Witam !
Po paru warkach 'młodzieżowych' - czyli z brewkitów i ekstraktów - przymierzam się powoli do zacierania. Jednak mam problem techniczny - kuchnia z płytą elektryczną, na której raczej nie zmieszczę garnka o pojemności 29L. Myślę, że dam rade z garnkiem ok. 15L... w związku z tym mam pytanie - co mi radzicie ? Czy zacierać mniejsze warki (na początek do eksprymentów może to i dobre, ale potem...) czy może robić zacieranie częściowe ?
Co do zacierania częściowego to nawet nie jestem pewien, jak to by miało wyglądać... Gdzieś czytałem, że można tak zrobić, że połowę składników stabnowić będzie własnoręcznie zacierany słod, a drugą zwykły ekstrakt słodowy... Czy ktoś z Was ma może doświadczenia w tej kwestii i mógłby podzielić się wiedzą ? Jak to wpływa na jakość piwa w porównaniu z piwem robionym wyłącznie przy pomocy zacierania ? A może ktoś ma jakąś recepturę na piwo z takim właśnie połowicznym zacieraniem ?
Szukałem już informacji na forum, ale nie za bardzo znalazłem... będę wdzięczny za wszelkie, możliwie obszerne informacje.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję !
Po paru warkach 'młodzieżowych' - czyli z brewkitów i ekstraktów - przymierzam się powoli do zacierania. Jednak mam problem techniczny - kuchnia z płytą elektryczną, na której raczej nie zmieszczę garnka o pojemności 29L. Myślę, że dam rade z garnkiem ok. 15L... w związku z tym mam pytanie - co mi radzicie ? Czy zacierać mniejsze warki (na początek do eksprymentów może to i dobre, ale potem...) czy może robić zacieranie częściowe ?
Co do zacierania częściowego to nawet nie jestem pewien, jak to by miało wyglądać... Gdzieś czytałem, że można tak zrobić, że połowę składników stabnowić będzie własnoręcznie zacierany słod, a drugą zwykły ekstrakt słodowy... Czy ktoś z Was ma może doświadczenia w tej kwestii i mógłby podzielić się wiedzą ? Jak to wpływa na jakość piwa w porównaniu z piwem robionym wyłącznie przy pomocy zacierania ? A może ktoś ma jakąś recepturę na piwo z takim właśnie połowicznym zacieraniem ?
Szukałem już informacji na forum, ale nie za bardzo znalazłem... będę wdzięczny za wszelkie, możliwie obszerne informacje.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję !
Comment