Przymierzam się do warzenia z procesem zacierania i mam w związku z tym pytanie:
co daje gotowanie brzeczki przed chmielenim tzn. spotkałem się z przepisem: "gotować 1,5 h, po 30 min. gotowania dodać chmiel...". Co daje to gotowanie przez 30 min bez chmielu
I jeszcze może ktoś mnie oświeci w sprawie gorącego osadu, czy wytwarza się tylko podczas chmielenia z chmielem granulowanym, czy odfiltrowuje się ten osad z brzeczki razem z resztkami chmielu (po schłodzeniu czy przed - chłodnica miedziana)? Jak by mi ktoś jeszcze podał namiar na sklep w wawie gdzie dostane dobry term. do zacierania to by było super.
pozdro i wasze
co daje gotowanie brzeczki przed chmielenim tzn. spotkałem się z przepisem: "gotować 1,5 h, po 30 min. gotowania dodać chmiel...". Co daje to gotowanie przez 30 min bez chmielu

pozdro i wasze

Comment