kuchenka gazowa z butlą a warzenie piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja mam

Taboret ma system odłączania gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia, zatem nie ma obaw zatrucia.
    ale link podany przez korko_czong prowadzi do tańszej wersji bez termo paty
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Ludzie mają kuchenki tez bez termopary
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        A to sorry, niedopatrzyłam, ja mam z termoparą.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Ludzie mają kuchenki tez bez termopary
          trzeba trochę więcej uważać

Comment

• wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

Te kwestie bezpieczeństwa wyżej poruszane, są ważne bo propan-butan jest cięższy od powietrza i w razie wycieku będzie koncentrować się przy podłodze, lub jeżeli chodzi o piwnice to wypełniać np. studzienki kanalizacyjne w posadzkach (guliki). Przy nieszczelnościach butli w najniżej położonych miejscach będzie jego stężenie rosło, aż przy ok. 8% dochodzi do wytworzenia mieszanki wybuchowej o sile znacznie większej niż w przypadku gazu ziemnego. Dlatego nie zaleca się stosowania palnika bez termopary (szczególnie o tak dużej mocy - 7,5kW) w pomieszczeniach zamkniętych, bo ewentualne zgaśnięcie płomienia bez wykrycia tego faktu, może prowadzić do szybkiego wytworzenia stężenia wybuchowego gazu, a w konsekwencji eksplozji.
            Jeżeli się jednak o tym wie, to zachowując odpowiednie środki bezpieczeństwa (sprawdzenie szczelności wszystkich połączeń), oraz ciągły nadzór obecności płomienia plus np. uchylone okno, to myślę, że spokojnie można gotować piwo na takim taborecie w kuchni. Odradzałbym jednak piwnice gdyż są poniżej gruntu i ewentualne wycieki gazu są znacznie trudniejsze do wywietrzenia, a przechowywanie tam butli, która może okazać się lekko nieszczelna jest wręcz lekkomyślnością.

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              . Odradzałbym jednak piwnice gdyż są poniżej gruntu i ewentualne wycieki gazu są znacznie trudniejsze do wywietrzenia, a przechowywanie tam butli, która może okazać się lekko nieszczelna jest wręcz lekkomyślnością.
              Moja jest na poziomie gruntu z drzwiami na zewnątrz

Comment

• korko_czong
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.11
                • 53

Skoro z używaniem GPB w piwnicy nie bardzo, spróbujmy czegoś innego.
                Czy jest możliwość przerobienia taboretu na GPB tak aby można było korzystać na nim z gazu ziemnego z instalacji domowej? Z tego co widzę, taborety przystosowane do GZ różnią się tylko króćcem zasilającym (i być może dyszą w komorze mieszania), a reszta wydaje się bez zmian. GPB mają złączkę do węża, a GZ gwinit. Tylko czemu taborety do GZ są aż o 100zł droższe?

Zdjęcia z allegro (uż. masterlee)
                Attached Files
                Gambit Gruziński
                Inszallah

Comment

• jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

Trzeba wymienić dysze. Tak samo jak w kuchenkach, piecach, junkersach itp.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korko_czong Wyświetlenie odpowiedzi
                    Skoro z używaniem GPB w piwnicy nie bardzo, spróbujmy czegoś innego.
                    Czy jest możliwość przerobienia taboretu na GPB tak aby można było korzystać na nim z gazu ziemnego z instalacji domowej? Z tego co widzę, taborety przystosowane do GZ różnią się tylko króćcem zasilającym (i być może dyszą w komorze mieszania), a reszta wydaje się bez zmian. GPB mają złączkę do węża, a GZ gwinit. Tylko czemu taborety do GZ są aż o 100zł droższe?

Zdjęcia z allegro (uż. masterlee)
                    Ja bym nie kombinował tylko kupiłbym taboret na gaz ziemny z termoparą.Ja mam podłączony do instalacji gazowej na wężu elastycznym i wszystko działa jak należy, tylko trzeba pamiętać o wietrzeniu o czym wspominał wogosz
                    Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

Przetwarzanie...
                    X