fermentator - wielkość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

    fermentator - wielkość

    Przygotowuje się właśnie do pierwszego ważenia i gromadze sprzęt. Mam pytanie następujące: Czy fermentator może być dużo większy niż potrzeba? Mam gąsior 50l a nastawić chce 20l-czy to w czymś przeszkadzać będzie że będzie o tyle za duży czy to bez znaczenia?
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
    Przygotowuje się właśnie do pierwszego ważenia i gromadze sprzęt. Mam pytanie następujące: Czy fermentator może być dużo większy niż potrzeba? Mam gąsior 50l a nastawić chce 20l-czy to w czymś przeszkadzać będzie że będzie o tyle za duży czy to bez znaczenia?
    Jeżeli chodzi o fermentację burzliwą to nie ma to znaczenia.
    Inaczej jest z fermentacja cichą, gdzie zaleca się, by objetość fermentora była niewiele większa od ilości cieczy.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mario123
      Jeżeli chodzi o fermentację burzliwą to nie ma to znaczenia.
      Inaczej jest z fermentacja cichą, gdzie zaleca się, by objetość fermentora była niewiele większa od ilości cieczy.
      czym jest spowodowane to zalecenie?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • zbysia
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.09
        • 907

        #4
        Z tego co wiem - mniejszą objetością powietrza, które jest niekorzystne przy fermentacji cichej.
        Ja używam 25 do 10 litrów
        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

        Comment

        • mario123
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.01
          • 250

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          czym jest spowodowane to zalecenie?

          Myślę, że chodzi o ryzyko zakażenia. Piwo na cichej już słabo pracuje, więc duża ilość tlenu i duża powierzchnia styku piwo-powietrze zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia.

          Comment

          • skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

            #6
            Tak to będzie tylko do fermentacji burzliwej. A cichą chce przeprowadzić tak, że połowe przeleje (10l) do drugiego fermentatora-stalowego a reszte od razu do butelek i zobaczyć co z tego wyniknie. Dzięki za info!

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
              Tak to będzie tylko do fermentacji burzliwej. A cichą chce przeprowadzić tak, że połowe przeleje (10l) do drugiego fermentatora-stalowego a reszte od razu do butelek i zobaczyć co z tego wyniknie. Dzięki za info!
              Wiadomo co wyniknie. Zabutelkowane piwo ze zbyt dużą ilością drożdży

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #8
                A czy mogło być tak, że podejrzewane przeze mnie zakażenie podczas burzliwej spowodowane było właśnie tym że piwa było malutko w porównaniu do wielkości fermentora??
                I jak często można uchylać wieczko? wcześniej wydawało mi się, że tlen nie zaszkodzi

                Comment

                • mario123
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.01
                  • 250

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                  A czy mogło być tak, że podejrzewane przeze mnie zakażenie podczas burzliwej spowodowane było właśnie tym że piwa było malutko w porównaniu do wielkości fermentora??
                  Podczas burzliwej nie powinna szkodzić duza wielkość fermentora. Są browary, które fermentację burzliwą przeprowadzają w otwartych kadziach. Podobno drożdże najlepiej się czują w takich warunkach. Na przykład browar restauracyjny Pivovarsky Dum w Pradze przeprowadza fermentację burzliwą w otwartych basenikach. Oczywiście należy utrzymac higienę w pomieszczeniu.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                  I jak często można uchylać wieczko? wcześniej wydawało mi się, że tlen nie zaszkodzi
                  Osobiście uchylam wieczko raz dziennie w pierwszych trzech dniach fermentacji burzliwej, żeby zamieszać w celu dotlenienia brzeczki.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X