #10
                    marzy mi się taki test
                    Homebrewing beer. Most homebrewing information available on the Internet. Lager, ale, mead, cider recipes. Software, reviews, articles, links, more. Totally non-commercial. Home brewed beer.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X