Przygotowuje się właśnie do pierwszego ważenia i gromadze sprzęt. Mam pytanie następujące: Czy fermentator może być dużo większy niż potrzeba? Mam gąsior 50l a nastawić chce 20l-czy to w czymś przeszkadzać będzie że będzie o tyle za duży czy to bez znaczenia?
fermentator - wielkość
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandalPrzygotowuje się właśnie do pierwszego ważenia i gromadze sprzęt. Mam pytanie następujące: Czy fermentator może być dużo większy niż potrzeba? Mam gąsior 50l a nastawić chce 20l-czy to w czymś przeszkadzać będzie że będzie o tyle za duży czy to bez znaczenia?
Inaczej jest z fermentacja cichą, gdzie zaleca się, by objetość fermentora była niewiele większa od ilości cieczy. -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mario123Jeżeli chodzi o fermentację burzliwą to nie ma to znaczenia.
Inaczej jest z fermentacja cichą, gdzie zaleca się, by objetość fermentora była niewiele większa od ilości cieczy.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Z tego co wiem - mniejszą objetością powietrza, które jest niekorzystne przy fermentacji cichej.
Ja używam 25 do 10 litrówfANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTczym jest spowodowane to zalecenie?
Myślę, że chodzi o ryzyko zakażenia. Piwo na cichej już słabo pracuje, więc duża ilość tlenu i duża powierzchnia styku piwo-powietrze zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandalTak to będzie tylko do fermentacji burzliwej. A cichą chce przeprowadzić tak, że połowe przeleje (10l) do drugiego fermentatora-stalowego a reszte od razu do butelek i zobaczyć co z tego wyniknie. Dzięki za info!Comment
-
A czy mogło być tak, że podejrzewane przeze mnie zakażenie podczas burzliwej spowodowane było właśnie tym że piwa było malutko w porównaniu do wielkości fermentora??
I jak często można uchylać wieczko? wcześniej wydawało mi się, że tlen nie zaszkodziComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaA czy mogło być tak, że podejrzewane przeze mnie zakażenie podczas burzliwej spowodowane było właśnie tym że piwa było malutko w porównaniu do wielkości fermentora??
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaI jak często można uchylać wieczko? wcześniej wydawało mi się, że tlen nie zaszkodziComment
Related Topics
Collapse
-
Czy ktoś używa taki fermentator, proszę o opinię.http://domowybrowarek.pl/pl/fermenta...-5904730245012
-
Channel: Sprzęt
2017-10-17, 16:31 -
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam
Dzisiaj natknąłem się w jednym z lokalnych sklepów w W. Brytani na polską dziwnie wyglądającą "PERŁĘ Chmielową". Zwracam sie z pytaniem czy to jest podróbka czy oryginał? Nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć identycznej puszki. Logo ma inną budowę, znaczenia...2 Photos-
Channel: Przy piwie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment