Przygotowuje się właśnie do pierwszego ważenia i gromadze sprzęt. Mam pytanie następujące: Czy fermentator może być dużo większy niż potrzeba? Mam gąsior 50l a nastawić chce 20l-czy to w czymś przeszkadzać będzie że będzie o tyle za duży czy to bez znaczenia?
fermentator - wielkość
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandalPrzygotowuje się właśnie do pierwszego ważenia i gromadze sprzęt. Mam pytanie następujące: Czy fermentator może być dużo większy niż potrzeba? Mam gąsior 50l a nastawić chce 20l-czy to w czymś przeszkadzać będzie że będzie o tyle za duży czy to bez znaczenia?
Inaczej jest z fermentacja cichą, gdzie zaleca się, by objetość fermentora była niewiele większa od ilości cieczy.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mario123Jeżeli chodzi o fermentację burzliwą to nie ma to znaczenia.
Inaczej jest z fermentacja cichą, gdzie zaleca się, by objetość fermentora była niewiele większa od ilości cieczy.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Z tego co wiem - mniejszą objetością powietrza, które jest niekorzystne przy fermentacji cichej.
Ja używam 25 do 10 litrówfANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTczym jest spowodowane to zalecenie?
Myślę, że chodzi o ryzyko zakażenia. Piwo na cichej już słabo pracuje, więc duża ilość tlenu i duża powierzchnia styku piwo-powietrze zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandalTak to będzie tylko do fermentacji burzliwej. A cichą chce przeprowadzić tak, że połowe przeleje (10l) do drugiego fermentatora-stalowego a reszte od razu do butelek i zobaczyć co z tego wyniknie. Dzięki za info!
Comment
-
-
A czy mogło być tak, że podejrzewane przeze mnie zakażenie podczas burzliwej spowodowane było właśnie tym że piwa było malutko w porównaniu do wielkości fermentora??
I jak często można uchylać wieczko? wcześniej wydawało mi się, że tlen nie zaszkodzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaA czy mogło być tak, że podejrzewane przeze mnie zakażenie podczas burzliwej spowodowane było właśnie tym że piwa było malutko w porównaniu do wielkości fermentora??
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaI jak często można uchylać wieczko? wcześniej wydawało mi się, że tlen nie zaszkodzi
Comment
-
Comment